Konservatoriai Andrius Vyšniauskas, Jurgita Sejonienė ir Linas Slušnys siūlė leisti vaistininkų padėjėjams dirbti vieniems vaistinėse, kurios yra miesteliuose, viensėdžiuose ar kaimuose. Šiam psiūlymui Seime pritarta.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime atstovas Antanas Matulas siūlė apsibrėžti gyvenvietės, kurioje vaistininko padėjėjas gali dirbti vienas ir prižiūrimas nuotoliu, dydį. Politiko teigimu, farmakotechnikai galėtų dirbti gyvenamosiose vietovėse, turinčiose mažiau kaip 3 tūkst. gyventojų. A. Matulo siūlymui taip pat pritarta.

Darbo partijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė taip pat siūlė apsibrėžti gyventojų skaičių. Anot jos, dėl didėjančio gyventojų skaičiaus kai kuriuose miesteliuose, A. Matulo siūlomą skaičių reikėtų didinti – iki 50 tūkst. gyventojų. „Darbietės“ siūlymui Seime nebuvo pritarta.

„Kolegos, matome, kad dviem pasiūlymams buvo pritarta, tačiau matome, kad juos reikėtų atrasti bendrą vardiklį. Ir naudojuosi savo pranešėjos galimybe paprašyti pertraukos grąžinti klausimą į komitetą, kad komitetas atliktų savo darbą“, – teigė konservatorė Paulė Kuzmickienė.

Seime nuspręsta Farmacijos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūloma iki 2006 metų farmakotechnikos studijas baigusiems farmacijos specialistams leisti dirbti nuotoliniu būdu prižiūrimiems vaistininkų, ir visus siūlymus projektui grąžinti į Sveikatos reikalų komitetą.

Kitą Seimo posėdį bus balsuojama už visą Farmacijos įstatymo pakeitimo projektą.

ELTA primena, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A. Matulas kovo pabaigoje parlamentui pateikė siūlymą pakeisti Farmacijos įstatymą taip, kad didelį stažą turintys vaistininkų padėjėjai galėtų ir toliau mažose vaistinėse dirbti vieni, nuotoliniu būdu padedant vaistininkui.

Pasak A. Matulo, nuo liepos 1 dienos įsigaliojant reikalavimui farmakotechnikams dirbti vaistinėse tik kartu su vaistininku, 135 vaistinės Lietuvos regionuose nebegalės tęsti veiklos. Kaip yra pažymėjęs politikas, mažų miestelių vaistinės neturės galimybės įdarbinti vaistininkų dėl per mažų apyvartų ir darbuotojų trūkumo.

Seimo narys Aurelijus Veryga priešinasi įstatymo pataisoms teigdamas, kad vaistinė nėra parduotuvė, kurioje gali dirbti tinkamo išsilavinimo neturintys specialistai. Anot jo, vaistininkai ir jų padėjėjai turi du skirtingus išsilavinimus, todėl farmakotechnikai negali atlikti tam tikrų vaistininkų funkcijų.

A. Veryga priduria, kad pritarus Farmacijos įstatymo pataisoms, kurios įtvirtina vaistininkų padėjėjų priežiūros nuotoliniu būdu tvarką, bus užtraukta „gėda Lietuvos sveikatos sistemai ir vaistininkystei“.