Operacijas skaičiuoja dešimtimis

Šią medikę šokėjas švelniai vadina antra mama. Ne vien savo, bet ir visų, patyrusių galūnių traumas.

„Gydytoja seniau dirbo teatre ir mes visi į ją kreipdavomės. Vėliau, kai perėjo dirbti į polikliniką, mes vis tiek eidavome gydytis tik pas Janiną. Pavojingiausia dalis balete yra šuoliai ir šuoliai su sukiniais. Tas kaulų daužymas į sceną nuo pat ryto iki vakaro tikrai padaro žalą, juk kūnas ne amžinas. Tada prasideda traumos“, – TV8 laidoje „Sveikatos medis" kalbėjo N. Juška.

Didelės dozės nuskausminamųjų, iš skausmo sukąsti dantys ir bandymas sulaikyti ašaras scenoje – tokia nematoma baleto šokėjų pusė. Ji nuolat lydima įvairių traumų, kurios neišvengiamos bet kokiame fiziniame darbe.

N. Juška yra patyręs apie 10 kelio operacijų. O kur dar išnarintos čiurnos, sulaužyti pėdikauliai, trūkusios achilo sausgyslės ir kitos raiščio traumos.

„Prieš kiekvieną operaciją daktarai mane bandydavo nuteikti blogiausiam ir klausdavo, kuo užsiimsiu po to. Sakydavau, kad šoksiu, o jie atsakydavo, kad to nebegalėsiu daryti. Buvo tokia istorija, kad šokau su savo svajonių spektakliu „Don Kichotu“ ir tik nusileidus uždangai, man subyrėjo koja. Grįžau namo jau visiškai pakirstas skausmo, nebegalėjau net išlipti iš lovos“, – TV8 laidoje „Sveikatos medis" pasakojo N. Juška.

Tada šokėjas bandė ieškoti pagalbos, bet jos nerado, gydytojai nežinojo, kaip pagydyti jo koją. Praradęs viltį N. Juška atėjo pas Janiną, kuri nukreipė į Kauno klinikų gydytoją Rimtautą Gudą. Jis išsamiai paaiškino, kas ir kodėl nutiko kojai ir ją išoperavo: „Ačiū Jums, daktare“, – sakė šokėjas.

Darome didelę klaidą šildydami traumos vietą

Atėjęs pas ortopedę Janiną Čekuolienę. N. Juška sakė, kad jam džiugu, jog ateina ne su bėdomis, o dėl noro padėkoti už darbą.

„Ne tik savo, bet ir visų kolegų vardu noriu pasakyti nuoširdų ačiū už tai, ką jūs darote. Ne tik darbo metu, bet ir po darbo valandų“, – kalbėjo šokėjas.

Traumatologė J. Čekuolienė su baleto artistais dirba jau ne vienerius metus. Ji vardija ne tik netikėtas traumas, bet ir lėtines ligas, pavyzdžiui, po intensyvių krūvių susidariusias kaulų ataugas, kurias ilgainiui reikia operuoti.

Sveikatos nepagerina ir partnerių kilnojimas, prasta grindų danga, dėl kurios patiriami lūžiai, plyšta raiščiai. J. Čekuolienė prisimena, jog ne kartą yra mačiusi šokėjus nešiojant įtvarus ar apsauginius bintus, meistriškai paslėptus po sceniniais drabužiais. Ir pastebi, kad santykiai, užsimezgę tarp žmonių sunkiu metu, dažnai išsirutulioja į tvirtą draugystę.

„Teko stebėti, kai scenoje artistas šoka, daro fantastiškus šuolius, visi ploja, o užsidengus užuolaidai jis nebegali pats nueiti į užkulisius. Jis nušlubuoja arba nueina padedamas draugų. Nerijui buvo labai stipriai sudėvėti sąnariai, kremzlės“, – sakė gydytoja.

Pirma pagalba nutikus traumai – šaltis. Tam pritaria ir ortopedė.

„Geriausia užsidėti ledo, pasitepti šaldančiu tepalu. Tačiau nelaimės metu dauguma išsigąsta ir šiltai tą vietą apvynioja, net pakaitina. Tada dar suveržia galūnę elastiniu bintu, kuris viską tik pablogina. To jokiu būdu negalima daryti. O atšaldžius iškart kreiptis į medikus“, – patarė J. Čekuolienė.

Gydytoja linki, kad N. Juška savo baleto mokykloje galėtų dirbti dar ilgus metus, o šokėjas juokiasi, kad viskas įmanoma, kai turi tokią gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją