DELFI TV konferencijoje apsilankiusi Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V. Grybo g., Vilniuje, akių ligų gyd. mikrochirurgė Lolita Jotautienė pasakojo, kad kiekvieną dieną darome mažas klaidas, kurios ilgainiui akims gali labai pakenkti.

„Vis daugiau esame pririšti prie šiuolaikinių technologijų. Turbūt nė vienas jaunas žmogus neįsivaizduoja savo darbo be kompiuterio ar išmaniojo telefono. Labai dažnai biurų oras sausinamas kondicionavimo sistemų, todėl tokie skundai kaip diskomfortas, „smėlio“ pojūtis arba mirgėjimas akyse - vis dažnesni“, - sakė ji.

Apžvelkite savo aplinką. Galbūt galite pašalinti priežastis, ilgainiui sukeliančias akių ligas.

„Jei yra galimybė, išjunkite kondicionierių ar bent jau nustatykite, kad vėjelis nepūstų į akies paviršių. Prisiminkite rekomendacijas dirbdami kompiuteriu – į monitorių reikia žiūrėti truputį nukreipus akis žemyn. Jei žiūrime tiesiai arba į viršų, akies paviršius platus ir akis greičiau džiūsta. Ši taisyklė galioja ir žiūrintiems televizorių, skaitantiems knygas“, - sakė L. Jotautienė.

Gydytojos teigimu, jei šių priemonių neužtenka, yra gausybė pagalbinių priemonių – akis drėkinančių lašų.

„Pasirinkimas tikrai milžiniškas. Vaistininkas siūlo ir vieną, ir kitą ir žmogus pasimeta – ar pirkti brangiausius, ar geriau sutaupyti. Vienas svarbiausių faktorių akių lašams, kadangi jie lašinami ne dieną ir ne savaitę – kad jų sudėtyje nebūtų konservantų. Ilgainiui patys konservantai ima akis sausinti“, - perspėjo gydytoja.

Bet koks akies sudirginimas jau yra rimtas signalas sunerimti.

„Net paprasčiausias akių sausumas gali išprovokuoti uždegimą. Akis jautri, paviršius išdžiūsta, vadinasi, susilpnėja gynybiniai akies mechanizmai, ji pati savęs nebegali apsaugoti nuo bet kokios infekcijos. Jausdami svetimkūnį, skaudant akiai keliam rankas (ne visada švarias) ir valome ją – gali prasidėti uždegimas, miežis. Akių sausumą tikrai reikėtų vertinti kaip rimtą požymį“, - sakė mikrochirurgė.

Apie šiuolaikines galimybes, padėsiančias atsisakyti lęšių ir akinių, dažniausias ligas ir jų gydymą - išsamus interviu:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)