Kuo gali baigtis tokių papildų lieknėjimui vartojimas bei kaip sveikai numesti papildomus kilogramus – apie tai laidoje „Delfi tema“ buvo kalbėta su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro šeimos gydytoja Daiva Berškiene.

Kaip pasakoja D. Berškienė, dėl per didelio svorio problemos retai kada kreipiamasi į gydytojus, nors daugybė lietuvių turi nutukimą arba antsvorį. Tai galima lengvai paskaičiuoti pasinaudojant kūno masės indeksu – KMI. Jei jis yra iki 25, svoris normalus ir norint jį šiek tiek koreguoti, gydytojų pagalbos nereikia.

„Jei turime antsvorį, kai KMI yra iki 30, arba nutukimą, kai KMI yra virš 30, norint mažinti kūno masę būtų labai protinga pasikonsultuoti su gydytoju“, – sakė pašnekovė.

Antsvoris daro didžiulę įtaką visam organizmui. Pasak gydytojos, žmogaus kaulai pritaikyti įprastam kūno svoriui, o papildomi kilogramai kaulus labai apkrauna, daro įtaką sąnariams, kremzlėms. Bėgant metams jungiamasis audinys praranda savo tamprumą, todėl atsiranda nusiskundimai nugaros, sąnarių skausmais. Tai neretai būna susiję su antsvoriu.

Daiva Berškienė

„Esant anstvoriui yra didesnė rizika turėti tam tikras ligas ir sunkiau jas valdyti. Tai širdies ir kraujagyslių susirgimai, gastroenterologinės ligos, pavyzdžiui, refliuksas. Turint didesnį spaudimą pilve ir daugiau riebalų, lengviau susidaro galimybė maistui grįžti į stemplę“, – kalbėjo D. Berškienė.

Daugėja ne tik nutukusių suaugusiųjų, bet ir vaikų bei paauglių. Tam didžiausią įtaką turi pasikeitę įpročiai, didesnis sėslumas, važinėjimas automobiliais, o ne vaikščiojimas pėsčiomis, laiko praleidimas prie kompiuterio. Be to, didelę įtaką daro ir greitesni valgymo įpročiai, dažnesnis valgymas ne namuose. Mat taip gaunamos papildomos kalorijos, kurių namuose įprastai tiek negauname.

Gydytojos teigimu, dabar itin populiaru susitikti kavinėse, kuriose geriama kava su priedais, perkami desertai.

„Nepagalvojame, kad tai taip pat yra valgymas ir kalorijos. Kai tai darai dažnai, nes reikia susitikti su draugais, kažką aptarti, kūno masė pradeda didėti. Vaikų amžiuje, kai jie turi greitą augimą, kūno masė dėl to gali taip greitai nepadidėti. Bet kažkuriuo laikotarpiu visi nustoja augti, o tada, ką valgome, bet nesudeginame, kaupiasi į perteklių“, – kalbėjo pašnekovė.

Gali baigtis ir mirtimi

Norėdami sulieknėti, žmonės griebiasi pačių įvairiausių būdų tai pasiekti, dažnai – net ir pavojingų sveikatai. Gydytoja pastebi, kad paskutiniu metu išpopuliarėjo leidžiamos vaistų injekcijos, skirtos diabetu sergantiems pacientams. Visgi jas leidžiasi visai sveiki, tik svorio norintys numesti žmonės.

„Esu girdėjusi, kai pacientai šiuos vaistus vartoja ne pagal paskirtį, neturi nustatytos cukrinio diabeto diagnozės. Taip pat vartoja vaistus, kurių tiesioginė paskirtis yra mažinti svorį, jie veikia per centrinę nervų sistemą, bet labiau yra skirti emociniam valgymui reguliuoti“, – sakė D. Berškienė.

Vartojant vaistus nuo diabeto ne pagal paskirtį, o neva mažinti svorį, kyla didžiulė grėsmė.

„Gamintojas atsako už vaistą tada, kai jis vartojamas pagal paskirtį. Mes ir taip gauname per daug cheminių medžiagų, kurių galbūt net ir nenorėtume gauti. Todėl svarbu taupyti savo kūną ir nedėti į jį cheminių preparatų, jei jie nebūtini. Vaistai yra receptiniai ir turi būti nustatyta diagnozė“, – sakė D. Berškienė.

Pasak pašnekovės, pacientai išbando pačių įvairiausių produktų – nuo papildų iki stebuklingų arbatų, aminorūgščių, žaliųjų kokteilių, neaiškios sudėties tablečių.

