Antradienį DELFI rašė, kaip politikas M. Majauskas vaistinėje įsigijo tai, kuo negalėjo patikėti - Lietuvoje griežtai draudžiamo kanapių aliejaus.

Iki šiol jis kovoja, kad Lietuvoje su receptu tam tikriems ligoniams būtų galima įsigyti kanapių aliejaus, tačiau praktika rodo, kad preparato įsigyti galima net ir vaistinėje, o joje darbuotojai tikina, kad preparatą nusipirkti tikrai yra saugu.

M. Majauskas, pasakodamas šį kuriozą, tvirtina, jog būten tai vaizdžiai iliustruoja, kokia yra netvarka šalyje kalbant apie kanapių produktus, turinčius THC. Ligoniai, žinodami griežtus įstatymus, vartodami aliejų jaučiasi nusikaltėliais ir kai kurie sulaukia sankcijų, o to nežinodami, laisvai perka ir džiaugiasi aliejaus nauda, nežinodami apie galimas rizikas.

Kanapių aliejus

Antradienį „DELFI Diena“ apsilankęs M. Majauskas daugiau papasakojo apie tai, ką teko patirti vienoje vaistinėje paprašius kanapių aliejaus ir kokių reakcijų pastarosiomis dienomis sulaukė.

„Aš manau, kad yra šimtai, tūkstančiai ar net dešimtys tūkstančių žmonių, kurie susiduria su problemomis, su sunkiomis ligomis. Būtent kanapių preparatai, vaistai, kurie savo sudėtyje turi kanapių ekstrakto, galėtų palengvinti tuos simptomus.

Draudžiamo preparato vaistinėje radybų atomazga: niekas nežino, kaip atsirado, bet kažkas atsakys

Už maisto papildų patekimą į rinką atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) Kaip buvo sakoma LNK žiniose, aiškėja, kad VMVT neturėjo informacijos apie šį produktą, nes jis nebuvo pažymėtas specialiuose dokumentuose. Tokiais nepažymėtais preparatais pardavinėti draudžiama, todėl iš vis neaišku, kaip šis maisto papildas pateko į rinką.

Be to, Europos Komisija tik šiemet nusprendė, kad narkotinų medžiagų turintys kanapių preparatai rinkoje draudžiami.

„Iki tol, kol nebuvo priimtas galutinis Europos Komisijos sprendimas ir kol kanabidioliai nebuvo įtraukti į naujo maisto katalogo, kaip naujas, neleidžiamas maisto ingredientas, jau galėjo pasitaikyti rinkoje. Šiai informacijai paaiškėjus, visi tiekėjai turėtų persižiūrėti savo teikiamus maisto produktus ir, paaiškėjus, kad juose yra draudžiamų medžiagų, tų produktų nebetiekti“, – LNK žinioms sakė VMVT Maisto skyriaus patarėja Ona Keblienė.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigia, kad preparatai su neleistinomis medžiagomis atsirasti negalėjo.

„Jeigu preparatas nebuvo notifikuotas, o iškart atsidūrė ant prekystalio, tai buvo labai grubiai pažeista, juolab, kad kalba eina apie narkotinės medžiagos kiekį tame maisto papilde, kas Lietuvoje pagal Narkotikų ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymą yra griežtai draudžiama“, – LNK kanalui komentavo viceministras.

Algirdas Šešelgis

Dažniausiai yra įvardijamos onkologinės ligos, išsėtinės sklerozės ir epilepsijos sindromai. Būtent šių ligų simptomų palengvinimui yra naudojamas ir kanapių aliejus. Mano žiniomis, labai daug žmonių Lietuvoje juos naudoja simptomų malšinimui ir tai daro nelegaliai“, - laidoje „DELFI diena“ sakė M. Majauskas.

Anot jo, svarbu ir tai, kad žmogui būtų sudaromos sąlygos pasirinkti. Tiesa, svarbu nepamiršti ir to, kad kanapių aliejus turi šalutinį poveikį.

„Aš manau, kad mes turime daryti viską, kad žmonės, kurie serga, gautų patį geriausią gydymą. Taip yra daugelyje Europos Sąjungos šalių, kur kanapių preaparatai yra legalizuoti medicinos tikslais. Aš esu prieš narkotikų vartojimą rekreacijai ir svaiginimąsi. Man atrodo, kad turime daug laiko skirti auklėdami ir šviesdami jaunimą apie tai, kad narkotikai daro didelę ir nepataisomą žalą. Kanapių aliejus turi šalutinį poveikį, bet reikšmingai mažesnį. Mes turime suteikti žmonėms pasirinkti“, - tikino Seimo narys.

