Gegužė – ne tik puikus mėnuo persodinti kambarinius augalus, juos patręšti ir gausiau palaistyti, bet ir pasirūpinti savo klausa. Jau ne pirmus metus klausos specialistai gegužę skelbia „Geros klausos mėnesiu“ ir kviečia ateiti pasitikrinti klausos.

Klausos centro „Audiomedika“ klausos protezavimo specialistės Daivos Charsikos teigimu, klausos patikrinimas yra tarsi vanduo augalui.

„Užtenka labai nedaug – tiesiog ateiti pasitikrinti, pakalbėti, pasitarti. Kartais gali paaiškėti, kad prastesnės klausos priežastis yra sieros kamštis ar užstrigęs svetimkūnis, o kartais tampa aišku, kad jokia pagalba šiuo metu nėra reikalinga, bet tikėtina, kad bus reikalinga po metų ar kitų. Tada žmogui lengviau planuoti, pasiruošti“, – tikina specialistė.

Rinkos ir socialinių tyrimų kompanijos RAIT atlikto tyrimo duomenimis, klausos nusilpimą jaučiantys, tačiau pagalbos nesikreipiantys žmonės dažniausiai to nedaro, nes mano dar girdintys pakankamai gerai (59 proc. respondentų), o 19 proc. apklaustųjų yra įsitikinę, kad nėra būtina kreiptis pagalbos, jeigu prasčiau girdima tik viena ausimi.

Daiva Charsika

D. Charsika sako, jog delsdami žmonės rizikuoja pasiekti tokią būklę, kai padėti bus sudėtinga. Ji primena, kad už girdėjimą ir garso suvokimą iš tiesų yra atsakingos ne ausys, o smegenys. Ausys nukreipia dirgiklį į klausos sistemą, kurioje esantys klausos receptoriai garso bangas paverčia į nervinius impulsus, o smegenyse esantys klausos centrai šią informaciją perdirba į garsą ir prasmę.

Pavyzdžiui, ausys užfiksuoja skambutį į duris, klausos sistemoje esančios plaukelių pavidalo klausos ląstelės garsą apdoroja, o smegenys jį identifikuoja ir siunčia signalą, kad reikia eiti pažiūrėti, kas atėjo į svečius.

Jeigu vidinėje ausyje esančios klausos ląstelės sunyksta ir dėl to suprastėja klausa, ją galima nesunkiai kompensuoti individualiai pritaikytais klausos aparatais. Jie ne tik padeda girdėti geriau, bet ir neleidžia smegenims „pamiršti“ garso impulsų – atlieka savotišką treniruoklio funkciją. Tačiau jeigu yra delsiama per ilgai, smegenys gali „nebesuprasti“ siunčiamų signalų. Kitaip tariant, jeigu ilgai nelaistėte savo augalo, net ir matydami, kad jis vysta, augalo ląstelės sunyks ir nebeatsigaus, kad ir kiek vėliau jį drėkinsite.

Laikas yra svarbus norint išgelbėti ne tik augalą, bet ir klausą, tad minint „Geros klausos mėnesį“ visą gegužę klausos centruose „Audiomedika“ siūlomos nemokamos konsultacijos ir klausos patikrinimas. Registruotis galima internetu arba telefonu.

Užsukite pasitikrinti. Užsukite pasitarti.

Leiskite žydėti garsams!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją