Ir tai ne vienintelis pavyzdys, kai specialus tyrimas gali nuraminti, informuoti ir padėti priimti vienokį ar kitokį sprendimą.

Štai, rudenį daugeliui pažįstama situacija – nuolat „bėganti“ nosis, kosulys ir kiti lyg ir peršalimo simptomai, kartais balansuojantys ant gripo ribos.

Šiuolaikinė diagnostika vėl siūlo išeitį - „Gripas ar peršalimas“ tyrimas atliekamas paėmus nosies sekretą ištyrimui. Taip galima tiksliai parinkti reikiamą gydymą, apsisaugoti nuo bereikalingo antibiotikų vartojimo, kurį, kaip žinia, gydytojai dažnai skiria tiesiog „apsidrausdami“, nors dažnu atveju to visiškai nereikia. Tai ypač aktualu vaikams, lėtinėmis ligomis sergantiems, vyresnio amžiaus žmonėms, kad nesivystytų atsparumas antibiotikams.

Dar daugiau - kai kurie tyrimai gali net išgelbėti gyvybę. Lietuva pirmauja Europoje pagal sergamumą ir mirštamumą nuo gimdos kaklelio vėžio. Šiandien moterims gali būti atliekamas įprastas citologinis PAP tyrimas arba skystos terpės citologinis tyrimas su didelės rizikos žmogaus papilomos virusų (ŽPV) nustatymu, kuris leidžia dar tiksliau aptikti ikivėžines gimdos kaklelio būkles. Būtent žmogaus papilomos virusas yra pagrindinė gimdos kaklelio vėžio atsiradimo priežastis. Moteris, tirdamasi dėl rizikos susirgti gimdos kaklelio vėžiu, turi galimybę atlikti daug jautresnį 16, 18 ir kitų dvylikos didelės rizikos ŽPV tyrimą, kuriuo nustatomas pats pakitimų sukėlėjas. Pasaulyje vis daugiau šalių ŽPV tyrimą siūloma atlikti kaip pirminį patikros tyrimą.

Kokių tyrimų prašyti gydytojų? Apie šiuos ir kitus diagnostinius tyrimus tiesioginėje Sveikatos TV konferencijoje lapkričio 7 d. 11 val. kalbinsime Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Laboratorinės diagnostikos centro vadovę Iną Šapranauskienę.

Klausimus pašnekovei galite užduoti jau dabar!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)