Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimai rodo, kad pastaraisiais metais pagalbinio apvaisinimo paslaugomis per metus pasinaudoja arti 3 tūkst. žmonių. Tai dvigubai daugiau, nei 2017-aisiais, kai šios paslaugos buvo tik pradėtos kompensuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Pavyzdžiui, pernai septynios šalies gydymo įstaigos suteikė beveik 8 tūkst. įvairių pagalbinio apvaisinimo paslaugų 1 630 moterų ir 1 308 vyrų. Šioms paslaugoms ir kompensuojamiesiems vaistams apmokėti iš PSDF buvo skirta 3,6 mln. eurų.

Pagalbinis apvaisinimas

Poroms, norinčioms pasinaudoti pagalbinio apvaisinimo paslaugomis, PSDF lėšomis yra apmokami du pagalbinio apvaisinimo gydymo ciklai. Ligonių kasos apmoka šias pagalbinio apvaisinimo paslaugas:

  • akušerio ginekologo konsultacija, teikiama partneriams dėl pagalbinio apvaisinimo;
  • akušerio ginekologo konsultacija, kai taikoma kontroliuojamoji kiaušidžių stimuliacija;
  • pagalbinis apvaisinimas ne moters kūne savaiminio apvaisinimo būdu arba atliekant intracitoplazminę spermatozoido injekciją;
  • vyriškų lytinių ląstelių paėmimas iš sėklidžių ir jų apdorojimas;
  • intracitoplazminė spermatozoido injekcija, kai naudojamos lytinių ląstelių banke saugomos moteriškos lytinės ląstelės;
  • lytinių ląstelių banke saugomų embrionų paruošimo ir perkėlimo į moters kūną paslauga.

Gydytojo akušerio ginekologo konsultacijos dėl pagalbinio apvaisinimo metu partneriams atliekami laboratoriniai ir, jei reikia, instrumentiniai tyrimai, reikalingi prieš pagalbinį apvaisinimą. Taip pat ligonių kasos kompensuoja vaistus, skiriamus kiaušidžių stimuliacijai.

Gyventojai dėl kompensuojamųjų pagalbinio apvaisinimo paslaugų pirmiausiai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba gydytoją akušerį ginekologą ir gauti siuntimą pas vaisingumo specialistą. Gavus siuntimą, galima registruotis konsultacijai vienoje iš gydymo įstaigų, sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl pagalbinio apvaisinimo paslaugų teikimo.

Šiuo metu PSDF lėšomis kompensuojamas pagalbinio apvaisinimo paslaugas teikia VšĮ Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, UAB „Jolsana“, UAB „Vaisingumo klinika“, UAB „Northway medicinos centrai“, UAB „Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika“, UAB „Vaisingumo centras“.

Daugiau informacijos apie pagalbinio apvaisinimo paslaugas rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją