Jungtinių Tautų sveikatos agentūra (PSO) pirmadienį paskelbė naujas gaires, kuriose patariama nevartoti vadinamųjų necukrinių saldiklių, arba NSS (angl. non-sugar sweeteners).

Sisteminė turimų įrodymų apžvalga „rodo, kad NSS vartojimas nesuteikia jokios ilgalaikės naudos mažinant kūno riebalų kiekį suaugusiesiems ar vaikams“, – sakoma PSO pranešime.

Be to, apžvalgos rezultatai „rodo, kad ilgalaikis NSS vartojimas gali turėti nepageidaujamą poveikį, pavyzdžiui, padidėjusią antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat mirtingumo riziką suaugusiesiems“.

Milijonai žmonių kasdien vartoja saldiklius tokiuose produktuose kaip dietiniai gazuoti gėrimai ar kava, iš dalies siekdami išvengti svorio augimo dėl cukraus, tačiau klausimas, kiek šie pakaitalai yra sveiki, jau seniai kelia daug ginčų.

PSO mitybos ir maisto saugos direktorius Francesco Branca pabrėžė, kad įprasto cukraus pakeitimas dirbtiniais saldikliais „nepadeda kontroliuoti svorio ilguoju laikotarpiu“.

„Žmonės turi apsvarstyti kitus būdus, kaip sumažinti pridėtinio cukraus suvartojimą, pavyzdžiui, rinktis maisto produktus su natūraliai jame esančiu cukrumi, pavyzdžiui, vaisius, arba nesaldintus maisto produktus ir gėrimus“, – sakoma jo pranešime.

„NSS nėra esminiai mitybos elementai ir neturi maistinės vertės. Norėdami pagerinti savo sveikatą, žmonės turėtų visiškai sumažinti saldumo kiekį maiste nuo pat vaikystės“.

PSO teigė, kad jos naujoji rekomendacija taikytina visiems, išskyrus asmenis, jau sergančius diabetu.

Joje kalbama apie visus sintetinius ir natūralius ar modifikuotus saldiklius, kurie nėra klasifikuojami kaip cukrus, esančius pramoniniu būdu pagamintuose maisto produktuose bei gėrimuose arba parduodamus atskirai, kad vartotojai galėtų patys jų įsidėti į maistą ar gėrimus.

Tarp plačiausiai vartojamų saldiklių yra acesulfamas K, aspartamas, advantamas, ciklamatai, neotamas, sacharinas, sukralozė, stevija ir gaminiai iš stevijos.

PSO pažymi, kad jos gairės laikytinos sąlyginėmis, nes dėl dalyvių skirtingumo ir NSS vartojimo sudėtingumo, pastebėto jos nagrinėtuose tyrimuose, vis dar sunku padaryti tvirtas išvadas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją