Visos storosios žarnos vėžio chirurginio gydymo aktualijos

Šiemet ypatingas dėmesys buvo skiriamas naujoms technologijoms chirurgijoje – robotinei chirurgijai ir dirbtiniam intelektui, kuris pamažu tampa kasdienybės dalimi. Taip pat daug buvo kalbama apie storosios žarnos vėžio prevenciją, chirurginių operacijų technikos optimizavimą ir standartizavimą, apie galimybę atlikti dideles storosios žarnos vėžio operacijas su minimalia gulėjimo ligoninėje trukme ir greita reabilitacija, naujas chirurgines technikos tendencijas bei diagnostinių galimybių plėtrą ir vėžio žymenų svarbą.

Pagrindinio konferencjos organizatoriaus, Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Klaipėdos ligoninė“ Chirurgijos klinikos vadovo, Lietuvos koloproktologų draugijos prezidento prof. Narimanto Evaldo Samalavičiaus teigimu, buvo apžvelgtos visos storosios žarnos vėžio chirurginio gydymo aktualijos.

Ypatingas Korėjos dėmesys

Jau tapęs tradiciniu Lietuvos ir Korėjos renginys vyksta virš 10 metų: tradiciškai, ši konferencija kas antri metai vyksta Lietuvoje, ir kas antri – Korėjoje. Pandemija kiek pakoregavo planus, paskutinis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje įvyko 2018 metais Klaipėdoje. Tad jis buvo ilgokai lauktas.

Tarptautinės pilvo chirurgijos konferencijos akimirkos

„Kasmetiniuose Lietuvos koloproktologų draugijos renginiuose vis daugiau dalyvaudavo Pietų Korėjos chirurgų, o po apsilankymų Seule ir pagrindinėse Seulo akademinėse gydymo įstaigose tapo aišku, kad tiek iš technologinio, tiek iš mokslinio, tiek iš sisteminio sveikatos sistemos ogranizavimo Korėjoje yra daug ką pasimokyti, ir taip gimė Lietuvos-Korėjos renginių idėja.

Džiugu, kad šiemet renginyje sulaukėme net 24 chirurgų iš Korėjos delegacijos. Tokiai nedidelei Europos valstybei kaip Lietuva toks Korėjos dėmesys – reikšmingas įvertinimas“, – pasakojo N. E. Samalavičius.

Šioje konferencijoje buvo ir atskira Tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos (International Society of University Colon and Rectal Surgeons) sesija. Į ją šiemet pakviesti gydytojai iš Prancūzijos, Saudo Arabijos ir Ukrainos. Nepaisant sunkios situacijos savo šalyje, iš Ukrainos lankėsi trys chirurgai iš Nacionalinio Odesos universiteto. Jie dalinosi savo ilgamete patirtimi (nuo 2014 metais prasidėjusios atntirteroristinės kovos su separatistais) gydant karo sąlygotus sužalojimus, tame tarpe šautinių pažeidimų gydymą.

Konferencijoje pranešimus taip pat skaitė žinomi šios pilvo chirurgijos srities specialistai iš Klaipėdos universiteto ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos ir Nacionalinio vėžio instituto.

Daugiau kaip 10 metų puoselėjimas bendradarbiavimas

„Bendradarbiavimas su Korėjos chirurgais prasidėjo prieš daugiau nei 20 metų. 2002 metų lapkritį teko skaityti paskaitas Teherane, Irane vykusiame Azijos koloproktologų federacijos suvažiavime. Po 2001 metų rugsėjo 11 d. JAV įvykių šioje šalyje užsienio svečių buvo nedaug, bet tarp jų buvo nors ir nedidelė Korėjos delegacija, vadovaujama prof. Seung Kook Sohn iš Seule esančio garsaus Yonsei vėžio centro, kuris perėmė kito šios organizacijos renginio organizavimą Seule, Korėjoje“, – bendradarbiavimo ištakas prisiminė Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Klaipėdos ligoninė“ Chirurgijos klinikos vadovas ir pasidžiaugė, kad su prof. Seung Kook Sohn užsimezgė ir iki šiol tęsiasi ilgametė draugystė.

Tarptautinės pilvo chirurgijos konferencijos akimirkos

Pažymėtina, kad šis bendradarbiavimas neapsiriboja vien tik moksliniais renginiais. Per pastaruosius 15 metų apie 20 Lietuvos gydytojų šio bendradarbiavimo dėka turėjo galimybę (nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių trukmei) stažuotis Korėjos geriausiose gydymo įstaigose: pilvo chirurgijos, anesteziologijos, vaikų chirurgijos ir neurochirurgijos srityse. Paskutinysis toks gydytojas – Klaipėdos universiteto ligoninės neurochirurgas Pavelas Kačanovas.

Pasak N. E. Samalavičiaus, ne mažiau svarbus yra bendradarbiavimas su korėjiečiais ir bendrų mokslinių tyrimų srityse, kuris taip pat plėtojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją