Griežtai atsisakyti tradicinių patiekalų – nebūtina

Visų pirma, pasak V. Kurpienės, reikia įsivertinti, ar šventinį stalą ruošime patys, ar kažkur išvažiuosime. Jei tai darome patys, jį paruošti sveikiau ir išvengti persivalgymo yra ganėtinai lengva.

„Siūlyčiau pradėti nuo paprasto skaičiavimo: pagalvoti, kiek svečių dalyvaus šventėje ir kiek iš tiesų reikia maisto vienai vėlyvai vakarienei. Pagrindinė klaida – pagaminame labai daug patiekalų, kuriuos vėliau reikia suvalgyti. Be to, gaminamas ir per didelis kiekis. Tada valgome kelias dienas, nors šaldytuve palaikius pagamintą maistą ilgiau nei keletą dienų, jis net ir šaldytuve pamažu pradeda rūgti. Net jei atrodo, kad maistas dar nesugedęs, tai nereiškia, kad jis labai vertingas“, – pasakojo dietistė.

Tačiau griežtai atsisakyti baltos mišrainės ir silkės pataluose nėra privaloma.

„Aš tikrai nerekomenduoju atsisakyti tradicinių patiekalų per šventes, net jei tai nėra laikoma sveiku maistu. Jeigu šiuos patiekalus gaminate kiekvienais metais ir tai įprasta nuo vaikystės, mano nuomone, laikytis šeimos tradicijų būtina. Tai kuria bendrumo jausmą ir pažadina gražius atsiminimus. Svarbiausia taisyklė – valgyti saikingai“, – laidoje kalbėjo V. Kurpienė.

Be to, net ir nesveikus patiekalus galima paversti šiek tiek sveikesniais. Pavyzdžiui, gaminant tradicinę silkę nekepti morkų tol, kol pasidarys košė, nes jos bus sotesnės ir vertingesnės, jei išliks traškios. Taip pat reikia naudoti mažiau riebalų, vietoje jų pamažu pilant karštą vandenį.

V. Kurpienė sako, kad verta pagalvoti, ar tikrai ant stalo būtinai turi būti duona? Mat paragavus visus 12 patiekalų gauname užtektinai energijos ir sotumo. Geriau padėkite šviežių ir raugintų daržovių.

Kalorijos slypi ir gėrimuose

„Svarbu nepamiršti, kad geriant gėrimus taip pat galime suvartoti labai daug kalorijų ir cukrų. Pavyzdžiui, kisielių. Šis gėrimas nėra vanduo, jį turėtume gerti kaip desertą, bet ne juo užsigerti kitą maistą. Dar vienas variantas – galime prieš vakarienę išgerti stiklinę kisieliaus, tokiu atveju jausimės sotesni ir norėsis šiek tiek mažiau maisto. Vakarienės metu reikėtų gerti vandenį arba nesaldintą arbatą“, – sakė knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė.

Beje, sulčių taip pat reikėtų vengti. Nors jose yra vitaminų, tačiau dar daugiau cukrų. Litre natūralių obuolių sulčių yra 100 g cukrų. Jei vis tiek planuojate gerti – stipriai atskieskite.

„Jei jūsų šeimoje įprasta, kad vakarienė tęsiasi ilgai, reikia susigalvoti visokių žaidimų, Kūčių burtų ar kokių nors veiklų. Svarbu – pasitraukti nuo stalo ir nesėdėti prie jo nuolat. Natūralu, kad sėdint prie stalo, ant kurio gausu maisto, akys mato, kvapas gundo ir vis ką nors užkandame. Atsitraukus maisto suvalgysime daug mažiau. Jei esame svečiuose, taip pat galime inicijuoti užsiėmimus toliau nuo stalo“, – patarė V. Kurpienė.

Jei to padaryti nepavyksta, labai praverčia paprastas patarimas, sako dietistė, įsidėti į lėkštę kažko neskanaus: „Dažnai maistas yra įkyriai siūlomas. O kai įsidedi kažko neskanaus, kito maisto ant viršaus jau nedėsi. Žmogus užsimiršta ir nebevalgo“.

Mitybos specialistė klausia – kas pasakė, kad 12 patiekalų reikia ragauti po pusės lėkštės? Užtenka kiekvieno patiekalo į lėkštę įsidėti mažą šaukštelį ir jau susidarys pilna porcija. Kai norėsis pakartosite tai, kas labiausiai patiko ir taip išvengsite persivalgymo.

„Ir ragauti, ir valgyti reikėtų susitelkus. Tai reiškia, kad, jei kažkas mus užkalbina, o tuo metu valgome, įrankius turime padėti į šoną, pakalbėti ir tik po to vėl valgyti. Tokiu būdu suvalgysime mažiau, bet pasimėgausime labiau. Kai stebime savo maistą, valgome atidžiai ir lėtai, išsiskiria daugiau malonumo hormonų smegenyse ir pajaučiame didesnį pasitenkinimą. Na, o svarbiausias patarimas – daugiau laiko skirti artimiesiems, bendravimui, smagiems prisiminimams ar įdomiems planams, o maistui teikti mažiau reikšmės. Juk šventės ne dėl maisto, o dėl dėmesio artimam žmogui“, – pasakojo V. Kurpienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)