„Tai labai pavojinga, nes gali baigtis ir mirtimi“, – sakė D. Berškienė.

Gydytoja pabrėžia, kad jei produktas yra maisto papildas, reikia prisiminti, kad tikro maisto jis negali pakeisti.

„Šiais laikais viską daryti labai skubame, metant svorį norisi, kad už mus viską padarytų kažkas kitas – ar milteliai, ar rytinis kokteilis, ar dar kažkas. Taip, tai gali būti alternatyva, kurią galima prisidėti susitvarkius gyvenimo būdą. Einant miegoti 22 valandą, skiriant laiko pasivaikščiojimams ir panašiai. Tada galima pridėti reikalingų medžiagų, kurių su maistu gauti nepavyksta“, – sakė gydytoja.

Internete galima rasti daugybę lieknėjimą skatinančių arbatų ar tablečių, kurių sudėtis dažnai iki galo lieka neaiški.

Asociatyvi nuotr.

„Jų poveikis, labai drastiškai, gali būti ir mirtinas. Ypač, jei dozės bus padidintos, pakitimai gali būti negrįžtami. Visų pirma, tie preparatai dažnai turi peristaltiką gerinantį efektą. Vadinasi, suvalgytos medžiagos kiaurai praeina žarnyną ir pasišalina. Ilgailiui pradės trūkti svarbių medžiagų.

Preparatai, kurie veikia centrinę nervų sistemą, gali būti ir psichostimuliantai. Jie suteikia energijos, užlopina alkio jausmą, bet pakitimai gali būti negrįžtami“, – sakė gydytoja.

Pašnekovė pabrėžia, kad nėra jokių stebuklingų preparatų, kurie padėtų greitai sulieknėti, todėl tokiomis reklamomis pasitikėti tikrai neverta. Sveikai svoris kristi gali tik tada, kai kalorijų suvartojama mažiau nei sudeginama.

„Nustojus save spausti ir grįžtant prie įprasto gyvenimo būdo, kūno masė pasidarys tokia pat, kaip ir prieš tai. Todėl nusprendus, kad svoris netenkina, ir jei tikrai jis yra per didelis, geriausia per mėnesį numesti 5 proc. kūno masės. Per 20 dienų susiformuos nauji įpročiai“, – kalbėjo D. Berškienė.

Kaip numesti nereikalingus kilogramus?

Norint numesti svorio, visų pirma, pasak gydytojos, turime sau užtikrinti pakankamai miego ir poilsio. Einant miegoti iki 22 valandos, alkį ir sotumą reguliuojantys hormonai gali veikti įprastai, medžiagų apykaita nėra išbalansuojama.

Kitas gydytojos patarimas – sudėlioti mitybą per dieną taip, kad viskas neliktų tik vakarui.

„Kartais alkis yra tiesiog užmaskuotas troškulys. Todėl laiku gurkšnojant vandenį, žolelių arbatas, galima atskirti, kur iš tiesų norisi valgyti, o kur – gerti. Pusė lėkštės turi būti daržovės, įvairių spalvų. Tada mažiau vietos liks padažams ir kitam riebiam maistui“, – sakė D. Berškienė.

Nutukimas

Per dieną aktyviai judėti reikėtų bent 30 minučių.

„Tas 30 minučių surinkti galima įvairiai, vieni vedžioja šunį, kiti važinėja dviračiu ar šiaip vaikšto. Ėjimas su drauge ir kalbėjimas nėra tinkamas tempas, reikia eiti taip, kad kalbėti jau nebebūtų patogu. Ėjimas į sporto salę taip pat tinkamas, nes bėgant metams raumenys praranda tonusą, juos reikia stiprinti, raumenis greitai pakeičia riebalinis audinys“, – kalbėjo D. Berškienė.

Gydytoja taip pat primena, kad būtina atkreipti dėmesį į užkandžius – kokios jie kokybės, kiek turi kalorijų.

Svoris nekristi gali dėl kelių priežasčių. Viena iš jų – per didelis suvartojamų kalorijų kiekis, per dažnas užkandžiavimas. Kita – esančios ligos.

„Galbūt naudojami tam tikri vaistai. Pavyzdžiui, antidepresantai yra linkę didinti svorį, dėl to reikia gydytojo pagalbos, kas galėtų padėti kovoti su svoriu“, – sakė D. Berškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją