Suplyšusią aprangą parodė fotosesijoje

Neseniai Santaros klinikų profesinė sąjunga išleido vaizdo klipą ir nuotraukas, kuriose rodoma suplyšusi, per ilga, pasenusi medikų apranga. Visi drabužiai buvo panaudoti būtent tie, kokius iš tiesų yra gavę medikai.

Pasak G. Tomkutės, problema dėl netinkamos darbo aprangos yra jau sena, o viešai apie tai prabilta tik jau išbandžius visus kitus komunikacijos būdus.

„Raštai, pokalbiai, el. laiškai, diskusijos. Kai tai nepadėjo, nutarėme imtis kažko nestandartinio ir parodyti realybę kitiems. Tai, ką matai kasdien, galiausiai priimi ir nebemanai, kad tai problema. O mes manome, kad tokia situacija nepriimtina“, – sakė G. Tomkutė.

Po vaizdo įrašu buvo ir komentarų, kad siūti, lyginti ir skalbti darbo drabužius ligoninėse tenka ne vienam, tačiau kai kurie tame nemato nieko blogo. Visgi G. Tomkutės teigimu, to normalizuoti nereikėtų.

„Tikriausiai niekas nenorėtų, kad atvykus į priėmimą jūsų gydytojas siūtų pižamą. Visi turime savo darbą. Galbūt iš dalies ir mes patys kalti, kad apie tai nekalbame. Tai vienas iš mūsų tikslų yra atkreipti dėmesį ir pakeisti esamą situaciją. Jei gauni S dydžio pižamą, o tavo dydis L, kaip tau ją susiūti? Tai tik ledkalnio viršūnė, bet labai vizualu“, – sakė G. Tomkutė.

Netinkamo dydžio ir suplyšusios

Pašnekovės teigimu, tinkamos aprangos nebuvimas parodo, kad ligoninėms darbuotojai nėra prioritetas.

„Yra daugybė dalykų ligoninėje, kurie matomi, ir yra svarbūs, pavyzdžiui, pacientų pasitenkinimas, gražūs langai, nauji aparatai, bet tai, ką nešioja darbuotojas, nukrenta eilutėje į apačią. Lygiai taip pat trūksta batų, tušinukų, stetoskopų, kuriuos gydytojai perkasi patys. Elektriniai virduliai, mikrobangės poilsio kambariuose. Biurų darbuotojams tai įprasta ir privalo būti, o mes net pamiršome, kad tai turėtų būti perkama ne iš mūsų pinigų“, – kalbėjo G. Tomkutė.

Dėl infekcijų kontrolės, ligoninėje dirbantis personalas negali aprangos skalbtis pats, ją reikia skalbti pramoniniu būdu. Tad tenka nešioti tai, kas paduota. O paduotos aprangos neretai būna per mažos arba per didelės, nekokybiškos medžiagos, su jomis karšta ir nepatogu, nors praleisti tenka visą parą. Negana to, dar ir suplyšusios.

G. Tomkutės teigimu, profesinė sąjunga nuolat palaiko ryšį su Santaros klinikų administracija, bet pokyčių nelabai mato.

„Negalima sakyti, kad jie su mumis nesišneka. Bet mes norime ir sprendimų, taip pat, kad darbuotojų problemoms būtų teikiami prioritetai. Nes ir dabar tokios tiesioginės reakcijos kaip ir nėra. Aišku, neatsiras tos pižamos iš niekur, juk nemanome, kad jos kažkur paslėptos ir mums jų tiesiog neduoda“, – kalbėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)