Telefoną pakeiskite knyga ar pasivaikščiojimu

Gydytojas pasakoja, jog miegas turi kelias pagrindines fazes. Pirma – paviršinio miego arba greitų akių judesių fazė, kita yra gilusis miegas. Kuo daugiau laiko praleidžiame giliojo miego fazėje, tuo labiau jaučiamės geriau pailsėję.

„Atlikti tyrimai parodė, kad sveikesni buvo tie žmonės, kurie miegojo po 6,5 valandas, o tie, kurie kažkuo sirgo, miegojo apie 8-9 val. Po tokių rezultatų iškart pagalvojame, kad miegoti mažiau yra sveikiau. Tačiau yra atvirkščiai – kuo mes esame sveikesni, tuo mažiau miego mums reikia. Nėra tokio dalyko kaip persimiegojimas, jei mums reikia miegoti labai ilgai ir vis tiek nepailsime, vadinasi, kad mūsų kūne kažkas negerai“, – kalbėjo D. Barkauskas.

Jei miego per parą užtenka tik 6-7 valandų, reiškia, kad žmogaus fizinė, emocinė ir psichologinė būklė yra gera. Iš kitos pusės, būtent kokybiškas miegas ir garantuoja, kad būtume geroje fizinėje būklėje.

Aplinka, kurioje mes miegame, turėtų nuteikti mus ramybei. Jei pro langus naktį iš gatvės šviečia kokia nors šviesa, reikėtų turėti užuolaidas, kurios tą šviesą izoliuotų, nes tai mūsų miegą veikia tiesiogiai. Daugelis budinčio režimo elektros prietaisų, toje patalpoje, kurioje miegama, būti išvis neturėtų. Prieš miegą nereikėtų naudotis išmaniosiomis technologijomis, nes mūsų kūnas stipriai reaguoja į mėlyną šviesą.

„Šis mėlynos šviesos spektras stimuliuoja smegenis ir jie supranta, kad tuo metu, kai gauname mėlyną šviesą, yra rytas. Todėl prieš einant miegoti pusantros ar dvi valandas geriau nenaudoti televizoriaus, kompiuterio ar telefono, verčiau paskaityti knygą ar išeiti pakvėpuoti grynu oru, ypač, jei miegas yra sutrikęs“, – kalbėjo D. Barkauskas.

Dalius Barkauskas

Prieš miegą – jokių darbo reikalų

Patalpa, kurioje miegama, turi būti gerai išvėdinta, kambaryje turi būti daug deguonies ir pakankamai vėsu.

„Antroje dienos pusėje mūsų kūnas gamina daug melatonino, kuris yra ne tik stiprus antioksidantas, bet ir padeda kūnui pereiti į poilsio režimą. Todėl, jei vakare suvalgėme daugiau saldumynų, tai gali padaryti tiesioginę įtaką mūsų miegui. 2-3 valandas iki miego reikėtų nevalgyti išvis. Žmonės, kurie yra jautrūs kofeinui, neturėtų gerti kavos po vidurdienio. Ritualas išgerti puodelį kavos ryte yra nieko blogo, netgi sakoma, kad ten yra skaidulų, todėl tai galbūt palanku sveikatai“, – sakė gydytojas.

Pasak jo, prieš einant miegoti itin svarbu nuraminti savo nervų sistemą ir pamiršti darbus. Todėl prieš miegą nereikėtų dirbti ar skaityti el. laiškus – kartais vienas nemalonus laiškas gali suardyti visą miego režimą.

„Saldumynai vakare nėra labai tinkamas maistas, nes mūsų smegenys gamindamos melatoniną išjungia kasą. Todėl suvalgius saldumynų cukraus kiekis pakyla ir išlieka pakilęs ilgą laiką, tai padaro neigiamą įtaką mūsų medžiagų apykaitą. Tai itin svarbu žmonėms, kurie turi viršsvorį, padidintą kraujo spaudimą, taip pat tiems, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis“, – kalbėjo D. Barkauskas.

Kietesnė lova – sveikesnis stuburas

Gydytojas sako, jog šiuolaikiniam žmogui optimali miego trukmė yra 7-8 valandos, tačiau savaitgaliais nieko tokio padrybsoti lovoje ir ilgiau. Vis dėlto miegas turėtų būti kokybiškas, tad, jei jau pradėjote vartytis, galbūt reikėtų keltis.

„Vieni šaltiniai teigia, kad geriausia pozicija miegui yra atsigulus ant šono, kiti sako, kad miegant ant šono susiformuoja daugiau raukšlių. Galima pajuokauti, kad miegosime geriau, bet turėsime daugiau raukšlių. Visgi miegojimas ant pilvo arba nugaros nėra optimalios padėtys, ypač ant nugaros, nes kyla didesnė rizika miego apnėjai, sutrikusiam kvėpavimui“, – sakė D. Barkauskas.

Nenorėkite miegoti itin minkštai – gydytojas sako, kad kuo lova kietesnė, tuo geriau mūsų stuburui. O ritualai, kurie nuramina mūsų kūną ir padeda jam persijungti į miego režimą, yra visada sveikintini, nes padeda mums užmigti. Kuo greičiau užmiegame, tuo geriau.

„Šiais laikais yra daugybė įtaisų, kurie leidžia stebėti mūsų miego kokybę. Tačiau daugelis jų kol kas yra labai mėgėjiški, neleidžia miego analizuoti rimčiau. Ir pabaigai palinkėsiu visiems kokybiško miego, nes tai yra mūsų jaunystės šaltinis“, – kalbėjo gydytojas.

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)