Kaip pažymima Vyriausybės nutarimo projekte, įstaigų reorganizavimo tikslas – atsisakant VRM nebūdingų funkcijų, atsisakyti ministerijos šiose įstaigose įgyvendinamų valstybės teisių ir pareigų.

Reorganizacijos procese siūloma viešąją įstaigą „Pušynas“ prijungti prie Respublikinės Klaipėdos ligoninės, kuriai pereitų visos įstaigos teisės ir pareigos, o viešąją įstaigą „Dainava“ prijungti prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų, kurioms pereitų visos įstaigos teisės ir pareigos.

Numatoma toliau „Pušyno“ ir „Dainavos“ įstaigų priežiūrą pavesti Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM), kuri įgyvendintų valstybės, kaip po reorganizavimo veiksiančios Respublikinės Klaipėdos ligoninės savininkės, o Kauno klinikų atveju – dalininkės, teises ir pareigas.

Pažymima, kad viešųjų įstaigų reorganizacija būtų pradedama 2024-ųjų sausio 1 d.

Jei reorganizacijai būtų pritarta, pareigūnų medicininės ir psichologinės reabilitacijos paslaugų teikimą numatoma koncentruoti VRM Medicinos centre, Trakų filiale, kur, iki šių metų pabaigos užbaigus rekonstrukcijos darbus, bus galima suteikti reabilitacijos paslaugas iki 2500 pareigūnų. Tai, kaip pažymima Vyriausybės nutarime, iš esmės atitinka dabartinį reabilitacijos poreikį.

Pranešama, kad, prireikus, centrinės statutinės įstaigos galės organizuoti reabilitacijos paslaugų teikimą iš joms skirtų biudžeto lėšų kitose reabilitacijos paslaugas teikiančiose sveikatos priežiūros įstaigose.

Pažymima, kad reorganizacijos projektai be pastabų suderinti su Finansų, Teisingumo ministerijomis ir SAM, taip pat tiek su „Pušyno“, tiek su „Dainavos“ įstaigomis. Taip pat, su Respublikine Klaipėdos ligonine, LSMU ligoninės Kauno klinikomis bei Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, kuris išvadų dėl projektų nepateikė.

Iki šiol poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ vidaus tarnybos sistemos ir kitiems VRM bei ministerijos įstaigų darbuotojams, teikia asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tokias kaip antrinės stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos dėl judamojo-atramos aparato pažeidimų, ginekologinių, endokrininių, inkstų, kraujotakos sistemos, virškinimo sistemos, akių ligų.

Įstaiga taip pat teikia mokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas bei kitas poilsio organizavimo paslaugas.

Tuo metu savivaldybių tarnautojų mokymo centre „Dainava“ vidaus tarnybos sistemos ir kitiems ministerijos bei jai priskirtų įstaigų darbuotojams, teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, tokios kaip antrinės stacionarinės medicininės reabilitacijos, vidaus ligų priežiūros paslaugas. Be šių paslaugų, „Dainavoje“ taip pat teikiamos poilsio, suaugusiųjų švietimo, mokymų organizavimo paslaugos.

Pridedama, kad 2019–2022 m. Medicinos centre, Trakuose, reabilitacijos paslaugos iš viso suteiktos 3 216 pacientų, iš jų – 3 044 pareigūnams (94 proc.), viešojoje įstaigoje „Dainava“ – 13 996 pacientams, iš jų – 1 223 pareigūnams (8,7 proc.), o viešojoje įstaigoje „Pušynas“ – 9 323 pacientams, iš jų – 1 378 pareigūnams (14,7 proc.).

ELTA primena, kad VRM apie penkių pavaldžių viešųjų įstaigų, kurios atlieka ministerijai nebūdingas funkcijas, atsisakymą viešai pirmąkart pranešė dar 2021-ųjų pabaigoje. Kaip teigta tuo metu, toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į pateiktas išvadas bei dar 2016 m. Konkurencijos tarybos išsakytas pastabas dėl ydingos praktikos išskirtinėmis sąlygomis teikiant valstybės paslaugas.