„Negydomos priklausomybės kelia socialines ir psichologines problemas ne tik šią ligą turinčiam asmeniui, bet ir jo artimai aplinkai, kuriai taip pat būtina teikti pagalbą. Narkotikus vartojantys asmenys dėl apsinuodijimų, užkrečiamųjų ligų, smurto ir savižudybių miršta jaunesni, ne mažesnę žalą žmogaus fizinei ir psichikos sveikatai kelia priklausomybė nuo alkoholio“, – sakė audito grupės vadovė Kristina Vaivadienė.

Auditorių duomenimis, 43 proc. gydymo įstaigų, turėjusių teisę teikti priklausomybės ligų gydymo paslaugas, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) finansuojamų paslaugų 2019–2022 m. neteikė. 38 proc. apklaustų įstaigų informavo neteikiančios psichikos ar elgesio sutrikimų gydymo paslaugų dėl specialistų trūkumo. 45 proc. gyventojų, kurie kreipėsi pagalbos dėl priklausomybės, patyrė sunkumų ją gaudami, nes tokios paslaugos neteikiamos ten, kur jie gyvena.

2019–2022 m. tik Respublikiniame priklausomybės ligų centre teiktos psichosocialinės reabilitacijos paslaugos suaugusiems pagal Minesotos programą. Nuo 2021 m. pabaigos finansinės galimybės teikti šias paslaugas iš PSDF sudarytos ir kitoms gydymo įstaigoms, tačiau jos jų neteikė. Be to, šiuo laikotarpiu tik centras teikė vaikų ir jaunimo psichosocialinės reabilitacijos paslaugas Vilniuje ir Kaune.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, konsultacijas priklausomybių klausimais šiomis ligomis sergančių asmenų šeimos nariams 2019–2022 m. suteikė 57 gydymo įstaigos: vidutiniškai kasmet 78 paslaugas 48 asmenims. Šių konsultacijų poreikis yra gerokai didesnis: Respublikiniame priklausomybės ligų centre gydomų asmenų artimiesiems suteiktos 3 696 konsultacijos, kurios nebuvo fiksuotos Privalomojo sveikatos draudimo informacinėje sistemoje.

Anot Valstybės kontrolės, tikimasi, kad įgyvendinus rekomendacijas padidės priklausomybės ligų gydymo paslaugų prieinamumas: visose 10-yje apskričių bus teikiamos motyvacinės terapijos ir Minesotos programos paslaugos bei priklausomybės ligų gydymo paslaugos vaikams ir jaunimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)