Savo pozicijai išreikšti farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga antradienį renkasi prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, esančios netoli Seimo rūmų.

Profsąjungų teigimu, kai kuriems Seimo nariams pradėjus priešintis farmacijos įstatymo pataisoms, farmakotechnikai tapo įrankiu kelti sąmyšį, bauginti pacientus, o ypač regionuose, mažuose miesteliuose gyvenančius asmenis.

„Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga, vienijanti vaistininkus ir farmakotechnikus, kviečia priimti racionalius sprendimus ir nekelti sąmyšio visuomenėje“, – skelbiama Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pranešime žiniasklaidai.

„Mes kreipiamės į Prezidentą, Vyriausybę ir Seimo narius dėl Farmacijos įstatymo pataisų, kurių nepriėmus labiausiai paveiktos bus smulkiosios vaistinės, nepriklausančios didiesiems vaistinių tinklams. Užkirstus kelią ilgametę darbo patirtį turintiems farmakotechnikams tęsti darbinę veiklą, gali būti uždaryta per 150 vaistinių, darbuotojai neteks darbo vietų, o regionų gyventojai – vaistinių, kaip prieš tai neteko bankų ir pašto skyrių“, – teigia farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos atstovai.

ELTA primena, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas kovo pabaigoje parlamentui pateikė siūlymą pakeisti Farmacijos įstatymą taip, kad didelį stažą turintys vaistininkų padėjėjai galėtų ir toliau mažose vaistinėse dirbti vieni, nuotoliniu būdu padedant vaistininkui.

Antanas Matulas

Pasak A. Matulo, nuo liepos 1 dienos įsigaliojant reikalavimui farmakotechnikams dirbti vaistinėse tik kartu su vaistininku, 135 vaistinės Lietuvos regionuose nebegalės tęsti veiklos. Kaip yra pažymėjęs politikas, mažų miestelių vaistinės neturės galimybės įdarbinti vaistininkų dėl per mažų apyvartų ir darbuotojų trūkumo.

Konservatorius siūlo pakeisti įstatymą taip, kad vaistininkų padėjėjai, kurie baigė mokslus iki 2006-ųjų, galėtų dirbti vaistinėje nebūtinai tiesiogiai prižiūrimi vaistininkų, o jų kontroliuojami nuotoliniu būdu.

Aurelijus Veryga

Seimo narys Aurelijus Veryga priešinasi įstatymo pataisoms teigdamas, kad vaistinė nėra parduotuvė, kurioje gali dirbti tinkamo išsilavinimo neturintys specialistai. Anot jo, vaistininkai ir jų padėjėjai turi du skirtingus išsilavinimus, todėl farmakotechnikai negali atlikti tam tikrų vaistininkų funkcijų. A. Veryga pridūria, kad pritarus Farmacijos įstatymo pataisoms, kurios įtvirtina vaistininkų padėjėjų priežiūros nuotoliniu būdu tvarką, bus užtraukta „gėda Lietuvos sveikatos sistemai ir vaistininkystei“.