„Aš manau, kad kokių dviejų metų laikotarpyje įvyks esminiai pokyčiai. Mes, Europos Sąjungos sveikatos ministrai, buvome bendrame posėdyje ir visi sutarėme, kad bus peržiūrimas visas Farmacijos teisynas Europos Sąjungos mastu. Reiškia, bus kuriami sąrašai kritinių vaistų, kurių reikia jau turėti ne tik nacionaliniu lygmeniu, bet ir Europos Sąjungos mastu“, – teigė A. Dulkys.

„Europos Sąjunga kurs bendrus sandėlius, kuriuose kaups tam tikrus rezervus. Beje, mes, Lietuva, esame pateikę net ir paraišką, kad toks vienas didžiulis centras būtų Lietuvoje. Tarkime, į vieną tokį centrą planuojama investuoti apie 260 milijonų eurų“, – pridūrė ministras.

Pasak A. Dulkio, kol kas turimi tik ilgalaikiai vaistų trūkumo problemos sprendimai.

„Tai reiškia, tos pastangos ilgalaikiam periode kaip spręsti klausimą, jos yra. Deja, vis dar yra rizika, kaip spręsti šiuos artimiausius metus ir kaip pasitikti šį rudenį“, – pažymėjo politikas.

A. Dulkio teigimu, šiuo metu Lietuvoje vaistų trūkumo situacija nėra kritinė. Pagrindinės likusios neišspręstos problemos – vaistų logistika šalyje.

„Iš esmės nėra ta situacija tokia kritinė. Šiuo metu Lietuvoje, žiūrint į tai, ką matome Lietuvos sandėliuose, keliems mėnesiams tos principinės problemos yra išspręstos, tačiau kadangi tie kiekiai trūkstamų vaistų nėra labai dideli, pasitaiko logistikos problemų“, – aiškino ministras.

„Tarkime, jų Lietuvoje yra, bet galbūt ne kiekvienoje vaistinėje, galbūt ne kiekviename miestelyje ar mieste. Tai šiuo atveju mums reikia glaudaus bendradarbiavimo“, – pabrėžė A. Dulkys.

Anot ministro, beveik visose Europos Sąjungos šalyse fiksuojami 300–600 vaistų sutrikimai.

„Šiuo metu beveik visose Europos Sąjungos šalyse yra sutrikimų maždaug su 300–600 įvairių vaistų“, – pažymėjo A. Dulkys.

Politikas prašo gyventojų supratingumo ir teigia pats susiduriantis su vaistų gavimo problema.

„Būna, kad ir vaistininkai sako „mes grąžiname atgal pas gydytojus, nes galėjo kitą vaistą išrašyti“. Gydytojų prašome, kad pasižiūrėtų į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viešai skelbiamą informaciją, su kuriais vaistais šiuo metu galbūt yra didesnė problema. Bet visi suprantame – gydytojai užimti ir laiko yra stoka, žmonės visur skuba, jie nori greičiau“, – teigė A. Dulkys.

„Aš asmeniškai irgi vartoju nuo spaudimo tam tikrus vaistus, irgi turėjau tą pačią problemą, teko apvažiuoti keletą vaistinių tinklų, bet viename iš vaistinių tinklų mane nukreipė adresu, kokiu reikia. Neužmirškime, kad yra ir internete dabar galimybė pasitikrinti“, – pasakojo ministras.

A. Dulkio teigimu, įdėti papildomų pastangų tenka ir vaistus gaminančiam sektoriui. Anot ministro, kol dėl pandemijos ir karo Ukrainoje sutrikusios vaistų tiekimo grandinės neatsistatys, „lengva nebus“.

„Šiuo atveju ir tie dveji pandemijos metai labai sugriovė įvairias logistikos grandines, yra karas Ukrainoje, kuris destabilizavo logistiką. Taip kad reikia pastangų ir tam sektoriui, kuris užsiima vaistų ir veikliųjų medžiagų gamyba bei pačia logistika“, – aiškino politikas.

„Ant seno kurpalio jau nebevažiuojama, reikia dėti papildomas pastangas. Nieko nežadu lengvo tol, kol vyks pasaulyje didžiuliai neramumai, kol atsistatys visos grandinės, tai tikrai lengva nebus“, – sakė ministras.

ELTA primena, kad šiuo metu Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, susiduria su vaistų, ypač antibiotikų, trūkumu. Kaip yra teigęs sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas, vaistų trūkumą Europoje lėmė geopolitinė situacija dėl karo Ukrainoje ir COVID-19 pasekmės – infekcinių ligų padažnėjimas popandeminiu laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją