– Kokiomis onkologinėmis ligomis Lietuvoje dažniausiai suserga vaikai? Kodėl kraujo vėžys yra toks dažnas?

– Tarp vaikų iki 18 metų dažniausia onkologinė liga – kraujo vėžys (sudaro 35 proc. susirgimų šioje amžiaus grupėje). Tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad tai viena geriausiai šiuo metu išgydomų ligų.
Antra pagal dažnumą vaikų ligų – smegenų navikai, kuriuos išgydyti itin sunku. Taipogi apie 10 proc. susirgimų – limfomos.

– Ar yra statistiniai duomenys, kiek vaikų Lietuvoje serga vėžiu?

– Statistika aiški – per metus ūmine leukemija suserga nuo 15 iki 30. Šiuo metu sergamumo tendencija yra mažėjanti, nes mažėja vaikų populiacija. Iš 100 tūkst. vaikų suserga 4-7. Lietuvoje yra tik du centrai, kuriuose gydomi vaikų onkologiniai susirgimai: Kauno ir Santaros klinikos.

– Kuo išskirtinis kraujo vėžys? Ar galima teigti, kad tai – jaunų žmonių liga?

– Ūminė leukemija išties vyrauja tarp vaikų, vyresniame amžiuje – retėja.

Onkologinis procesas nėra niekuo išskirtinis. Jis priklauso tik nuo to, kokią paciento organizme sistemą paliečia ir kur susiformuoja. Išskirtinumo neįvardinčiau jokio, apart to, kad reikalingas labai ilgas gydymo laikotarpis. Noriu pabrėžti, kad pasveikimo rezultatas – pakankamai geras.

– Vaiko organizmas ir onkologija. Kuo vaiko organizmas skiriasi nuo suaugusiojo ligos atžvilgiu? Vaikas turi daugiau galimybių pasveikti?

– Onkologinės ligos vaikų amžiuje – gamtos klaida. Ląstelė kažkodėl “supyksta” ir nebėra tokia, kokia turėtų natūraliai būti. Kodėl taip įvyksta: ląstelės mutuoja ir imuninė sistema jų nebeatpažįsta, priežasties kokrečios įvardinti negalima.

Mokslininkai skiria daug dėmesio tyrimams. Šiuo metu galime stratifikuoti leukemiją į standartinę, vidutinę ar didelę riziką individualizuodami pacientui gydymą.

Tiesioginio paveldimumo, kad sirgo mama, tėtis – sirgs ir vaikai – tikrai nėra.

– Gydytojai sako, kad onkologiniams susirgimams įtaką daro gyvenimo būdas: rūkymas, mityba, sportas ir kt. Ar tėvų gyvensena gali turėti sąsajų su vaikų ligomis?

– Tiesioginio susirgimų sąryšio su gyvenimo būdu kol kas tikrai nefiksuojame. Galbūt tai gali šiek tiek maža dalimi procentaliai prisidėti. Tačiau būna atvejų, kuomet jauna šeima be žalingų įpročių susilaukia pirmagimio su įgimta leukemija.

– Kraujo vėžys turi įvairias formas. Kuo jos skiriasi ir kurios drastiškiausios?

– Visa onkologija pakankamai drastiška vaikų amžiuje. Jų jauni organizmai greitai vystosi, tad lygiagrečiai greitai vystosi ir onkologinis procesas.

Visos onkologinės ligos ne lėtinės, o ūminės. Kaip bebūtų keista, diagnozė visiems vaikams skamba vienodai. Statistiškai liga 80 proc. prasideda karščiavimu, limfmazgių padidėjimu, kraujo pokyčiais, blyškumu, bėrimais. Kraujo vėžys – liga gyvatė. Negalėčiau įvardinti vieno simptomo, kuris išduotų leukemiją.

Pats procesas prasideda kaulų čiulpuose, būtent ten pakinta ląstelė. Kol jos dauginasi, patenka į kraujotaką, infiltruoja ląsteles ir organus gali užtrukti net iki pusmečio. Kadangi priežasties nustatyti tiksliai negalima, stabdomas pats procesas ir taikomas gydymas.

– Kokiems simptomams esant patartumėte nelaukti ir išsitirti kraują?

– Pastebiu, kad daugelis tėvų atsakingai žiūri į vaikų sveikatą. Kraujo tyrimas nebėra prabanga. Tai pagrindinė priemonė ligos diagnostikai. Esant kraujo pokyčiams: hemoglobino trūkumui, eritrocitų sumažėjimui, limfocitozei – rekomenduočiau po poros savaičių pakartoti kraujo tyrimą.
Lietuvoje yra visos galimybės leukemijai gydyti. Pirminė ūminė leukemija gydoma skiriant chemoterapiją, kuri trunka 2,5 metų. Persirgta liga neturi įtakos tolimesniam vaikų gyvenimui ir jo kokybei.

– Kaip atrodo kasdienybė vaikų onkologijos skyriuje? Ar lengvai vaikams pavyksta susitaikyti tie fiziškai, tiek emociškai su diagnoze bei skausmingu gydymu?

– Vaikai per maži, kad labai gilintųsi ir suprastų ligą. Jiems svarbiausia, kad šalia būtų šeima. Kalbant apie paauglius, pastebime, kad vieni paaugliai labai domisi, kita dalis – labiau ignoruoja.
Pirmiausia stresą patiria šeima, kol patiki, kad išties jų vaikas susirgo. Liga tvirtinama labai aiškiai, patikrinus keliais metodais. Tad dvejonių nėra. Informuojame, kokį gydymą skirsime, kokia jo trukmė. Vaikams liga progresuoja labai greitai, tačiau taip pat greitai progresuoja ir regeneracinės savybės. Jie daug geriau geba atsistatyti. Šiuo metu Lietuvoje iki 18 amžiaus pacientų pasveikumo statistika siekia net 95 proc.

– Jei vaikystėje ar paauglystėje sirgta kraujo vėžiu, kaip tai atsiliepia vyresniame amžiuje ar gali pasireikšti kiti onkologiniai susirgimai?

– Antrinių onkologinių susirgimų tikimybė labai maža, tačiau yra. Pasauliniais duomenimis, 20-25 proc. ligonių gali susirgti antriniais ar kitais onkologiniais susirgimais.

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)