- Šiuo metu dažnai matome ir girdime, kad autobusuose ar kitose viešosiose vietose daug žmonių šniurkščiuoja ir sloguoja, tačiau tikriausiai nelaiko to liga. Tad kas iš tiesų yra sloga, ar tai liga?

- Slogos priežasčių yra daug, dažniausiai ji pasireiškia kaip simptomas peršalus – esant virusinei infekcijai. Kad tai nėra liga, teigti negalėčiau, nes vis dėlto sloga yra nosies gleivinės funkcijos uždegiminė reakcija. Uždegimas bet kokiu atveju sukelia sutrikimus ir tai laikoma liga.

- Ar tai reiškia, kad jei sloguojame, vėliau sulauksime kitų simptomų?

- Gali būti įvairiai, bet visų pirma priklauso nuo mūsų imuniteto, kaip kūnas kovoja su liga, kiek yra atsparus virusams. Taip pat svarbus ir mūsų požiūris – gydome slogą ar ne, kiek aliname savo organizmą jau esant virusinei infekcijai: kiek dirbame, sportuojame ir nekreipiame į ją dėmesio. Nuo to priklauso, ar sloga užsitęs, ar reikės vaistų.

- Yra du skirtingi žmonių tipai – vieni nedaro nieko ir galvoja, kad praeis savaime, kiti iškart bėga į vaistinę. Vieni populiariausių vaistų yra purškiamieji. Mitas ar tiesa, kad žmonės prie jų pripranta ir naudoja keletą mėnesių?

- Jei sloga pasireiškia kaip nosies užgulimas, yra vaistų, sutraukiančių nosies gleivinę – lašai, purškalai, geriami preparatai. Juos būtina naudoti esant ūmiai ligos stadijai, ir pradėjus naudoti žmogui palengvėja. Šiuos vaistus naudojant ilgiau nei 5-7 dienas, kartais jiems gali ir išsivystyti priklausomybė, ypač, jei piktnaudžiaujama. Tada žmogus pastebi, kad tuos vaistus vis perka ir perka, jie atsiranda ant spintelės, rankinėje, prie lovos.

- Kodėl ši priklausomybė išsivysto?

- Nosis pasidaro tinginė ir jai su vaistais pasidaro dirbti paprasčiau nei dirbti pačiai. Po įprastos slogos, po nosies užgulimo, jos funkcija atsistato savaime ir mes pasveikstame. Tačiau, kai vartojame vaistus, galime prisidaryti ir daugiau žalos nei naudos. Jeigu žmogus vaistus vartoja jau ilgą laiką, juos reikia nutraukti ir tiesiog palaukti, kol liga praeis ir nosies funkcijos atsistatys. Kartais įvyksta ir taip, kad nosies normali būsena neatsistato, sloga tampa lėtinė. Tokiu atveju neretai viskas baigiasi intervencinėmis procedūromis.

- Ar gali padėti nosies plovimas jūros vandeniu?

- Tai labai populiarus preparatas. Tačiau ir šių purškalų nepatartina naudoti labai daug, nes tai išbalansuoja natūralią nosies gleivių gamybą, jos funkciją. Galima juos naudoti pirmomis peršalimo dienomis, kai jaučiama, kad sloga jau „kabina“. Tokiu atveju purškalas galbūt padės pašalinti virusus. Tačiau naudoti šį purškalą kasdien kaip higienos priemonę – nereikėtų.

- Tai iš esmės sloga gali praeiti ir negydoma?

- Taip, jei mūsų imunitetas normalus, ji praeis ir savaime. Vaistai naudojami tik tam, kad būtų palengvinti simptomai.

- Pereinant prie gerklės – ligų yra labai daug, bet pakalbėkime apie įvairius gydymo būdus. Saldainiai, pastilės, purškalai – ar tai veiksminga, ar tik pinigų leidimas?

- Daug kas priklauso nuo žmogaus įsitikinimo, kai kurie išbando daugybę preparatų ir kartais jie padeda, tada puiku. Bet vėlgi nereikėtų perlenkti lazdos, nes ir pats organizmas per keletą dienų susitvarko su tuo skausmu. Aišku, jei labai skauda, galima sučiulpti pastilę tiesiog tam, kad palengvintume simptomus. Stebuklingo vaisto nėra.

- Kai skauda gerklę tėvai dažniausiai vaikams liepia gerti karštą arbatą ir nevalgyti ledų. Ar teisingas toks požiūris?

- Kai gerklėje vyksta uždegimas, jį užpilus dar karštu gėrimu, nemanau, kad pasidarys geriau. Skysčiai būtini, bet jie turėtų būti kambario temperatūros. Dėl ledų – kai kurie gydytojai juos rekomenduoja, nes šaltis malšina skausmą. Jei vaikas nekarščiuoja ir jam tik skauda gerklę, jis gali suvalgyti porciją ledų, tai tikrai nepablogins jo savijautos.

- Kas sukelia ausų negalavimus?

- Gali būti priežastis pačioje ausyje, bet gali būti ir kažkas blogai aplink ausį – žandikaulio skausmas, nervo uždegimas. Tačiau, jei problema ausyje, dažniausiai tai sukelia virusinis ausies uždegimas, kurį sukelia peršalimas – virusas ar užsitęsusi sloga. Suaugusiems ši liga pasitaiko daug rečiau nei vaikams.

- Tikriausiai dauguma bijo dėl tokios ligos apkursti. Ar taip gali nutikti?

- Staigus apkurtimas yra atskira ir labai plati tema, bet vienas iš galimų variantų, kad po virusinės infekcijos gali užgulti ausį ir atsirasti prikurtimas. Jį skausmas lydi labai retai. Tokiu atveju reikia nedelsti ir kreiptis į gydytoją. Kuo anksčiau bus pradėtas gydymas, tuo šansas atgauti klausą bus didesnis.

- Prieš laidą esame kalbėjusios apie netipinius ligos simptomus, pavyzdžiui, galvos svaigimą. Gal galite papasakoti plačiau?

- Didelę nuostabą žmonėms kelia tai, kad galvos svaigimą gali sukelti sutrikimas vidinėje ausyje.

- Kodėl taip nutinka?

- Virusas gali pakenkti receptoriaus ląstelėms, o tada labirintas, esantis ausyje, nebesugebės apdoroti informacijos ir prasidės galvos svaigimas. Tai gali pasireikšti ir peršalimo metu, ir sloguojant, gali atsirasti ir jau praėjus slogai, po kelių dienų ar savaitės. Dažniausiai tokiu atveju žmogų pykina, jis vemia, negali paeiti, sutrinka pusiausvyra. Dėl šių simptomų žmonės galvoja, kad galbūt įvyko insultas, infarktas ar rimtesni susirgimai.

- Ir pabaigai, ką galėtumėte patarti žmonėms gripo ir peršalimo sezono metu?

- Na, tokios profilaktikos nėra, jei atėjus žiemai kibirais pradėsime gerti vitaminus, vargu, ar jie labai padės, nes stiprinti organizmą turime visus metus. Svarbiausia yra mūsų gyvenimo būdas, aplinka, kurioje gyvename, emocijos, kurias jaučiame. Visa tai ir lemia mūsų sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)