Pagrindinis tikslas – grąžinti senjorus į gyvenimą

Kaip laidoje pasakojo prof. G. Damulevičienė, nors geriatrija labai svarbi sritis, kol kas Lietuvoje apie ją žinančių yra gana mažai. Geriatrija yra medicinos specialybė, kuri nagrinėja senyvo amžiaus žmonių fizinę, psichinę sveikatą, socialines problemas, ir teikia įvairią pagalbą – tiek skubią, tiek planinę, tiek reabilitaciją.

Išvystyta geriatrijos sritis vyresnio amžiaus žmonėms padėti gali itin daug. Profesorės teigimu, jei senjoras į gydytojus kreipiasi kaip įprasta dėl tam tikros problemos, gauna siuntimą pas gydytoją specialistą, kuris paskiria vaistus ir gydo būtent vieną konkrečią problemą. Pacientą koordinuoja šeimos gydytojas, tačiau senjorams į polikliniką nuvykti neretai būna sunku, tad ir šeimos gydytojas pacientą mato rečiau nei reikėtų.

Gytė Damulevičienė

Tuo metu gydytojas geriatras turi visą komandą, su kuria dirba. Šioje komandoje yra kineziterapeutas, ergoterapeutas, medicinos psichologas, socialinis darbuotojas, slaugytojas.

„Vietoje vienos dominuojančios ligos gydymo, pacientas gauna išsamų geriatrijos ištyrimą. Įvertinamos paciento pažinimo funkcijos, galima depresija, mitybos problemos, polinkis griūti, lėtinis skausmas, miego sutrikimai, raumenų masės ir jėgos mažėjimas, šlapimo nelaikymas“, – sakė pašnekovė.

Įvertinus bendrą paciento būklę, stengiamasi gydyti ne vieną ligą, o viską bendrai. Be to, peržiūrimi paskirti vaistai.

„Mums labai smagu iš to sąrašo išbraukinėti pacientui paskirtus vaistus, nes kai kurie kartais dubliuojasi, kartais netinka, nes seniai matė šeimos gydytoją ar gydytoją specialistą. Taigi, sumažiname vaistų skaičių, jų šalutinį poveikį, griuvimo riziką. Teikiame rekomendacijas dėl mitybos, atkreipiame dėmesį į vandens suvartojimo kiekį, vitaminus“, – kalbėjo prof. G. Damulevičienė.

Laiku suteiktos tokios paslaugos apsaugo pacientą nuo beprasidedančių didesnių problemų – jei sustabdomas raumenų nykimas, senjoras turi mažesnę riziką griūti, patekti į ligoninę, išsivystyti praguloms ir panašiai.

„Pacientas dienos stacionare turi išbūti ne mažiau nei 4 valandas, gauti 3 gydomuosius užsiėmimus ir 3 funkcinę būklę gerinančius užsiėmimus“, – sakė pašnekovė.

Tai gali būti ergoterapinės procedūros, veiklos, gerinančios atmintį, pažinimą. Taip pat kineziterapiją, masažą, šviesos terapiją, relaksaciją.

„Mūsų geriatrijos centre dar turėsime mokomąją virtuvę ir mokomąją vonią. Bus veikla jose, padėsime senyvam žmogui prisiminti maisto gamybos įgūdžius“, – kalbėjo gydytoja.

Visgi, pasak profesorės, geriatrija Lietuvoje turėjo būti išvystyta jau seniai – jei į tai būtų skirta daugiau dėmesio, senjorai dabar būtų sveikesni.

„Pagrindinis geriatrijos uždavinys yra grąžinti žmogų į visuomenę. Ne nukreipti į slaugos ir globos institucijas, kas dabar dažnai vyksta, nes mūsų pacientai tikrai kartais būna labai sunkiai sergantys. Mūsų uždavinys yra toks, kad jie galėtų gyventi namuose. Galbūt su specialistų pagalba, bet kiek įmanoma išlaikyti įgūdžius, sustiprinti žmogaus būklę“, – kalbėjo prof. G. Damulevičienė.

Geriatrija plečiasi į rajonus

Geriatrijos centrai plečiasi ir rajonuose. Štai Raseiniuose visai neseniai buvo atidarytas 5 vietų geriatrijos dienos stacionaras. Ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas sako, kad skyrius veikia dar tik kiek daugiau nei mėnuo, o veikla pradeda įsibėgėti.

„Kol kas pilno užimtumo dar neturime, tikimės, kad jis su kiekvienu mėnesiu didės ir skyrius bus pilnas“, – kalbėjo V. Merkliopas.

Skyriuje pacientai gali gauti gydytojo geriatro konsultaciją, kineziterapiją, ergoterapiją, psichologo konsultacijas.

„Pacientų įspūdžiai, kiek girdėjome, yra labai geri. Geriausiai informacija plinta, kai pacientas rekomenduoja kitam pacientui, todėl tikimės, kad jų ratas tik plėsis“, – sakė V. Merkliopas.

Į geriatrijos paslaugas, pasak ligoninės direktoriaus, gali pretenduoti vyresnio amžiaus pacientai nuo 60 metų, turintys kelias lėtines ligas. Siuntimą gali išrašyti ir šeimos gydytojas, ir kiti gydytojai specialistai.

Mokys įvairių įgūdžių

Balandžio pabaigoje Kauno ligoninėje taip pat bus atidarytas naujas Geriatrijos centras. Jame išliks jau esantis 50 lovų skyrius bei bus papildytas dviem naujais skyriais: 10 lovų dienos stacionaru ir ambulatorinėmis paslaugomis.

„Yra pilnai rekonstruotos naujos patalpos, patogus privažiavimas, graži aplinka, nauja aparatūra. Tikimės, kad tokia trejopa mūsų veikla pasitarnaus ne tik Kauno senjorams, bet ir sunkesniems pacientams iš kitų miestų. Mūsų geriatrijos centre dirba mokslininkai, dėstytojai, todėl užsibrėžėme teikti aukštesnio lygio paslaugas“, – kalbėjo profesorė.

Norint gauti tokias paslaugas reikia gauti siuntimą iš savo šeimos gydytojo, tada registruotis į centrą internetu arba skambučiu į Geriatrijos centro registratūrą.

„Gydytojas geriatras, pamatęs, kad paciento būklė per sunki ir ištirti poliklinikoje jį bus sudėtinga, gali pasiūlyti atsigulti į dienos stacionarą. Taip pat į dienos stacionarą pagal tam tikras indikacijas pacientą gali atsiųsti šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas“, – apie patekimą į centrą pasakojo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)