Mitybos specialistė DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ akcentavo, kaip nesugadinti mėsos kepant grilyje. Taip pat R. Šilenskienė pristatė sveikatai puikią vakarienę, kurią valgant nereikės galvoti apie kalorijas.

Kepti grilyje vis dar nemokame

Specialistė atskleidžia, kad jos namuose visada rastume džiovintų ir šviežių vaisių ir uogų, daržovių, įvairių kruopų. Taip pat daug maisto šaldymo kameroje, nes R. Šilenskienė produktus linkusi ne konservuoti, o džiovinti ar šaldyti. Pasak jos, svarbu gaminti namuose, nes toks maistas bus žymiai sveikesnis.

Vasarą pagrindines klaidas darome gerdami netinkamus gėrimus ir negerdami pakankamai skysčių. Daug alkoholio, saldinti, gazuoti gėrimai, per mažas vandens vartojimas, per sunkus ir per riebus maistas, per didelės porcijos, vėlyvos vakarienės – mūsų kūno priešai.

„Dažnai matau, kaip blogai žmonės kepa maistą grilyje, nes mėsą yra linkę sudeginti. Pati mėsa nėra blogas produktas, jei ji yra patroškinta, išvirta, bet mėsos degėsiai yra didžiausias vėžio sukėlėjas. Be to, jei į marinatą dedame tokius prieskonius kaip pipirus, gvazdikėlį, anyžius, cinamoną – mėsa dar labiau dega, todėl skrandyje sukeliamos dar didesnės problemos. Geriausias marinatas – svogūnai ir šviežios žolelės“, – sakė R. Šilesnkienė.

Vasara – dažnų švenčių metas, todėl neretai mėgaujamės įvairiais desertais. Tačiau, pasak specialistės, pirkdami įvairius grietinėlės, varškės, jogurto tortus padidiname galimybę apsinuodyti, mat vasarą ši rizika itin išauga.

„Valgome labai daug riebaus ir sūraus maisto. Pavyzdžiui, kepta duona su česnaku. Ji išmirkyta aliejuje ir ne bet kokiame, o pačiame prasčiausiame – hidrintuose riebaluose, o ant viršaus dar užberiama daug druskos. Kepame dešreles, o jei jos su nitritine druska – tai didžiausias kancerogenas“, – kalbėjo specialistė.

Idėja vakarienei ir desertui

„Gaminsime kokteilį, kuriame daug puikių produktų. Visų pirma, tai polinesotieji riebalai ir maistinės skaidulos – riešutai, tačiau juos reikėtų nulupti, nes luobelė neleidžia pasisavinti visoms maistingoms medžiagoms. Prieš tai juos reikia bent parą palaikyti mirkti vandenyje, po to luobelė nesunkiai nusilups“, – pasakojo pašnekovė.

Antras produktas yra putpelių kiaušiniai – baltymai, nes vakare jų reikia daugiau nei kitų maistinių medžiagų. Kiaušinius užtenka nuplauti, plakami jie bus su lukštu, nes jame daug kalcio. Valgant putpelės kiaušinį žalią, gauname tobulą fermentų koncentraciją, reikalingą virškinimui.

Trečias produktas – džiovinti arba švieži persikai ar abrikosai, gali būti figos. Taip pat bus dedamas avokadas, kuris padeda lieknėti bei suteikia sotumo. Reikės ir saliero stiebo, kuris yra diuretikas, skatina kepenų veiklą ir padeda organizmui valytis.

Įdomu tai, kad valgant salierą, organizmas sudegina daugiau kalorijų, nei yra pačioje daržovėje.

Viso kokteilio karalienė – stiklinė mėlynių arba šilauogių, kuri turi didžiausią kiekį magnio iš visų uogų.

Visus produktus sudedame į kokteilių plakiklį, jei norisi saldumo, galima įdėti šiek tiek ananaso, taip pat reikia įpilti vandens. Viską suplakame ir turime puikią vakarienę, kurią galime išgerti be jokio kalorijų skaičiavimo.

Norint iš kokteilio pasidaryti desertą, tereikia į viską įdėti chia sėklų ir palikti šaldytuve išbrinkti. Tai bus puikus saldumynas pavaišinti svečiams.

Dar viena natūralaus ir sveiko deserto idėja – saldainiai iš moliūgo sėklų, džiovintų slyvų, maltų sėmenų, džiovintų natūralių abrikosų ir riešutų, kakavos sviesto. Riešutus, moliūgo sėklas sumalame, viską sumaišome su kakavos sviestu, padarome rutuliukus ir apvoliojame aguonose ar kokoso drožlėse. Žiemą galima dėti džiovintų obuoliukų, o ingredientus galime keisti pagal tai, ką turime namuose.

„Žmogui, kuris kažką pakeisti nori jau dabar, visų pirma rekomenduoju susitarti su savimi. Jei pasakėte sau, kad norite normalios mitybos ir supratote, kad kūnas ne šiukšlių dėžė, pradėkite nuo gamybos namuose ir nepirkite supakuoto maisto. Rinkitės normalius paprastus ir natūralius produktus. Tai turi tapti įpročiu“, – patarė R. Šilenskienė.

Daugiau – žiūrėkite DELFI laidos „Sveikatos receptas“ vaizdo įraše:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)