„Šia akcija norime ne tik informuoti visuomenę apie tobulėjančias psichikos sveikatos priežiūros paslaugas vyresnio amžiaus pacientams, bet ir kovoti su psichikos sveikatos stigma primenant, kad pavasaris yra pavasaris nepaisant žmogų ištinkančių sunkumų, o jo žiedai gali džiuginti mūsų artimus kur kas ilgiau, jei laiku kreipsimės pagalbos“, – sakė Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovas prof. dr. Arūnas Germanavičius.

Sakurų sodinimas ir atnaujinto skyriaus atidarymas

Kartu su žmona į ceremoniją atvykęs Tetsu Ozaki priminė, kad sakura yra nacionalinė Japonijos gėlė ir nuo seno mėgstama kaip pavasario džiaugsmo ir naujos pradžios po atšiaurios žiemos simbolis.

Sakurų sodinimas ir atnaujinto skyriaus atidarymas

„Nuoširdžiai tikimės, kad šie sakurų žiedai bus tarsi džiaugsmo simbolis ir vilties šaltinis pacientams gyventi savo vienintelį gyvenimą taip, kaip jie nori, ir nepasiduoti“, – sakė T. Ozaki, o A. Germanavičius akcentavo, kad Japonija yra išskirtinis pavyzdys kalbant apie dėmesį Alzheimerio ligai.

Sakurų sodinimas ir atnaujinto skyriaus atidarymas

„Kadangi ši liga bei kitos demencijos susijusios su garbiu amžiumi, tikrai ilga gyvenimo trukme pasigirti galintys japonai deda milžiniškas pastangas edukuojant visuomenę apie ligos diagnostiką, gydymo būdus bei apskritai – ugdant naują piliečių požiūrį į senatvę. Deja, Lietuvoje bendro žinojimo vis dar trūkstame: tebegajus mitas, kad stipriai pakitęs charakteris, atminties ar savarankiškumo problemos yra „natūrali senatvės dalis“. Deja, taip yra ne visada: labai dažnai šie simptomai signalizuoja apie jau pažengusią ligą, kuri, deja, nėra pagydoma, tik pristabdoma jos eiga. Ką galime padaryti? Kreiptis pagalbos kuo anksčiau – vos pajutus pirmuosius pokyčius, kad būtų galima sau ar artimajam padovanoti kiek įmanoma daugiau orios senatvės metų“.

Sakurų sodinimas ir atnaujinto skyriaus atidarymas

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės Alzheimerio ligos ir somatopsichiatrijos skyriuje atliekami kvalifikuoti stacionariniai medicininiai ištyrimai, diagnostika ir gydymas, taikoma intensyvi psichiatrinė slauga.

Sakurų sodinimas ir atnaujinto skyriaus atidarymas

Pagalba teikiama ir nuo kitų psichikos sutrikimų kenčiantiems pacientams, kai jie turi sunkių gretutinių ligų. Norintiems gauti pagalbą galima kreiptis į savo šeimos gydytoją ar tiesiai į psichiatrą artimiausiame Psichikos sveikatos centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją