Kodėl verta skiepyti berniukus ir kokias ligas sukelia ŽPV, laidoje „Delfi tema“ atsakė Aukštadvario pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Jurga Dūdienė.

Užsikrečia net 8 iš 10 žmonių

Žmogaus papilomos virusas arba sutrumpintai – ŽPV, yra itin paplitusi infekcija, kuri perduodama ne tik lytiškai santykiaujant, bet ir per odą. Užtenka odoje ar gleivinėse plika akimi nematomo mikroįtrūkimo, kad virusui atsivertų kelias.

Net 8 iš 10 žmonių kažkuriuo savo gyvenimo laikotarpiu užsikrečia ŽPV. Lietuvos duomenimis, 54 proc. jaunesnių nei 20 metų moterų jau yra užsikrėtusios ŽPV. Vyro organizme ŽPV išlieka trumpiau, o ant pačios varpos virusas gali išgyventi iki 6 mėnesių, vėliau imunitetas jį sunaikina.

Tuo metu moters organizme virusas taip lengvai nesunaikinamas, nors, jei imunitetas normalus, po kurio laiko ŽPV taip pat gali būti sunaikintas.

Gabrielė Grinkaitė, Jurga Dūdienė

Šio viruso tipų, pasak gydytojos, skaičiuojama net apie 200, tačiau 14 jų yra pavojingesni nei kiti.

„16 ir 18 viruso tipai yra atsakingiausi už sukeltą gimdos kaklelio onkologiją. Toms moterims, kurioms jau diagnozuota liga, beveik 90 proc. randame ŽPV užkratą“, – sakė J. Dūdienė.

Jei turite papilomų – turite ir ŽPV

Įdomu tai, kad apie ŽPV praneša ant kūno atsiradusios papilomos.

„Jos gali atsirasti ne tik ant pėdų, plaštakų, bet ir tarpvietėje, dėl to kartais gali sugriūti net ir lytinis gyvenimas. Papilomos atsiranda dėl žmogaus papilomos viruso infekcijos“, – sakė J. Dūdienė.

Tačiau net ir nesant papilomoms, žmogus gali turėti ŽPV infekciją. Tad norint nustatyti, ar yra ŽPV, būtina atlikti tyrimus.

ŽPV merginoms sukelia ne tik papilomas, bet ir gimdos kaklelio pakitimus, o galiausiai – gimdos kaklelio vėžį. Tuo metu vyrams ŽPV sukelia varpos vėžį. Tiek vyrams, tiek moterims šis virusas taip pat gali sukelti gerklų, burnos vėžį, nors tokios vėžio rūšys dažniau pasireiškia vyrams. Todėl, kaip pasakoja gydytoja, klaidinga įsivaizduoti, jog ŽPV pavojingas tik moterims, o vyrams jis jokio pavojaus nesukelia.

Jurga Dūdienė

„Tam, kad visa visuomenė galėtų atsikratyti ŽPV, turi pasiskiepyti visi, tiek moterys, tiek vyrai. Tada tiesiog neliks vietos šiam virusui, taip bus išvengta ne tik gimdos kaklelio vėžio, bet ir gerklų, burnos vėžio“, – pasakojo J. Dūdienė.

Vakcinuotis galima nuo 9 iki 45 metų

Vakcina nuo ŽPV, pasak gydytojos, yra visiškai saugi ir naudojama ne vienerius metus. Prieš kurį laiką vakcina apsaugojo nuo 4 pavojingiausių ŽPV tipų, dabar prieinama jau ir ta vakcina, kuri apsaugo nuo 9 tipų.

„Vakcina veikia taip pat, kaip ir visos kitos – sukelia reakciją organizme, kad būtų pagaminti antikūnai prieš viruso tipus. Kas yra gerai, kad nereikia darytis tyrimų, ar jau esi kažkuo užsikrėtęs. Nes nebus taip, kad žmogus bus užsikrėtęs visais tipais, todėl po skiepų imunitetas bus platesnis“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip pasakoja gydytoja, Australijoje, kurioje nuo ŽPV berniukai ir mergaitės skiepijami jau ilgą laiką, 2030 metais turėtų nebelikti gimdos kaklelio vėžio atvejų.

Skiepijimas „Camelia“ vaistinėje (asociatyvioji nuotr.)

Vakcina tinkama visiems nuo 9 iki 45 metų, todėl, net jei moteris nebuvo paskiepyta paauglystėje bei yra pradėjusi lytinį gyvenimą, vis tiek verta pasiskiepyti. Visgi, tai reikės atlikti už savo lėšas.

„Lietuvoje valstybės apmokama vakcina yra skiepijami jaunuoliai iki 18 metų. Jei tuo laiku, kai buvo kviečiama, mergaitė nepasiskiepijo, iki 18 metų vis tiek gali pasiskiepyti. Reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir sudarysime individualų skiepų planą, mat kartais ir kiti skiepai būna nukelti vėlesniam laikui. Iki 18 metų nuo ŽPV galima pasiskiepyti nemokamai“, – sakė J. Dūdienė.

Gimdos kaklelio vėžys nepastebimas iki paskutinių stadijų

Pasak J. Dūdienės, gimdos kaklelio vėžys, kurį dažniausiai sukelia ŽPV, yra labai tyli liga, o pasireiškia tik paskutinėse stadijose.

„Tada atsiranda aiškūs simptomai, pavyzdžiui, kraujavimas lytinio akto metu, skausmas. Tokie simptomai jau yra didžiulis signalas ir moteris kreipiasi. Taip pat ir pati ŽPV infekcija yra labai tyli, pokyčius sukelia iš lėto“, – kalbėjo J. Dūdienė.

Dažniausiai gimdos kaklelio vėžys diagnozuojamas nuo 30 iki 60 metų moterims.

„Vien per Velykų savaitę 4 šeimos palaidojo savo artimą moterį, mamą, draugę, sesę. 4 šeimos turėjo Velykas be artimo žmogaus. Apie 500 moterų kas metus sulaukia šios diagnozės, nors jos gali išvis nesulaukti, jei laiku pasitikrins“, – sakė gydytoja.

Žmogaus papilomos virusas

Nuo 25 metų visos moterys kviečiamos nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio ikivėžinių pokyčių, kol dar nieko nejaučia. Pasak pašnekovės, nuo 35 metų moteriai ieškomas ŽPV, kuris gali sukelti ligą.

„Jį nustatyti galima nebūtinai programos metu. Jaunesnės moterys gali pačios paprašyti, kad joms būtų atliktas šis tyrimas. Ką reiškia, jei randame ŽPV – tai, kad ląstelių tyrimus reikia atlikti dažniau. Dažnis bus nustatytas individualiai, galbūt kasmet ar kas pusmetį“, – pasakojo J. Dūdienė.

Į nemokamą prevencinę patikros programą pagal oficialią Ligonių kasų statistiką atvyksta apie 20 proc. moterų, dar apie 20 proc. pasitikrina privačiai.

„Vis tiek net pusė moterų neateina. Kas yra įdomaus pastebėta, ir ką sako mokslas, tai kad moterims, turinčioms lytiškai labai aktyvų gyvenimą ir turi daugiau lytiškai plintančių infekcijų, pavyzdžiui, kaip ir populiari trichomona, gimdos kaklelyje sukeliamas uždegimas, kai ląstelės pradeda keistis. Tai papildomai palengvina ŽPV patekimą į ląsteles“, – sakė J. Dūdienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)