Jau kelis dešimtečius alternatyvioji medicina taikoma ir Lietuvoje. DELFI TV Gyvai apie akupunktūrą, kitą Rytų mediciną ir jos taikymo būdus pasakojo Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara" gydytoja akupunktūristė Gražina Paliokienė.

Anot gydytojos, akupunktūra gali padėti labai įvairiais atvejais – nuo paprastos slogos, imuniteto stiprinimo iki didelių skausmų ar paralyžiaus. Pasaulio sveikatos organizacija yra paskelbusi sąrašą ligų, kurias galima gydyti akupunktūra, 80 ligų, kurias rekomenduojama taip gydyti ir dar virš 30 ligų, kur nėra pakankamai tyrimų, tačiau jos irgi gana sėkmingai gydomos akupunktūra.„Tai labai platus sąrašas – stuburo, sąnarių, raiščių ligos, dauguma nervų sistemos ligų, virškinimo, ginekologinės ligos“, - akupunktūros praktiką pasakojo gydytoja ir sakė, kad kartais efektyvumas pribloškia ją pačią.

Rytų medicinos gydytoja akupunktūristė Gražina Paliokienė

„Viena mano pacientė skundėsi ūžimu ausyse, kuris ją kankino 40 metų. Spengimas buvo toks, kad ji nebegalėjo užmigti. Po pirmo akupunktūros seanso vienoje ausyje visiškai pranyko spengimas, kitoje – pasikeitė tiek, kad nebeerzino. Paklauskit bet kurio LOR (ausų, nosies, gerklės ligų gyd.), jis jums pasakys, kad spengimas ausyse yra nepagydomas“, - pacientės istoriją prisiminė G. Paliokienė.

„Noriu pasakyti tai, ką pasakys daugelis specialistų – jeigu akupunktūra neišgydo ligos, tai tikrai pagerins jūsų gyvenimo kokybę“, - sakė gydytoja ir pridūrė, kad akupunktūrą rekomenduoja tiems, kuriems nepadeda kiti gydymo metodai ar jie yra alergiški vaistams.

Veido paralyžius gydomas adatomis

Daugelis akupunktūros kritikų teigia, kad akupunktūra veikia placebo efektu - esą realiai nieko neišgydo, tačiau įtikina pacientą, kad jam geriau.

G. Paliokienė tikino, kad tyrimai ir pacientų pasveikimo atvejai patvirtina, kad akupunktūra kai kurias ligas gydo netgi geriau nei medikamentai: „Aš esu domėjusis tyrimais, kas yra efektyvesnis – akupunktūra ar vaistai. Tokių tyrimų jūs rasite labai mažai. Jungtinės Karalystės Nacionalinio sveikatos apsaugos departamento informaciniame tinklalapyje yra rašoma, kad, tarkime, dirgliosios žarnos sindromą akupunktūra gydo žymiai efektyviau nei medikamentai. Lygiai taip pat amerikiečiai nurodo skaičius dėl nugaros skausmų gydymo, dėl kitų lėtinių skausmų gydymo – akupunktūra buvo žymiai efektyvesnė negu gydymas vaistais.

Taip pat G. Paliokienė pasakojo, kad Vakarų Sidnėjaus universitetas paskelbė įdomius duomenis dėl Belo paralyžiaus (red. past. veido paralyžius) gydymo: „Įrodyta, kad beveik dvigubai greičiau pasveiksta žmogus, kuris gydomas akupunktūra, o ne tik medikamentais“.

Tačiau akupunktūra negali pašalinti anatominių defektų, dė to ne visada esant paralyžiui ar kitai judėjimo negaliai šis būdas įgalus padėti. „Jeigu traumos metu nutrauktas nervas, akupunktūra jo jau neatstatys. Jei, tarkime, yra auglys galvoje ir dėl to žmogus paralyžiuotas, šito taip pat nesutvarkys akupunktūra“, - pasakojo gydytoja ir pridūrė, kad nemažai paralyžiaus formų akupunktūra gali padėti įveikti. Pasaulio sveikatos organizacija siūlo akupunktūra gydyti insulto padarinius, taip pat kai kurių traumų padarinius.

Penki taškai ausyse

Anot G. Paliokienės, akupunktūra prieš keletą dešimtmečių pradėta taikyti priklausomybių gydymui ir net nutukimui. „Apie 1980-uosius metus Amerikos vyriausybė skyro Linkolno ligoninei lėšų alternatyviems priklausomybių gydymo būdams. Prisiminkime, tai buvo hipių amžius, narkomanijos atvejų stipriai padaugėjo. Buvo pajungti gydytojai ir žinomi akupunktūros specialistai. Po ilgų tyrimų buvo surasti penki taškai, kurie gali paveikti detoksikacinius procesus, tai reiškia, kad gali pašalinti susikaupusias narkotinių medžiagų naudojimo liekanas. Taip pat buvo surasti tie taškai, kuriuos veikia nikotinas, narkotinės medžiagos, alkoholis, tarp jų – ir taškas, kuris veikia sotumo jausmą“, - pasakojo gydytoja.

