Gali atlikti ne visus tyrimus

„Jis buvo rūkęs, bet jokių papildomų medžiagų jo organizme nebuvo rasta. Galimai bloga pasidarė nuo nikotino poveikio“, – apie prieš porą dienų į ligoninę pristatytą paauglį pasakojo D. Lukoševičiūtė-Zikė.

Anot jos, elektroninių cigarečių vartojimas vyksta nuolat, bet narkotinių medžiagų randama ne visada.

„Parūkiusiems elektroninę cigaretę, pavyzdžiui, pirmą kartą, jiems tiesiog pasidaro silpna, bloga, atsiranda galvos svaigimas nuo nikotino poveikio, o kas vartoja nebe pirmą kartą, tie dažniausiai būna pavartoję žolės preparatų“, – vaikų blogos savijautos priežastis aiškino medikė.

Kalbėdama apie įvairias priemaišas elektroninėse vaikų ir paauglių rūkomose cigaretėse, pašnekovė sakė, jog kanapioidų randama pavieniais atvejais.

Dovilė Lukoševičiūtė-Zikė

„Dėl žiurknuodžių mes tokių testų neturime ir negalime patikrinti, daromas šlapimo tyrimas dėl narkotinių medžiagų, tačiau aptinkame ne visas medžiagas, o tik pagrindinius neuroleptikus, psichotropines medžiagas ir tam tikrus narkotikus. Dažniausiai pasitaikanti, liaudiškai tariant, yra žolės priemaiša“, – kalbėjo D. Lukoševičiūtė-Zikė.

Antplūdžio nejaučia

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) duomenimis, nuo šių metų pradžios iki gegužės 24 d. Kėdainių rajono policijos komisariate buvo gauti devyni pranešimai dėl nepilnamečių, kurie galimai rūkė elektronines cigaretes.

Penki iš šių atvejų fiksuoti Kėdainių mieste, likę keturi – Kėdainių rajone. Dažnu atveju pastebėti pažeidimai užfiksuoti ugdymo įstaigų teritorijoje.

Penki nepilnamečiai pasijuto blogai, jiems buvo suteikta medikų pagalba.

Tuo metu medikės teigimu, parūkiusių ir apsinuodijusių paauglių antplūdžio ji nejaučianti.

„Didesnis atvežamų paauglių skaičius būdavo prieš maždaug pora metų, šiuo metu fiksuojami daugiau pavieniai atvejai. Iš savo klinikinio darbo patirties galiu pasakyti, kad nėra labai didelio elektroninių cigarečių apsirūkiusių vaikų ar paauglių suintensyvėjimo“, – kalbėjo D. Lukoševičiūtė-Zikė.

Pasitvirtina ne visi gauti pranešimai

Kauno AVPK pažymi, kad keletas gautų pranešimų nepasitvirtino, tačiau dėl kitų penkių įvykių Kėdainių rajono policijos komisariate pradėtos administracinės teisenos pagal ANK 492 str. 1 d. (Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas, pastatų (butų) arba patalpų savininkams ar kitų daiktinių teisių turėtojams nustatytų reikalavimų nevykdymas).

„Policijos pareigūnai gavę pranešimą dėl nepilnamečių tabako ar tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių vartojimo vyksta nurodytu adresu, tikrina informaciją ir siekia užkardyti nepilnamečių daromus pažeidimus bei numatyta tvarka paskirti administracinio nusižengimo protokolus.

Taip pat pradėta viena administracinė teisena pagal ANK 73 str. (Tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams)“, – teigiama Kauno AVPK „Rinkos aikštės“ redakcijai atsiųstuose atsakymuose.

Kas bus vasarą, prognozuoti nesiryžta

Artėja vasaros atostogos, kuomet tėvams vaikus kontroliuoti bus dar sudėtingiau. Paklausta, ar pasibaigus mokslo metams nebus didesnio apsinuodijusių paauglių antplūdžio ligoninėje, medikė sakė: „Sunku prognozuoti. Ateis vasara, tada turbūt ir pamatysime, kuo užsiima jaunimas. Kažkokių rodiklių į ateitį pateikti negalėčiau“.

Tuo metu kol kas Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūnai kartu su Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojais vykdo prevencines priemones ugdymo įstaigose, kurių metu moksleiviai ir jų tėvai supažindinami su administracine atsakomybe dėl tabako gaminių ir narkotinių medžiagų vartojimo. Pareigūnai aktyviai patruliuoja ir tikrina jaunuolių pamėgtas vietas. Gegužės pabaigoje Kėdainių apskrityje taip pat bus rengiamas ne vienas ir neviešas patruliavimas.

Priklausomi nuo tokių svaigalų tampa vis jaunesni

Patys nejausdami rizikos ir bandydami atrodyti kietai, vis daugiau paauglių ir net vaikų garina iš pažiūros nekaltas elektronines cigaretes ir grimzta į didelį pavojų. Jau seniai toksikologai ir kiti sveikatos specialistai skambina pavojaus varpais įspėdami apie negrįžtamai padaromą žalą vaikų sveikatai ar net mirties riziką. Tokias sveikatos reakcijas sukelia į elektronines cigaretes įdedami žiurknuodžiai ar kitos narkotinės medžiagos.

Kaip teigia toksikologai, patys žiurknuodžiai jokio poveikio nesukelia, tačiau sustiprina kanabinoidų veikimą. Bendras „kokteilis“ gali sukelti kraujavimą iš nosies, dantenų, ausų, akių.

Priklausomi nuo tokių svaigalų tampa vis jaunesni – ligoninėse gydomi 10–11 metų vaikai. Praėjusios savaitės pavyzdys, kuomet iš Juozo Paukštelio progimnazijos į Kėdainių ligoninę buvo atvežtas parūkęs apsinuodijęs vaikas, tik patvirtino, kad „veipinimo“ problema iš tiesų egzistuoja.

Kitas skaudus pavyzdys įvyko Alytuje, kuomet per pusmetį trylikametis paauglys pasikeitė neatpažįstamai. Kaip vėliau išsiaiškino paauglio mama, šis pusę metų rūkė elektronines cigaretes, kurios buvo užpildytos skysčiu su narkotinėmis medžiagomis.

Paauglys tapo agresyvus, kad kažkas su juo ne taip, išdavė ir išsiplėtę vyzdžiai. Kaip sakė pati mama, per pusmetį jos vaikas tapo bukalgalviu – nieko nebenori, yra viskam apatiškas.

Mokiniai ir vaikai į savo plaučius šiandien masiškai traukia nelegaliai platinamas rūkomąsias medžiagas, kurios stimuliuoja organizmą ir gali sukelti sunkias pasekmes.

Net ir patys tėvai ne visada supranta, kokią žalą gali padaryti jų vaikams narkotinės medžiagos, kurių dedama į juodojoje rinkoje pardavinėjamus „veipinimo“ skysčius. Todėl pro pirštus žiūri į vaikų ar paauglių „veipinimą“.

Jie tampa beveik nekontroliuojami.

Vis tik į skysčius dedamos medžiagos būna labai koncentruotos, todėl moksleiviai ir vaikai dažnai perdozuoja. O tai gali baigtis stipriu apsinuodijimu ar net mirtimi.