– Prasidėjo grybavimo sezonas. Ar tai rodo ir apsinuodijimų grybais atvejai?

– Grybavimo sezonas išties įsibėgėja: rugpjūtis ir rugsėjis – pats intensyviausias grybavimo laikas. Per pastarąjį mėnesį ligoninės priimamajame sulaukėme 5-ių ar 6-ių ligonių, kurie įtariama apsinuodijo grybais. Laimei, rimtų ar mirtinų atvejų nepasitaikė.

– Kokie būna apsinuodijimai? Ar galima juos suskirstyti?

– 8-9 pacientai iš 10 apsinuodija dėl netinkamo grybų paruošimo arba santykinai mažai pavojingais grybais.

Aspinuodijimai grybais, kurie turi amanitus (medžiagas, pavojingas žmogaus gyvybei)
sudaro nedidelę apsinuodijimų dalį. Praėjusiais metais tokių atvejų užfiksuota 5-6, tarp jų – ir mirtini. Ypatingai sunkiems apsinuodijimams taikomas intensyvus reanimacinis gydymas.

Paberžis

– Kurie grybai nėra patys nuodingiausi ir jais apsinuodyti tikimybė maža? Ar žmonės juos renka ir kuo juos valgydami rizikuoja?

– Kad ir geriausias grybas – raudonikis, baravykas ar lepšis – gali sukelti tikrai sunkius apsinuodijimus. Jeigu jis bus netinkamai paruoštas arba antrąkart kepamas, rinktas po šalnos arba vartojamas pasenęs. Čia lygiai tas pats, kaip vartoti pasibaigusio galiojimo mėsą ar žuvį.

Mums, medikams, labai svarbu žinoti, intervalą kada prasidėjo apsinuodijimo simptomai. Iš to galime atskirti, ar apsinuodyta tiesiog netinkamai paruoštais valgomais grybais, o galbūt apsinuodyta mirtinai pavojinga žalsvąja musmire.

Prie santykinai pavojingų grybų galima priskirti žvynabūdes. Jos turi amanitino, nuodingo ciklo peptido, kuris labai pažeidžia kepenis. Praėjusiais metais Toksikologijos centre turėjome atvejį, kuomet šiuo grybu apsinuodijo visa šeima. Moters išgelbėti nepavyko. Tiesa, skėtinės žvynabūdės ne nuodingos ir labai mėgiamos.

Santykinai pavojingi grybai – babausiai. Juose yra nuodingos medžiagos – giromitrino. Tačiau jis neatsparus karščiui ir gaminimo metu pasišalina.

– Kokie dar grybai supainiojami?

– Tie, kas grybauja, dažniausiai grybus skiria. Galbūt juos sumaišo vyresnio amžiaus žmonės, turintys regėjimo problemų arba vaikai. Žinoma, jei grybai perkami iš nepažįstamų žmonių – nėra aišku, kas nusiperkama.

Vytautas Karvelis

Lengva sumaišyti patį pavojingiausią grybą – žalsvąją musmirę su žaliuoke ar ūmede. Nes ji gali būti įvairių atspalvių: šiek tiek žalsva, rausvai žalsva. Esame susidūrę su ne vienu atveju, kuomet šie grybai supainioti ir neišvengta mirtinų apsinuodijimų.

Santykinai pavojingi grybai – babausiai. Juose yra nuodingos medžiagos – giromitrino. Tačiau jis neatsparus karščiui ir gaminimo metu pasišalina.

– Kada vertėtų sunerimti, kad lėkštėje tarp ūmedžių pasitaikė ir nuodingų grybų, tokių, kaip žalsvoji musmirė? Kokie simptomai pasireiškia?

– Grybai vertinami kaip sunkus maistas. Žmonėms, turintiems jautrią virškinimo trakto sistemą, jie gali sukelti labai nepageidaujamas reakcijas. Jos būna įvairios ir dažniausiai prasideda 6-8 valandos po grybų suvalgymo. Dažniausiai pasitaiko tokios situacijos, kai grybai tiesiog išprovokuoja virškinimo trakto sutrikimus. Žmogus blogai jaučiasi, vemia, viduriuoja, jį kamuoja pilvo skausmai. Tuomet reikalinga medicininė stacionarinė pagalba.

Simptomai pasitaiko labai apgaulingi. Tad tai apsunkina anamnezę. Pavyzdžiui: valgo visa šeima, o suserga vienas asmuo. Labai svarbu išsiaiškinti, kada tiksliai suvalgyti grybai ir kada prasidėjo klinikiniai reiškiniai. Kuo greičiau pasireiškia simptomai, tuo suvalgytas grybas mažiau pavojingas. Sunerimti verčia tai, jei simptomai pasireiškia po paros ar dar vėliau. Jei žmogus kreipiasi po poros parų po apsinuodijimo, tokie atvejai tikrai sunkūs.

Raudonikis

– Ką patartumėte grybaujantiems?

– Pastebiu, kad žmonės grybavimo ypatumais dalijasi socialiniuose tinkluose. Dažnai akcentuojamas būtent surinktų grybų kiekis. Tačiau patarčiau labiau skaičiuoti ne surinktus grybus, o atkreipti dėmesį, kokie jie. Rekordiniai grybų kiekiai nieko nereiškia. Be to, tuomet didesnė tikimybė suvartoti per didelį jų kiekį.

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)