Užtenka tyčiotis iš savo kūno

„Prisimenu, kai vieną kartą vos nenumiriau po didžiulio persivalgymo per Kūčias. Tada pasakiau sau – užtenka tyčiotis iš savo kūno. Jį reikia gerbti, suprasti, kad valgai tam, kad gyventum, o ne gyveni tam, kad valgytum. Mūsų stalas yra kuklus, tačiau kiekvienas kąsnis neša malonumą“, – pasakojo R. Šilenskienė.

Nors mitybos ekspertė sako, kad ir ant jos Kūčių stalo yra 12 patiekalų, tačiau jų šeima patiekalus skaičiuoja kiek kitaip: tai ir kalėdaitis, ir riešutai, ir keli džiovinti vaisiai.

„Juk 12 patiekalų nebūtinai reiškia, kad turi būti 12 pilnų lėkščių. Prieš šventes prekybos centruose žiūriu į tuos vežimėlius, kurie tiesiog lūžta nuo maisto kiekio, ir labai pasigendu normalių paprastų produktų. Jei Kūčios yra sena šventė, stengiamės palaikyti tradicijas, tai ir kraukime į vežimėlį tai, ką pažintų mūsų prosenelė ar bent jau močiutė. Jei taip nėra, kokios tai tradicijos?“, – susimąstyti skatino mitybos ekspertė.

Rita Šilenskienė

R. Šilenskienė sako, kad nors prekybos centrai skelbia, kad pasirūpins šventėmis ir juose galime rasti daug įvairaus jau pagaminto maisto, bet tokiai pagundai pasiduoti nevertėtų: „Tai šeimos šventė, todėl daug smagiau, jei viską pagaminame patys ir su meile. Tai labai svarbus dalykas, tuo reikia pasidžiaugti“.

Sušiai – maistas, pamėgtas viso pasaulio. Tačiau R. Šilenskienės variante, sušiai bus sveikesni ir tinkami Kūčių stalui.

Lietuviškiems sušiams reikės:

- Silkės;

- Saulėgrąžų sėklų;

- Pupelių;

- Česnako;

- Morkų;

- Saliero;

- Svogūno laiškų;

- Poro;

- Paprikos;

- Pastarnoko;

- Sušių lapų;

- Ryžių lapų.

Patiekalo gamyba

Pirmiausia pasidarome sveikesnius „ryžius“ – kadangi tradiciškai per Kūčias valgomos pupelės, „ryžius“ darysime iš saulėgrąžų sėklų, česnako ir pupelių. Iš pradžių reikia susimalti sėklas. Saulėgrąžų sėklose yra labai daug aliejaus ir vitamino E.

„Dedu skiltelę česnako, nes paprastai sušiai valgomi su žaliaisiais krienais. Jei valgo suaugusieji ir mėgsta aštrius patiekalus, galima įdėti čili pipiro. Kol kas druskos nededu, nes kiek jos dėsime, priklausys nuo to, kiek naudosime silkės“, – sako R. Šilenskienė.

Kelios sekundės ir iš sėklų jau išsiskiria aliejus, pasklinda česnako kvapas. Įpilame pupeles, vėl kelias sekundes sumalame. Masę išimame ir uždedame ant sušio lapo. Tą pačią masę galima naudoti kaip majonezą, tereikia įpilti šlakelį vandens.

„Ant sušio lapo uždedame „ryžių“ masę, tada dėliojame kitus produktus. Deja, bet šiais laikais nebemokame valgyti šakninių daržovių. Todėl į šį patiekalą įdėsime pastarnoko, supjaustyto juostelėmis, kuris derės su silke, taip pat jame daug naudingų medžiagų. Dedame morkas. Kadangi prie silkės visada valgome svogūną, bet čia jis gali būti šiek tiek per aštrus, todėl naudosiu porą, jo galima dėti pagal skonį“, – pasakoja mitybos ekspertė.

Dedame ploną griežinėlį paprikos ir saliero. Pasak pašnekovės, tai puiki daržovė, kurią reikėtų valgyti visą žiemą. Be to, jį virškinti organizmas išnaudoja daugiau energijos, nei jos yra pačiame saliere.

„Dar turime gaivių svogūno laiškų. Paskutinis dalykas – silkė. Visada silkę perku visą ir neišdarinėtą, tai padarau pati. Viską sudedame, lapą sudrėkiname su ryžių actu arba vandeniu, į kurį įpilta šlakelis obuolių acto, kad kraštai suliptų. Suvyniojame. Tai gali būti puikus užsiėmimas visai šeimai, kad nuolat nesėdėtume prie stalo. Be to, kiekvienas gali pasidaryti pagal save ir nedėti tų ingredientų, kurių nemėgsta. Svarbiausia, kad būtų daug daržovių. Silkė irgi yra puikus maistas, tik reikia jos nesugadinti. Galima įdėti ir avokado juostelių“, – sako R. Šilenskienė.

Kadangi ryžiai nėra itin sveikas maistas, mat juose gausu angliavandenių, o maistingų medžiagų yra mažai, norint sušius pagaminti su jais, reikėtų apsiriboti mažu kiekiu.

„Dar vienas patiekalas, kurį pagaminsime, tai yra suktinukai, panašūs į spring rolls. Jiems gaminti panaudosime ryžių popierių, jį pamerkiame į vandenį, palaukiame, kol suminkštės, per tą laiką smulkiai supjaustome daržoves“, – sako mitybos ekspertė.

Beje, taip galima apgauti vaikus, kurie nemėgsta daržovių. Be to, jei gaminsite kartu su jais, vaikai norės paragauti savo gamybos maisto.

„Ant išmirkyto ryžių popieriaus uždedame smulkiai supjaustytas daržoves, silkę, užberiame šiek tiek sezamų sėklų, suvyniojame, viršų taip pat apibarstome sėklomis. Taip pat galima naudoti ir salotos lapą – jį padėti ant ryžių popieriaus ir ant jo dėti daržoves, kad suktinukas būtų standesnis“, – kalbėjo R. Šilenskienė.

Suktinukus ir sušius beliko supjaustyti. Tai pašnekovė pataria daryti su labai aštriu peiliu. Suktinukus geriausia pjaustyti įstrižai, o sušius mažais kąsneliais.

„Mano patarimas šeimininkėms prieš Kūčias ir Kalėdas – susiplanuoti, kas ką gamina, apsipirkti tik pagal sąrašą ir gerbti savo svečius, savo kūną ir nepersivalgyti. Skanių saikingų Kūčių!“, – sakė R. Šilenskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)