Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad yra fiksuojamas augantis reabilitacijos poreikis – vieno iš Druskininkų „Saulutės“ gydomųjų korpusų atnaujinimas prisidės prie didesnio šių sveikatos paslaugų prieinamumo bene jautriausiai pacientų grupei – vaikams.

„Augančios valstybės galimybės leidžia pasirūpinti vis didėjančiais jaunųjų pacientų poreikiais, skiriant dėmesį ne tik gydymui, bet ir reabilitacijai. Į skyrių atvykstantys pacientai galės naudotis atnaujintomis sąlygomis teikiamomis fizioterapijos, hidroterapijos, kineziterapijos, ergoterapijos, logoterapijos ir kitomis procedūromis. Ne ką mažiau svarbu, kad darbuotojai turės šiuolaikines darbo sąlygas ir galės panaudoti savo sukauptas žinias bei gebėjimus“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“
Druskininkų „Saulutė“

„Vaikų raidos sutrikimus turinčių pacientų srautas Druskininkų „Saulutėje“ kasmet auga. Pacientams su raidos sutrikimais ankstyvosios reabilitacijos nauda yra moksliškai įrodyta ir akivaizdi. Dėl tinkamų patalpų trūkumo Druskininkų „Saulutė“ neturėjo galimybės priimti visų norinčiųjų, todėl stacionarinių vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugų tekdavo laukti ir keletą mėnesių. Toks minėtų paslaugų laukimo laikas ne tik neatitinka teisės aktuose numatytų terminų, bet ir gali padaryti nepataisomos žalos pacientams, o laiku pradėta teikti profesionali pagalba žalą vaiko psichologinei ir emocinei raidai gali stipriai sumažinti, – sako prof. F. Jankevičius. – 20 naujai įrengtų palatų pacientams bei juos slaugantiems asmenims, pacientų stebėjimo palata, patalpos specialistams – didelė būtinybė augančiam pacientų su šiais sutrikimais srautui. Modernizuojant infrastruktūrą įrengtos vienvietės palatos (skirtos gyventi vienam arba dviem tos pačios šeimos vaikams kartu su lydinčiu asmeniu) su atskirais sanitariniais mazgais bei dušais, pritaikytais pacientams, turintiems sunkią negalią, praplatintos palatų durys, įrengti gydytojų bei procedūrų kabinetai.“

„Pratimai vandenyje padeda išlaikyti ir pagerinti judėjimo-atramos sistemos būklę, palaikyti gerą fizinę formą, sustiprinti širdies ir kraujagyslių sistemos bei aerobinį pajėgumą, stimuliuojama centrinė nervų sistema, skatinama medžiagų apykaita, vyksta organizmo grūdinimas, – sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų fizinės medicinos ir reabilitacijos centro vadovas prof. Juozas Raistenskis. – Vandenyje patiriamas laisvumas suteikia pasitikėjimo savo jėgomis, o teigiamos emocijos visuomet padeda greičiau sveikti ir stiprėti.“ Druskininkų „Saulutėje“ teikiamos ne tik vandens, bet ir kitos reabilitacijos paslaugos, panaudojamos inovatyvios priemonės: „Viena iš naujausių skyriuje taikomų kineziterapijos priemonių – kineziterapijos reikmenų komplektas pusiausvyrai ir stabilumui lavinti, kurio viena iš sudedamųjų dalių – specializuotas kostiumas, sumažinantis krūvį sąnariams, raumenims ir sausgyslėms, padedantis pacientui pagerinti pusiausvyrą ir koordinaciją: specialios gumos pagal taisyklingų judesių schemą vienus raumenis įtempia, kitus atpalaiduoja, taip pacientas mokomas taisyklingų refleksų“, – sako prof. J. Raistenskis.

Projekto lėšomis įsigyta ir kitos reikalingos įrangos medicininės reabilitacijos paslaugoms teikti: poliarizuotos šviesos terapijos stacionarus aparatas, daugiafunkcinis kombinuotos terapijos prietaisas impulsinių srovių terapijai, žemo dažnio impulsinio magnetinio lauko aparatas, dviratis-ergometras skirtas reabilitacinei mankštai, vibracijos platforma, skirta neįgaliųjų vaikų reabilitacijoje pasyviam kojų treniravimui, stacionarus bėginis keltuvas neįgaliems pacientams perkelti ir pervežti palatoje bei mobilus keltuvas neįgaliems pacientams perkelti į baseiną ir pervežti baseino patalpose, funkcinė elektrinė slaugos lova pacientams su sunkiais judėjimo funkcijos sutrikimais ir kt.

Pagrindiniu projekto rezultatu reikėtų laikyti socialinę naudą, kurią pajus į Druskininkų „Saulutę“ besikreipiantys pacientai, kuriems reikalinga antro lygio medicininė reabilitacija, palaikomoji reabilitacija ir vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos stacionarinis ištyrimas ir gydymas. Įgyvendinus visas projekte numatytas veiklas, pagerėjo vaikams palankios, kokybiškos, prieinamos bei veiksmingos aukščiausio lygio medicininės reabilitacijos paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją