Funkcionalusis maistas

Skaidulinių medžiagų yra įvairiuose produktuose. Jų galime rasti morkose, sėklose, pavyzdžiui, linų sėmenyse ara ispaninio šalavijo (čija) sėklose, taip pat ir rupiai maltuose miltuose.

„Į patiekalus dedami skaidulines medžiagas, galime pagaminti gaminį, kuris turės kur kas didesnį kiekį skaidulų nei įprastinis maisto produktas. Kaip žinome, mitybos specialistai rekomenduoja pusryčiams valgyti košę. Bet kokią košę galima praturtinti skaidulinėmis medžiagomis, įdedant į ją šaukštą ispaninio šalavijo (čija) sėklų ar linų sėmenų. Skaidulinėmis medžiagomis praturtintas maistas vadinamas funkcionaliuoju maistu“, – sako prof. R. Stukas.

Chia sėklos

Lietuviai vartoja per mažai

Lietuvos gyventojai, kaip rodo tyrimai, skaidulinių medžiagų per dieną vidutiniškai suvartoja tik pusę viso rekomenduojamo kiekio. „Tai nėra gerai, – teigia profesorius. – Situacijai pakeisti pakanka kaip užkandį suvalgyti morką ir organizmas jau gauna tam tikrą skaidulinių medžiagų dozę.“

Kodėl jos tokios svarbios?

„Skaidulinės medžiagos padeda virškinimo procesui. Jos aktyvina žarnyno veiklą, gerina virškinimo procesą, neleidžia užkietėti viduriams. Taip pat mažina puvimo procesus žarnyne, kurių metu, skylant įvairiems produktams skrandyje, išsiskiria kenksmingos medžiagos. Būtent skaidulinės medžiagos ir saugo mūsų organizmą nuo šių procesų“, – pasakojo prof. R. Stukas.

Skaidulos padeda išlaikyti gerųjų žarnyno bakterijų gyvybingumą. Gerosios bakterijos yra kaip rezervinis vitaminų šaltinis, taip pat padeda palaikyti gerą imuninės sistemos veiklą, o į organizmą patekus kokiai patogeninei bakterijai, neleidžia jai daugintis ir eliminuoja jos galimą riziką. „Taigi, skaidulinių medžiagų mums derėtų valgyti beveik dvigubai daugiau“, – teigia VU profesorius.

Būtinas mitybos komponentas

Skaidulos sujungia sunkiuosius metalus bei kitas toksines medžiagas ir su išmatomis pašalina juos iš žarnyno.

„Vadinasi, saugo ir valo mūsų organizmą, – sako prof. R. Stukas. – Taip pat skaidulinės medžiagos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, taigi, padeda išvengti ir širdies kraujagyslių sistemos ligų, kurios Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirtingumo struktūroje užima pirmą vietą.“

Morkos

Skaidulinės medžiagos – elementarus mūsų mitybos elementas, neturintis didelės maistinės vertės, tačiau itin svarbus biologiškai ir fiziologiškai. Pakankamas skaidulų kiekis organizme padeda mums išlikti žvaliems, sveikiems bei gyvybingiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)