Nuomonės ir rinkos tyrimų kampanijos „Baltijos tyrimai“ paskutinės atliktos apklausos duomenys atskleidžia, kad keturi iš dešimties (41 proc.) valstybinių sveikatos įstaigų paslaugų vartotojų per pastaruosius metus nors kartą naudojosi papildomomis paslaugomis, už jas susimokėdami patys.

Pastebima, kad kas dešimtas (10 proc.) pacientas metų laikotarpyje atsidėkojo už paslaugas neoficialiai – duodamas medikui kyšį. Tai dažniau atliko vyresnio amžiaus, kaimo vietovių gyventojai.

Tyrimas atskleidžia ir tai, kad 43 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų, pasitarus su gydytoju, būtų linkę sumokėti priemoką valstybinėse gydymo įstaigose už aukštesnės kokybės paslaugas ar procedūras, kurias pagal nustatytą bazinį dydį apmoka teritorinės ligonių kasos.

Mažesnė dalis respondentų teigė, kad norėtų gauti tik valstybės nustatyto standarto ir teritorinių kasų pilnai apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, suprasdami, kad negalės rinktis aukštesnės kokybės ir modernesnių gydymo paslaugų. Daugiausiai šias paslaugas linkę rinktis vyresni nei 50 metų gyventojai, taip pat gyvenantys kaime ar gaunantys mažesnes, iki 850 eurų, šeimos pajamas per mėnesį.

Privačių sveikatos priežiūros įstaigų pacientų portretas kiek kitoks – tai dažniausiai miesto gyventojai (79 proc.), dirbantys ne viešajame sektoriuje (59 proc.), jaunesni nei 50 metų amžiaus (56 proc.)

Kaip svarbiausią priežastį, kodėl renkasi šias medicinos įstaigas, apklausos dalyviai įvardijo greitesnį paslaugų prieinamumą (62 proc.). 12 proc. jas renkasi dėl kokybės ir greitesnio gydymo, 8 proc. teigia, kad jaučia didesnį rūpestį ir skiriamą dėmesį.

Apklausos duomenimis, beveik puse gyventojų (47 proc.), kurie naudojosi privačios medicinos paslaugomis, jas gavo nemokamai – kaina už suteiktas paslaugas buvo pilnai kompensuojama teritorinių ligonių kasų.

Paklausus gyventojų, ar jie sutiktų už aukštesnės kokybės paslaugas privačioje medicinos įstaigoje mokėti visą sumą, o ne tik skirtumą – du trečdaliai respondentų (65 proc.) atsakė neigiamai, o visą kainą būtų linkę asmeninėmis lėšomis padengti tik 21 proc. apklausos dalyvių.

„Baltijos tyrimo“ duomenimis, 77 proc. apklaustų privačių įstaigų klientų jose teikiamas paslaugas įvertino gerai. Vidutiniškai įvertino – 17 proc., labai blogai – 3 proc. respondentų.

Labai gerai valstybines medicinos įstaigas įvertino 36 proc. respondentų, besirenkančių ten gauti gydymą. Daugiau nei puse apklaustųjų (53 proc.) – įvertino vidutiniškai, kas dešimtas gyventojas (10 proc.) – vertino labai blogai.

Tyrimas, kurio metu buvo apklausti 1007 pilnamečių Lietuvos gyventojų, buvo vykdomas interviu metodu 2022 metų liepos 4–19 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją