Seime pirmiausia pritarta Sveikatos reikalų komiteto antradienį sujungtam pasiūlymui Farmacijos įstatymo pataisoms, kuris nustato, kokiose gyvenvietėse farmakotechnikai galės dirbti vieni, prižiūrimi nuotoliniu būdu. Anot komiteto narės Paulės Kuzmickienės, nutarta apjungti konservatorių Andriaus Vyšniausko, Jurgitos Sejonienės, Lino Slušnio ir Antano Matulo pasiūlymus ir leisti vaistininkų padėjėjams dirbti vieniems miestuose iki 3 tūkst. gyventojų bei viensėdžiuose, miesteliuose ir kaimuose, kur yra daugiau nei 3 tūkst. gyventojų.

„Miestai iki 3 tūkstančių, o kaimo gyvenamosios vietos kai kur ir daugiau. Nes yra miestai, kurie turi mažiau kaip 3 tūkstančiai gyventojų, ir yra kaimo gyvenamosios vietos, visokie viensėdžiai ir miesteliai bei kaimai, kur yra daugiau nei 3 tūkstančiai gyventojų, ir jie bus įtraukiami“, – Eltai teigė P. Kuzmickienė.

„Tose vietose galės dirbti farmakotechnikas, kuris įgyja vaistininko padėjėjo išsilavinimą iki 2006 metų. Ir komitetas šiam apvienytam pasiūlymui pritarė bendru sutarimu“, – pridūrė politikė.

Farmacijos įstatymo pataisoms pritarė ne visi parlamentarai. Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Širinskienės teigimu, pataisos numato kokybiškas vaistinių paslaugas tik miesto gyventojams.

„Ką mes pasakome ir kokią žinią pasiunčiame žmonėms? Kad miesto gyventojas gauna Europinius standartus atitinkančias vaistininko paslaugas, tokias, kokias ES numato, kad būtų gaunamos visose valstybėse narėse“, – Seimo salėje teigė A. Širinskienė.

„Tuo tarpu kaimo rajono gyventojams, kur ir taip sveikata žmonių yra blogesnė, ir yra daug problemų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu, mes pasakome, kad jie gauna kitokias, ne tokias, kaip ES nustato, sveikatos priežiūros paslaugas, jeigu mes kalbame apie farmacininko veiklą, apie vaistininko paslaugas“, – pridūrė ji.

Įstatymo projektą palaikė „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, tačiau pabrėžė, kad priimtas siūlymas, kuris reglamentuoja, kuriose vietose vaistininkų padėjėjai galės dirbti vieni, yra ribojantis.

„Dabartinis projektas yra geriau negu nieko, tai yra geriau, negu uždrausti nuo liepos pirmos dirbti farmakotechnikams, baigusiems iki 2006 metų. Visgi, vis dar esu įsitikinusi, kad apribodami dirbti miestuose iki 3 tūkstančių gyventojų, nėra visai teisinga prieiga“, – Seimo posėdyje teigė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Todėl, kad kai kur miestuose turime 3,2 tūkstančius gyventojų, 3,7 tūkstančius gyventojų, ir tikrai pritraukti į tuos mažesnius miestus savo srities specialistų yra sudėtinga ir dėl to gali mažėti vaistinių paslaugų prieinamumas“, – akcentavo politikė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas gynė valdančiųjų teiktą projektą teigdamas, kad pataisos apgina regionuose dirbančius didelį stažą turinčius vaistininkų padėjėjus.

„Šitas įstatymas apgina regionus, apgina kaimus, apgina farmakotechnikus. (...) Direktyva numato, kad valstybė turi įvesti kontrolės mechanizmą. Kontrolės mechanizmą turi pasiūlyti pati šalis. Tai mes visiems farmakotechnikams nuo liepos 1 dienos, kurie baigė studijas po 2006 metų, įvedame tiesioginę darbo kontrolę, tik tiems, kurie baigė anksčiau ir turi didelį stažą, dabar jau kaimo vietovėse, kur gyvena 3 ir mažiau tūkstančių gyventojų, leisime dirbti nuotoliniu kontrolės būdu. Mes gi posėdžius darome nuotoliniu būdu, ką jie blogesnės kokybės?“, – Seimo salėje klausė jis.

Farmacijos įstatymo projektui pritarė 71, prieš balsavo 9 susilaikė 33 Seimo nariai.

Įstatyme įtvirtinta, kad vaistinės patalpose darbo laiku turi dirbti bent vienas vaistininkas, išskyrus miestus, turinčius mažiau kaip 3 tūkst. gyventojų, ir kaimo gyvenamąsias vietoves, kuriuose, nesant vaistininko vaistinės patalpose jos darbo laiku, gali dirbti vaistininko padėjėjas (farmakotechnikas), iki 2006 m. įgijęs vaistininko padėjėjo (farmakotechniko) ar jai prilygintą profesinę kvalifikaciją, sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka ryšio priemonėmis prižiūrimas vaistininko.

Vienas vaistininkas nuotoliniu būdu galės prižiūrėti ne daugiau kaip tris vaistininko padėjėjus (farmakotechnikus). Pakeitimai įsigalioja šių metų liepos 1 d.

Antradienį ryte Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė pradėti tyrimą dėl galimų Seimo statuto pažeidimų svarstant Farmacijos įstatymo pataisas praėjusią savaitę. Komisijos sprendimas gali turėti įtakos šių pataisų įsigaliojimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją