Santaros klinikų Pilvo chirurgijos centro vadovas, chirurgas profesorius Kęstutis Strupas DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ pasakojo, kad turėjo pacientą, kuriam buvo planuojamas kepenų persodinimas. Visgi pacientas pusmečiui atsisakė alkoholio ir išvengė tokios rimtos operacijos.

Gydytojas prof. K. Strupas teigia, jog kepenys – itin svarbus organas, vadinamas virškinimo laboratorija. Visi suvalgyti produktai yra suvirškinami ir perdirbami, tuomet jie patenka į kepenis, kur vyksta ne tik išrūšiavimas, bet ir gamyba.

„Viena iš pagrindinių kepenų funkcijų – angliavandenių apykaita. Pagrindinės glikogeno atsargos yra kepenyse. Jos gamina baltymus, albuminą, kuris yra pagrindinis statybinis baltymas visame organizme. Tai labai svarbu kraujo krešėjimo sistemai, nes gaminami 6 iš 12 kraujo krešėjimo faktorių. Jeigu neturėtume kepenų ar jos „susirgtų“, sutriktų krešėjimas ir mes kraujuotume“, – teigia chirurgas.

Kęstutis Strupas

Riebalų apykaitos metu gaminamas cholesterolis, kuris visiems yra žinomas. Išskiriama ir gaminama tulžis, kurioje tirpsta vieni pagrindinių vitaminų – A, D, K ir E. Be tulžies jie negali rezorbuotis į organizmą.

„Tulžis taip pat reikalinga riebalų virškinimui. Be to, kepenys yra detoksikacijos organas. Viskas, ką suvalgome, nors iš tiesų negalime, ir viskas, ką mes išgeriame, ko negalime gerti, kepenyse yra nukenksminama“, – sako gydytojas.

K. Strupas teigia, kad kepenys viską detoksikuoja. Jeigu nuolat apnuodijame organizmą, tai jos „suserga“, viena iš tokių ligų – kepenų cirozė.

„Pacientą iš Utenos įtraukėme į kepenų transplantacijos laukiančiųjų sąrašą, nes jis sirgo kepenų ciroze. Yra tokia taisyklė: tam, kad būtų pradedama kepenų transplantacija, ligonis 6 mėn. negali vartoti alkoholio. Žmogus buvo užsispyręs, negėrė. Po pusės metų atvažiavo, patikrinome jo sveikatos būklę ir paaiškėjo, jog jam nereikia kepenų transplantacijos“, – pasakojo prof. K. Strupas.

Chirurgas pabrėžia, jog alkoholinė kepenų cirozė sudaro tik 25-30 proc. susirgimų.

Alkoholis

„Jeigu kasdien daug geriama, ši liga gali išsivystyti greičiau. Tačiau tai priklauso ir nuo medžiagų apykaitos greičio. Yra tam tikras genetinis atsparumas arba neatsparumas toksinams”, – teigia gydytojas.

Anot prof. K. Strupo, kepenų ligas gali sukelti ir kiti preparatai, pavyzdžiui, nuodingi grybai, kurie apnuodija kepenis taip, kad jos žūsta. Tokiu atveju reikalinga skubi kepenų transplantacija. Taip pat – medikamentų perdozavimas, kai išgeriama per didelė vaistų dozė. Jeigu greitai sureaguojama ir išplaunamas organizmas, išvalomi toksinai, tada nereikia skubios kepenų transplantacijos.

Pasak gydytojo, gerėja radiologinių vaizdinių, kompiuterinės tomografijos, magneto branduolinio rezonanso tomografijos, ultragarsinio tyrimų kokybė bei židinių aptikimas kepenyse, todėl kepenų ligas galima diagnozuoti laiku ir išvengti rimtesnių pasekmių.

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)