Po švenčių iškritę iš rutinos ir norintys į ją sugrįžti neretai kreipiasi į vaistinę. Anot vaistininko Vyginto Milašiaus, šventinės problemos jaučiamos jau ir tarpušvenčiu.

„Vaistinėje tarp švenčių žmonės pradeda rūpintis savo sveikata, nes vis pasitaiko persivalgymų. Tada ateina pas mus sau prižadėję, kad valgys mažiau. Tarp moterų tai pasitaiko dažniau nei tarp vyrų. Labai populiarios yra arbatos“, – sako vaistininkas.

Pasižadėjimai sau mažiau valgyti, sveikiau gyventi ir labiau savimi rūpintis jaučiami praktiškai visus metus. Tik dažniausiai po tam tikrų progų, sako Vygintas.

„Nepasakyčiau kad pažadai labiausiai jaučiami tarp švenčių, dažniausiai po kokių nors progų – Velykų, Naujųjų metų, prieš vasarą. Ir visi nori greitai, efektyviai, sėdint ant sofos. Taip būna ir su alkoholiu, ir su rūkymu“, – pasakojo V. Milašius.

Bandymas mesti rūkyti vienas dažniausių pažadų. Tačiau tai padaryti gali būti tikrai sunku, o medicina ne visada gali padėti.

„Kalbant apie rūkymą ir norą jį mesti padedant vaistiniams preparatams, tai gresia netekti pinigų. Pats rūkymas sukelia dvi priklausomybes: tai priklausomybė nikotinui, kai preparatai gali padėti, antra – priklausomybė judesiui, kai žmogus būtinai turi atlikti tą veiksmą. Tokiu atveju jokie vaistinėje esantys preparatai nepadės. Pavyzdžiui, turime klientą, kuris gali nerūkyti savaitę ar dvi, tačiau tik įlipęs į sunkvežimį, kurį vairuoja, surūko daugiau nei pakelį per dieną. Tai tiesiog psichologinė priklausomybė, kuriai medicina nepadės, reikia keisti įpročius“, – sako vaistininkas.

Senų lapai

Vygintas pasakoja, kad dalis žmonių, kurie ieško liekninamųjų preparatų, ateina į vaistinę su savo žiniomis ir vaistininkų neklausia. Tačiau būtina žinoti tam tikrus dalykus, nes net ir nekaltai atrodanti liekninamoji arbata gali pridaryti problemų.

„Ypač tarp merginų, moterų, dažnai būna taip, kad jos net nežino, ką vartoja. Pavyzdžiui, vienoje arbatoje yra augalo Senos lapų. Šis produktas gali sukelti ir priklausomybę, jei jis vartojamas be sustojimo. Po kiek laiko žmogus pats pasituštinti nebegali, būtinai turi išgerti senos lapų arbatos. Tačiau ne visi vaistininkų patarimų klauso, daug kas nusiperka ir vartoja labai ilgai, o vėliau viduriai būna užkietėję“, – kalbėjo Vygintas.

Juokaudamas vaistininkas pasiūlo vieną taisyklę, kuri padėtų išvengti labai daug problemų.

„Pagrindinis dalykas yra . Žinote, ką tai reiškia? Mažiau ėsti“, – juokiasi Vygintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)