Mityba vasarą neturėtų skirtis nuo mitybos žiemą ar kitais metų laikais. Skirtis turėtų tik produktai. Aš, kaip ir daugelis mitybos specialistų, skatinu valgyti sezoniškus produktus. Būtent dabar yra puikus laikas, kai turime daugybę skirtingų uogų, daržovių, vaisių, bet mes tai pamirštame ir tarsi panyrame į kepsnius ir sunkius patiekalus,“ – laidoje „Sveikatos receptas“ sakė mitybos specialistė.

O rudenį skundžiamės priaugtais kilogramais. Tad pirmas R. Šilenskienės patarimas – nepamiršti, kad vasarą turime valgyti daug šviežių daržovių ir vaisių – tikrų vitaminų, o ne kasdien kepti šašlykus.

„Patarimų, kaip maitintis, galime rasti labai daug ir, aš manau, kad jų tik daugės. Svarbiausia – išmokti įsiklausyti į savo organizmą ir suprasti, ko reikia būtent mums. Pavyzdžiui, vieni siūlo pusryčių nevalgyti, kiti – valgyti būtinai. Bet galbūt žmogus miega ilgai ir per valandą nuo prabudimo jų valgyti nenori, o kas nors kitas – atvirkščiai, jau nubunda išalkęs. Kūnas pasako tai, ko mums reikia“, – kalbėjo R. Šilenskienė.

Antra taisyklė – per dieną gauti daug įvairių maistinių medžiagų. Pasak pašnekovės, per dieną žmogui užtektų ir vieno kilogramo, daugmaž tiek, kiek telpa į mūsų delnus. Deja, dažniausiai suvalgome žymiai daugiau.

„Jei visada valgytume tik tada, kai esame alkani, pakiltume nuo stalo tada, kai esame nepersivalgę bei vadovautumėmės saujos ir delno principu – nereikėtų skaičiuoti jokių kalorijų ir verkti dėl papildomų kilogramų. Į saują įdedame baltymų, nesvarbu, ar tai augaliniai, ar gyvūniniai baltymai, pavyzdžiui 2 kiaušiniai ar 100 g mėsos, žuvies kepsnys ar lęšių dubenėlis ir didelis delnas daržovių“, – pasakojo mitybos specialistė.

Daržovės turėtų būti kuo įvairesnių spalvų, kuo mažiau apdorotos ir augančios būtent tą sezoną, tokiu atveju jos turės didžiausią vertę. Specialistė taip pat pataria neužkandžiauti ir valgyti tai, ką padovanojo gamta, o ne sukūrė pramonė.

„Iš gamtos galime gauti viską, kas natūralu, o pramonė specialiai daro taip, jog jaustumėmės visada alkani bei siunčia mus tiesiai į farmacininkų rankas, nes tai labai patogu“, – kalbėjo pašnekovė.
Jau dešimtmetį R. Šilesnkienė su savo vyru yra atsisakę dviejų produktų – gliuteno, tai, kas perdirbta, ir tai, kas yra cukrus bei visų produktų su cukrumi. Pasak jos, tokie produktai nieko gero neduoda, bet be jų gyventi tikrai nėra sunku, nes įvairaus maisto užtenka.

„Nereikia atsisakyti desertų, kuriuose yra saldumas, nes jie teikia žmogui laimę. Ribojant save ir galvojant, kad negaliu daug ko valgyti, nieko gero nebus, bet reikia susigalvoti sveikas skanias alternatyvas. Jei leistume savo kūnui pailsėti, neužkandžiautume ir valgytume pilnavertį maistą vieno prisėdimo metu, nereikėtų daug ko atsisakyti, išskyrus perdirbtų neteisingų produktų“, – patarė R. Šilenskienė.

Daugiau – žiūrėkite DELFI laidos „Sveikatos receptas“ vaizdo įraše. Laidoje R. Šilenskienė papasakojo apie ant griliaus kepamą mėsą bei pateikė idėją vakarienei ir desertui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)