Sergant šia liga teks pamiršti pirtis ir netinkamą sportą

„Rožinė yra lėtinis besikartojantis uždegimas kapiliarų lygmenyje. Tai yra liga. Tačiau jei yra tik raudimas, kaitimas, polinkis odos raudonumui, vadiname tai pre-rožine, būkle, kuri ilgainiui turi didelę riziką peraugti į ligą. Šios ligos statistika labai įvairi. Pasaulyje serga apie 450 mln žmonių, 5,5 proc. Tai yra daug. Kuo žmogaus oda yra šviesesnė, tuo rizika yra didesnė. Manoma, kad moterys serga 2 kartus dažniau nei vyrai, bet vyrai serga sunkesnėmis formomis“, – sakė A. Dumbliauskienė.

Ši liga dažniausiai pasireiškia, kai žmogui būna daugiau nei 25 metai. Paprastą odos paraudimą atskirti nėra sunku, nes tai normali kapiliarų reakcija. Ji įvyksta, kai būname susijaudinę ar sušilę. Tačiau jei sportuojant visi kiti dar nespėjo apšilti, o jūsų skruostai jau dega raudona spalva – ženklas, kad kapiliarai reaguoja per stipriai.

„Galime prisiminti kūno kultūros pamokas vaikystėje. Ar buvote vienas iš tų vaikų, kuris parausdavo pirmas? Jei taip, o vėliau tas raudonumas nepraeidavo ilgai, reiškia, turite polinkį, kuris, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, gali pasireikšti kaip liga“, – kalbėjo dermatovenerologė.

Rožinė nieko bendra neturi su ligomis, kurios vadinamos rože, rožine dedervine ar raudonuke. Kaip ir daugumą susirgimų, taip ir rožinę lemia genai. Kuo anksčiau atsiranda ši liga, tuo sunkesnė bus jos eiga. Viskas, kas skatina kapiliarus išsiplėsti ar spazmuoti, prisideda prie ligos paūmėjimo.

„Kapiliarus išsiplėsti skatina karštis. Tai yra buvę ir esami nudegimai saulėje, buvę ar esami apsilankymai soliariumuose. Būna, kad ateina pacientė, kuriai pagal amžių ši liga dar neturėtų būti aktuali, bet ji ilgą laiką mokėjo pinigus už soliariumus ir už tai, kad jos kapiliarai pradėtų reaguoti jautriai. Ir tai daro nežinojimas“, – pasakojo gydytoja.

Rožinę skatina ir saunos, pirtys. Nesvarbu, kokios rūšies pirtis – garinė, infraraudonų spindulių ar kitokia, šiai ligai netinka jokia.

„Sportas kai kuriais atvejais taip pat yra negalimas. Vieni taip savo odą dar labiau sugadina, kitiems neatsitinka nieko, tad tai labai individualu. Oda diktuoja sąlygas, ką galima ir ko ne. Jei matome, kad sportuojant mūsų oda visada paraudusi, įkaitusi – greitai prasidės uždegimas. Nepatariu mesti sporto, bet reikia atrasti tą balansą, kad oda nebūtų visą laiką įkaitusi“, – kalbėjo A. Dumbliauskienė.

Odos priežiūrą reikės keisti

Karštas dušas, karšta vonia, aštrus ar labai karštas maistas, alkoholis – visi šie veiksniai taip pat yra dideli priešai rožinei. Jei savaitgalį šventėte ir gėrėte alkoholį bei valgėte užkandžius, pavyzdžiui, pelėsinį sūrį, aštrias alyvuoges, pirmadienį oda jus už tai nubaus.

„Nušalimai, žvarbumas, krūvis, įtampa, stresas, hormonai lemia kapiliarų spazmavimą. Jei žmogus pastebi, kad seniau oda nors ir rausdavo, tačiau neišlikdavo ilgai raudona, jei atsiranda šerpetojimas, tai yra pirmieji ženklai. Atsiranda spuogai ir žmonės diagnozuoja sau ne tą ligą. Tada pradeda sau tuos spuogus džiovinti, valyti rūgštimi, spiritu, o situacija tik blogėja“, – sakė gydytoja.
Todėl labai svarbu teisingai diagnozuoti rožinę. Pasak gydytojos, kartais net ir patyrusiam dermatologui sunku atrasti ribą tarp aknės spuogų, kurie gali būti dar nepasibaigę, ir tarp rožinės spuogų, kurie gali būti tik prasidėję.

„Deja, bet nėra labai tikslių tyrimų, kurie nustatytų būtent šią ligą. Biopsiją vargu ar kas sutiktų pasidaryti akademiniais tikslais, kai yra išpjaunamas gabaliukas odos iš veido. Liga yra tada, kai atsiranda spuogų ar raudimas išlieka ilgai. Tačiau ligą diagnozuoja gydytojas, tai labai svarbu“, – pasakojo A. Dumbliauskienė.

Neretai žmonės galvoja, kad šią ligą gali sukelti erkutės. Vis dėlto yra pastebėta, kad net ir ant sveiko žmogaus odos yra erkučių. Jų būvimas nepatvirtina ir nepaneigia diagnozės. Bet jei yra veido raudimas, kaitimas, geros sąlygos joms veistis, erkutės pradeda prisidėti prie rožinės eigos. Tai viena iš galimų ligos sudedamųjų dalių.

„Jau turint šią ligą svarbu į odą pradėti žiūrėti kitaip, nei tada, kai tiesiog turėjote spuogus. Tada norėta odą nušveisti, nusausinti, džiovinti. Kai turite rožinę, odą reikia prižiūrėti kuo švelniau. Visas priemones reikia pakeisti į švelnias, raustančiai odai. Deja, nei vienas pasaulio prausiklis dar neišprausė rožinės. Kadangi tai yra liga, susijusi su genetika, uždegimas kartosis. Bet tai nėra beviltiška situacija: kai liga paūmėja, mes ją gydome, tada pereiname prie aktyvių gydymo priemonių ir tada prie švelnių. Taip ir gyvename“, – kalbėjo dermatovenerologė.

Vis dėlto, jei stengsimės teisingai prižiūrėti raustančią odą, kitą paūmėjimą galime ir atitolinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)