Du iš jų gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Kauno ligoninėje per daugiau nei savaitę mirė 4 žmonės: vieno iš jų mirties priežastis yra legioneliozė, dviejų – kitos gretutinės ligos ir vieno paciento, šalia kitų gretutinių ligų turėjusio ir legioneliozės diagnozę, mirties priežastis tikslinama. Mirusiųjų amžiaus grupės – 50–60, 60–70 ir 80–90 metų.

Delfi primena, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovų teigimu, užkrato šaltinis dar ieškomas, tačiau kol kas vieno bendro dar nerandama.

Susirgę asmenys, kaip skelbta praeitą savaitę, gyvena tiek daugiabučiuose, tiek vienbučiuose (nuosavuose) būstuose.

Legionelės

Daugeliui jų karštą vandenį tiekia AB „Kauno energija“, kai kurie naudoja asmeninius vandens šildytuvus, vienas iš susirgusiųjų naudoja šulinio vandenį. Todėl kaip užsikrėtimo priežastį įvardyti vieną šaltinį negalima.

Taip pat nėra duomenų ir apie tai, kad susirgę asmenys būtų lankęsi kokioje nors vienoje viešoje vietoje (pavyzdžiui, vandens pramogų paslaugos), kurioje galėjo užsikrėsti. Kauno departamentas organizavo laboratorinių vandens tyrimų atlikimą susirgusiųjų gyvenamuosiuose būstuose, kurių rezultatų laukiama 10 dienų.

Legioneliozė

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė sakė, kad įtakos užsikrėtimams galėjo turėti ir pasibaigęs šildymo sezonas, nes neatmetama galimybė, kad daugiabučiuose buvo sumažinta karšto vandens temperatūra. Legionelės nesidaugina tik 60 laipsnių ar didesnėje temperatūroje, jei ji nukrenta, bakterija gali pradėti sparčiai daugintis.

Legionelės gali daugintis ir šaltame vandenyje, jei jis nepakankamai šaltas – temperatūra neturėtų būti didesnė nei 20 laipsnių. Tad, pasak O. Ivanauskienės, paimti mėginiai įvertinti ir šaltą geriamą vandenį.

Kas yra legioneliozė?

Legioneliozė – ūminė infekcinė kvėpavimo takų liga, kurią sukelia bakterija Legionella pneumophila. Jai būdingos dvi kliniškai ir epidemiologiškai susijusios ligos formos: pirmoji – Legionierių liga (būdingas karšiavimas, mialgija, kosulys, pneumonija) ir antroji – Pontiako karštligė (pasižymi lengvesne ligos eiga be pneumonijos). Legionelių sukeltos ligos inkubacinis periodas – 2–10 dienų.

Suserga apie 5 proc. užsikrėtusiųjų asmenų. Pajutus ligos simptomus, būtina kreiptis į gydytoją.

Kaip užsikrečiama legionelioze?

Paprastai užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio (smulkių vandens lašelių), kuris susidaro dušuose, tualetuose, voniose, saunose ir pan. Jos dažniausiai paplitusios oro kondicionavimo sistemose (patalpų, automobilių, medicininės įrangos). Netinkamai prižiūrint vandens tiekimo sistemas, legionelioze galima užsikrėsti gyvenamuosiuose namuose, viešbučiuose, sporto klubuose, vandens pramogų parkuose ir pan.

Žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia. Neužsikrečiama ir geriant vandenį ar valgant bei gaminant maistą. Legionelioze gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės, bet imlumas ligai priklauso nuo imuninės sistemos būklės.

Kokia aplinka palanki daugintis legionelėms?

Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20–45 °C. Žemesnėje nei 20 °C ir aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje jos nesidaugina, bet išlieka gyvybingos. Legionelės gali daugintis karšto ir šalto vandens cisternose, ypač vidiniuose paviršiuose, silpnai tekančiame arba visiškai stovinčiame vandenyje, neprižiūrimuose, netvarkinguose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpose.

Esant aukštesnei nei 66 °C temperatūrai legionelės žūva, tačiau rekomenduojama tokią temperatūrą išlaikyti ne mažiau kaip 25–30 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją