„Skelbiame visuotinę akciją, kurioje kviečiame dalyvauti visus žmones, ne tik vaistininkus ar farmakotechnikus, kuri vadinasi Lietuvos vaistininkystės laidotuvės“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė vaistininkė Vaiva Bražinskienė.

Seimo nario Aurelijaus Verygos teigimu, vaistinė nėra parduotuvė, kurioje gali dirbti tinkamo išsilavinimo neturintys specialistai. Anot jo, šiuo metu vaistininkų padėjėjai nesinaudoja nuotolinio konsultavimosi su vaistininku galimybe, todėl pritarus Farmacijos įstatymo pataisomis, kurios įtvirtina tokią tvarką, būtų užtraukta „gėda Lietuvos sveikatos sistemai ir vaistininkystei“.

„Vaistinė nėra parduotuvė. Jeigu mes kalbėtume tik apie vaisto išdavimą, tai yra pardavimą kasoj, tai ten net ir farmakotechniko nereikėtų, užtektų žmogaus, kuris moka skaityti, kas parašyta ekrane. Perskaitytų atsidaręs tą elektroninį receptą ir sugretintų su pavadinimu ant pakuotės, ir tiesiog paimtų pinigus kasoj“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė A. Veryga.

ELTA primena, kad Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas kovo pabaigoje parlamentui pateikė siūlymą pakeisti Farmacijos įstatymą taip, kad didelį stažą turintys vaistininkų padėjėjai galėtų ir toliau mažose vaistinėse dirbti vieni, nuotoliniu būdu padedant vaistininkui.

Pasak A. Matulo, nuo liepos 1 dienos įsigaliojant reikalavimui farmakotechnikams dirbti vaistinėse tik kartu su vaistininku, 135 vaistinės Lietuvos regionuose nebegalės tęsti veiklos. Kaip yra pažymėjęs politikas, mažų miestelių vaistinės neturės galimybės įdarbinti vaistininkų dėl per mažų apyvartų ir darbuotojų trūkumo.

Konservatorius siūlo pakeisti įstatymą taip, kad vaistininkų padėjėjai, kurie baigė mokslus iki 2006-ųjų, galėtų dirbti vaistinėje nebūtinai tiesiogiai prižiūrimi vaistininkų, o jų kontroliuojami nuotoliniu būdu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)