Pasak A. Dulkio, per pastaruosius 10 metų iš viso buvo 118 legioneliozės atvejų ir 17 mirčių.

„Dabar jau per vieną situaciją turime 22 atvejus, 4 mirtis. Viena mirtis yra dėl legioneliozės, kiti turėjo gretutinių ligų. Naujausios žinios tokios, kad ta versija, jog žmones galėjo sieti bendri renginiai, baseinai ar kažkas tokio, ši versija nepasitvirtinusi. Naujausia versija, kad Garliavos rezervuaruose pagal planą buvo atliekami profilaktikos darbai ir būtent tai galėjo tapti priežastimi, nes nukrito temperatūra tiekime“, – sakė A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

A. Dulkio teigimu, jau paimti mėginiai vandens įvaduose, daugiabučiuose. Jų rezultatai turėtų būti kitą savaitę. Daugiabučiuose buvo atlikti termošokai.

NVSC specialistė Orina Ivanauskienė sakė, kad ši Garliavos vandenvietė priklauso Kauno vandenų Vičiūnų grupei.

Pirmųjų mėginių rezultatai, pasak O. Ivanauskienės, jau gauti – tiek karštame, tiek šaltame vandenyje buvo rastos legionelės bakterijos.

O. Ivanauskienės teigimu, mirę asmenys, kuriems buvo nustatyta legioneliozė, turėjo gretutinių ligų.

„Tai yra asmenys, turėję gretutinių ligų, ir širdies, ir plaučių. Bet pagrindinė mirties priežastis nebuvo legioneliozė. Pagrindinė priežastis buvo širdies nepakankamumas, kitos priežastys“, – sakė O. Ivanauskienė.

Specialistė patikino, kad gerti vandenį iš čiaupo yra saugu. Taip pat priminė, kad užsikrėsti nuo sergančio žmogaus – neįmanoma, mat liga plinta per vandens garus.

NVSC vadovas pirmadienį apsilankė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninėje, kur domėjosi susidariusia situacija, diagnostikos klausimais, aptarė keitimosi duomenimis ir informacinių sistemų suderinamumo klausimus bei tolimesnes bendradarbiavimo galimybes, informuojama pranešime.

Direktorius pabrėžė, kad dėl šios epidemiologinės situacijos būtini prevenciniai veiksmai visos šalies mastu.

„NVSC Kauno departamento specialistai šiuo metu atlieka epidemiologinį tyrimą ir kitus būtinus veiksmus, kuriais siekia sustabdyti ligos plitimą ir užkirsti kelią naujiems legioneliozės atvejams, tačiau šią problemą aiškintis būtina visais lygiais su visomis atsakingomis institucijomis. Pirmiausiai diskutuosime su Valstybine energetikos reguliavimo taryba, kuri kontroliuoja, kaip laikomasi energijos kokybės reikalavimų, dėl teisinio reguliavimo ir techninių kontrolės priemonių tobulinimo, kad būtų užtikrinta geresnė vandens sistemų kontrolė“, – pabrėžė V. Gruodys.

Kauno apygardos prokuratūra pradėjo patikrinimą, siekiant nustatyti galimus viešojo intereso pažeidimus dėl legioneliozės protrūkio Kaune.

Remiantis viešojoje erdvėje pateikta informacija, šių metų gegužės 8 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninėje gydoma 10 pacientų, turinčių legioneliozės diagnozę, iš kurių du – gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Viešojoje erdvėje teigiama, kad per daugiau kaip savaitę mirė 4 žmonės: vieno iš jų mirties priežastis yra legioneliozė, dviejų – kitos gretutinės ligos, o vieno paciento, šalia kitų gretutinių ligų turėjusio ir legioneliozės diagnozę, mirties priežastis dar tikslinama.

Turimais duomenimis, po legioneliozės protrūkio iš viso Kauno ligoninėse gydoma 12 žmonių. Devyni susirgimai fiksuoti Kauno rajone, trys – Kauno mieste.

Iš pateiktos informacijos kyla abejonių ar Kauno rajone bei Kauno mieste vandenį tiekiančios įmonės, o taip pat institucijos, atsakingos už vandens tiekimo kontrolę, ėmėsi būtinų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias legioneliozės protrūkiui ir tokiu būdu nebuvo pažeistas viešasis interesas.

Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybės pradėtas patikrinimas, siekiant nustatyti galimus viešojo intereso pažeidimus.

Delfi primena, kad gegužės 8 d. ryto duomenimis, LSMU Kauno ligoninėje iš viso gydoma 10 pacientų, turinčių legioneliozės diagnozę. Apie tai pirmadienį pranešė pati Kauno ligoninė.

Du iš jų gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Kauno ligoninėje per daugiau nei savaitę mirė 4 žmonės: vieno iš jų mirties priežastis yra legioneliozė, dviejų – kitos gretutinės ligos ir vieno paciento, šalia kitų gretutinių ligų turėjusio ir legioneliozės diagnozę, mirties priežastis tikslinama. Mirusiųjų amžiaus grupės – 50–60, 60–70 ir 80–90 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)