Visi šie penki taškai yra ausyje, anot gydytojos, toks gydymo būdas beveik neskausmingas ir neretai pakankam vieno karto, kad žmogaus valgymo įpročiai pasikeistų: „Tiems, kas turi maisto priklausomybę, negali susilaikyti nepersivalgę, negali prisiversti laikytis dietos – akupunktūra padeda, nes sutvarkomas sotumo jausmas ir pagreitinama medžiagų apykaita. Žmogus gan greitai, net po vieno karto numeta 5-10 kilogramų svorio“, - aiškino gydytoja ir pridėjo, kad akupunktūra numesti svorio padeda, jei žmogus iš esmės yra sveikas ir viršsvoris nėra endokrininių ar kitų ligų pasekmė.

Kalbėdama apie priklausomybių gydymą G. Paliokienė suintrigavo, kad paprastai geriau sekasi vyrams. Gydant alkoholio ir rūkymo priklausomybes, anot gydytojos, vyrams dažnai pakanka vos vieno karto.

„Reikia prisiminti, kad moterys žymiai jautresnės emociškai, jos socialesnės, dėl to lengviau vėl griebiasi cigaretės. Labai svarbu paminėti ir elgesio priklausomybę, mes įpratę vienaip ar kitaip elgtis ir to akupunktūra nepagydys. Ji tik padeda atsikratyti potraukio tabakui ar alkoholiui. Tačiau tai nereiškia, kad po procedūros negalėsi pakelti stikliuko, galėsi, tik potraukio tokio kaip anksčiau nebus. Bet kita vertus, neretai žmonės rūko net ir neturėdami potraukio“, - aiškino gydytoja.

Onkologiniams ligoniams - metastazių rizika

Akupunktūrą atliekantis specialistas privalo turėti gydytojo licensiją. Nors ši procedūra nėra pavojinga ir neturi šalutinių poveikių, G. Paliokienė sako, kad specialistas privalo išmanyti žmogaus anatomiją ir suprasti galimas grėsmes. Išskirtiniai atvejai yra su onkologinėmis ligomis sergančiais pacientais.

Gražina Paliokienė pati onkologinių susirgimų negydo ir sako, kad viskas priklauso nuo akupunktūros mokyklos, kuria vadovaujiesi: „Pastaruoju metu mokiausi dviejose mokyklose. Viena yra kategoriška onkologinių ligų atžvilgiu, kitai onkologiniai susirgimai nėra tabu, jeigu jie taikomi daugiau naudojant mikrosisteminę akupunktūrą. Yra akupunktūros specialistų, kurie gydo onkologines ligas, tačiau aš esu atsargus žmogus. Reikia atsiminti, kad akupunktūra pagreitina skysčių cirkuliavimą ir yra tokie galimybė, kad ląstelės keliaus, atsiplėš ir įsikurs gretimuose audiniuose. Dėl to yra metastazių galimybė."

Gydytoja sakė, kad Jungtinėje Karalystėje teko sutikti gydytojų akupunktūristų, kurie specializuojasi dirbti su onkologiniais ligoniais, tačiau jie taiko labiau raminančias, nuskausminamas procedūras, o ne gydančias nuo navikų.

„Yra ir griežtų reikalavimų akupunktūrai. Pavyzdžiui, 8 savaites po chemoterapijos ir po radiacijos draudžiama atlikti akupunktūrą. Akupunktūros procedūrų reikia vengti, kad tai netrukdytų natūraliems žmogaus organizmo procesams. Tarkime, chemoterapijos atveju, akupunktūra gali paskatinti chemijos pasišalinimą iš organizmo greičiau nei ji turėtų pasišalinti pati“, - apie galimas grėsmes kalbėjo gydytoja.

Medicininės taurės nebenudegintų

Dar vienas alternatyviosios medicinos gydymo būdas, kurį taiko ir G. Paliokienė, – taurės. Jos priskiriamos ne tik Rytų, bet ir Lietuvos tradicinei medicinai, dar prieš keletą dešimtmečių jos būdavo naudojamos tiek ligoninėse, tiek namie. Tačiau kitaip nei dabar, taurės buvo „priklijuojamos“ prie nugaros iš jų vidaus išdeginant deguonį. Dėl to neretai pasitaikydavo, kai taurės nudegindavo odą. Dabar taurių terapija taikoma naudojant išsiurbimo būdą, gydytoja pasakojo, kad ypač veiksminga akupunktūrą derinti su gydymu taurėmis, ypač nugaros skausmų gydymui. Rytų medicinoje taurėmis taip pat įprasta stimuliuoti akupunktūros taškus.

Medicininės taurės

„Aš galiu tik pasakyti tai, kas įrodyta. Niekas geriau neištraukia laisvųjų radikalų, susikaupusių toksinų audiniuose ir visokių molekulinių šiukšlių kaip taurės. Vakuumo veikimo principas pasiekia iki 10 cm gylį, veikia giliuosius raumenis, pritraukia labai daug kraujo į pažeistą, patologijos apimtą vietą,", pasakojp gydytoja.

Jai teko matyti, kaip su taurėmis dirba kinai: „Kai kuriose vietose, kur statomos taurės, žmogaus oda pajuoduoja. Iš pradžių manydavau, kad tai pritrauktas kraujas, tačiau, pasirodo, ne. Kinų gydytojai tą juodą vietą įpjauna, ten pasirodo toks juodas lipnus skystis. Tai susikaupę toksinai, patys gydytojai net bijo prie jo prisiliesti, atsargiai išsiurbia tai iš žmogaus organizmo."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)