Pasirodo, kad kanapių preaparatų turinčių narkotinių medžiagų savo sudėtyje galima nusipirkti valstybinėje vaistinėje, kuri yra įsteigta Sveikatos apsaugos minsiterijos. Galima įsigyti be jokio recepto, tiesiog atėjus ir paprašius kanapių.
M. Majauskas

M. Majauskas papasakojo, jog po to, kai Stano feisbuke paskelbė savo nuomonę apie esamą įstatyminę padėti Lietuvoje dėl kanapių aliejaus, su politiku susisiekęs žmogus informavo, kad neva nelegalaus aliejaus iš tikrųjų galima įsigyti net ir vaistinėje. Negalėdamas tuo patikėti, pats M. Majauskas nuvyko į konkrečią vaistinę ir paprašė kanapių aliejaus. Kaip sako politikas, tam net neprireikė jokio recepto, vaistininkė nedelsdama atnešė jam prekę.

Mykolas Majauskas

„Panašu, kad nebūtina keisti įstatymų, galima jų tiesiog nesilaikyti. Tokia absurdiška netvarka laiko pacientus ir geranoriškus gydytojus. Pasirodo, kad kanapių preparatų turinčių narkotinių medžiagų savo sudėtyje galima nusipirkti valstybinėje vaistinėje, kuri yra įsteigta Sveikatos apsaugos minsiterijos. Galima įsigyti be jokio recepto, tiesiog atėjus ir paprašius kanapių preparato. (...) Vaistininkė pirmiausia atkreipė dėmesį ir pasakė, kad jis labai brangus, bet tikrai padeda, papasakojo, kokius simptomus malšina, gavau tokį reklaminį pristatymą. Supratau, kad tai yra paklausi prekė. Kai atkreipiau dėmesį, kad maisto prekės aprašyme yra nurodyta, kad yra narkotinės medžiagos, ji sakė, kad vaistas yra legalus ir pasiūlė paskambinti tiekėjui. Ji tai padarė man tiesiog stovint vaistinėje, o tiekėjas tai patvirtino, tiek žinių. (…) Žinoma, aš manau, kad tokie preparatai neturėtų būti parduodami taip laisvai, turėtų būti receptas, kiek ir kaip vartoti“, - laidoje sakė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

Praeitą savaitę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savo puslapyje paskelbė, kad griežtins narkotinių ir psichotropinių medžiagų stebėseną. Pranešime skelbiama, kad naujoji tvarka įpareigoja Muitinės ir Policijos departamentus teikti papildomą informaciją apie narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų ir į oficialių sąrašą neįrašytų medžiagų sulaikymų atvejus, sustabdytus šių medžiagų išleidimus į apyvartą.

Taip pat Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad 2019 m. Europos Komisija (EK) paskelbė, kad pluoštinės kanapės (Canabis sativa) ekstraktai ir iš jų gauti produktai, kurių sudėtyje yra kanabinoidų, priskiriami naujam maistui, nes nėra duomenų, kad minėti produktai buvo plačiai naudoti žmonių maistui Europos Sąjungoje (ES) iki 1997 m. Kadangi kanabinoidų poveikis žmonių sveikatai nėra ištirtas ir įvertintas, tokie produktai negali būti tiekiami rinkai.

Kaip anksčiau DELFI sakė Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Molekulinės onkologijos laboratorijos vadovas prof. dr. Kęstutis Sužiedėlis, ar narkotinės medžiagos kanapių aliejuje yra daug, priklauso nuo to, koks tai aliejus.

„Jei žiūrėtume į aliejaus pagaminimo technologiją, pamatytume, kad kanapių aliejaus yra tik jų sėklose, bet jei pažiūrėtume į narkotinių medžiagų įstatymo pirmąjį sąrašą, kur yra surašytos draudžiamos naudoti narkotinės medžiagos medicinoje, ten kanapių sėklos nėra įrašytos. Jame kaip tik parašyta, kad kanapių sėklas mes galime naudoti, nes jose nėra THC. Tai yra vienintelė kanapių dalis, kur yra aliejaus, – anksčiau DELFI sakė prof. dr. K. Sužiedėlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)