Diagnozavo ketvirtos stadijos vėžį

Prieš 12 metų 61-erių metų Stasiui Laniauskui buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos kepenų vėžys. Tik pasijutęs silpniau ir pradėjus tinti kojoms, vyras susirūpino ir kreipėsi į šeimos gydytoją. Nors specialistas problemos nepastebėjo, vyras paprašė detalesnių tyrimų. Pamatę rezultatus, gydytojai ilgai nedelsė, atliko biopsiją ir po keleto savaičių rezultatai parodė ketvirtos stadijos kepenų vėžį.

„Kepenys buvo paveiktos hepatito B. Nesijautė simptomų iki kol pradėjo temti akyse, bet atsikeldavau ir toliau eidavau. Man atrodydavo, kad plaučiuose per daug oro, jausmas, lyg jie tuoj sprogs, bet niekada nepagalvodavau, kad su kepenimis kažkas gali būti negerai, kol liko vienintelė išeitis – transplantacija”, – pasakojo S. Laniauskas.

Anot vyro, hepatito B virusu jis galimai užsikrėtė dar tarybiniais laikais, kai nebuvo vienkartinių švirkštų ir su jais leisdavo medikamentus kiekvienam. Ne visos slaugytojos galėjo tinkamai sterilizuoti įrankius, o verdančiame vandenyje hepatito B virusas nežūva.

„Iki tyrimų nežinojau, kad esu hepatito B viruso nešiotojas. O apie tai kalbėti kurį laiką buvo baisu, tokia liga iškart uždeda etiketę – alkoholikas”, – kalbėjo vyras.

S. Laniauskui buvo padarytos dvi nesėkmingos operacijos, trečioji – kepenų transplantacija, po kurios praėjo jau dvylika metų.

Stasys Laniauskas

„Po operacijos buvo sunku prisitaikyti prie naujo gyvenimo ritmo. Reikėjo lauke nešioti medicinines kaukes, gerti imuninę sistemą slopinančius vaistus, todėl imunitetas visam gyvenimui liko kaip pas mažą vaiką “, – pasakojo vyras.

Operacijų galima išvengti

Anot Santaros klinikų profesoriaus, pilvo chirurgo Kęstučio Strupo, sergantieji dažniausiai nieko nežino apie ligą, o tie, kurie žino, neina pas gydytojus. Kepenyse nėra skausmo receptorių, organo neskauda iki tol, kol liga pažengia ir dariniai pasiekia kepenų viršų. Tačiau alkoholis nėra vienintelė kepenų ligų priežastis.

„Pasaulyje dabar ženkliai daugėja kepenų suriebėjimo – steatohepatito – atvejų. Jeigu valgote daug greito, saldaus ir riebaus maisto, mažai daržovių ir vaisių, kepenyse užsilieka tokie produktai ir jos nespėja išrūšiuoti, todėl kaupiasi riebalai. Tokia liga gali kamuoti ir lieknus, ir jaunus žmones”, – sakė chirurgas.

Kepenų transplantacija

Kepenų riebėjimas lemia tolimesnį jų randėjimą, o galiausiai gali išsivystyti ir cirozė. Pažeistos kepenys neatlieka savo funkcijų, galima sakyti, organizmas yra nuodijamas.

Jeigu pastebite, kad akys ir oda gelsvos spalvos, pilvas išsipūtęs, susidarę maži, geltoni odos mazgeliai, tai gali signalizuoti apie kepenų veiklos sutrikimus. Tačiau jei jaučiate skausmą po dešiniuoju šonkaulių lanku, tai nebūtinai yra labai bloga diagnozė. Kartais skaudėti gali dėl pilnakraujystės, fizinio aktyvumo, tačiau reikėtų eiti pas gydytoją pasitikrinti kepenų fermentų rodiklius.

Kepenys yra vienas iš nedaugelio žmogaus organų, kurie geba atsinaujinti.

„Pasitelkus mitybos programą ir fizinį aktyvumą, kepenys gali stulbinančiai regeneruotis, jas galima išgydyti be rimtesnių intervencijų. Transplantacija pasitelkiama, kai gydymas yra neefektyvus”, – kalbėjo K. Strupas.

– Prieš kepenų transplantaciją yra taikomas 6 mėnesių ,,bandomasis” laikotarpis. Turėjome situaciją, kai vyras, kuriam reikėjo kepenų persodinimo, 6 mėnesius laikėsi dietos, prisižiūrėjo. Po ,,bandomojo” laikotarpio operacijos nebereikėjo, kepenys atsistatė.”

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)