„Nors ministras ir konservatoriai dievagojasi, kad niekas nesiruošia naikinti Nacionalinio vėžio instituto, jų pasirinkta taktika – viešai užsipulti šią svarbią įstaigą dėl neva prastėjančių rezultatų – kelia įtarimų, kad vis dėlto esama noro su juo „susitvarkyti“, o prijungimas prie Santaros klinikų tėra pereinamasis etapas",- pranešime žiniasklaidai įspėja O. Leiputė.

Pasak parlamentarės, nors pasiūlymas leisti Santaros ligoninei „praryti“ Vėžio institutą nėra naujas, nerimą kelia tai, kad šį kartą, ištraukę iš stalčiaus seną idėją, valdantieji bando diskredituoti ir sumenkinti instituto reikšmę.

„Tai gali būti signalas, kad taip formuojama visuomenės nuomonė, esą NVI yra moksliškai ir praktiškai atsilikęs nuo Santaros klinikų ir tik dubliuoja jų funkcijas, todėl esą laikas pagaliau atsikratyti to instituto“, – įtaria parlamentarė.

Anot pranešimo, socialdemokratų įsitikinimu, NVI yra išskirtinė, labai svarbi įstaiga, todėl ministerijos sumanymas ją pulti ir žeminti parodo tikrąjį valdančiųjų veidą ir požiūrį į ten dirbančius medikus ir jų pacientus.

„SAM remiasi neaiškiais kriterijais, lygina nelygintinus duomenis. Diskutuojant apie NVI veiklos perspektyvas jautėsi tendencingumas ir nekorektiškumas.

Ne vienerius metus NVI bendruomenė buvo laikoma nežinioje, neskiriant nuolatinio vadovo. Tai lėmė įtampos, nesaugumo dėl ateities atmosferą“, – pažymi O. Leiputė.

Orinta Leiputė

Anot jos, toks „buhalterinis požiūris“ į unikalią mokslo ir gydymo įstaigą ypač stebina atsižvelgiant į tai, kad pandemijos metu dėl suvaržymų žmonėms buvo sunku pasiekti gydytojus, o užleistų onkologinių ligų gydymas reikalaus sudėtingesnio ir brangesnio gydymo.

„Net ir siūlydama pertvarkas, ministerija turėtų džiaugtis NVI pasiekimais, užuot juos menkinusi. Institutas neseniai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Vilniaus universitetu ir tomis pačiomis Santaros klinikomis dėl bendradarbiavimo onkologinių ligų gydymo ir onkologijos mokslo vystymo srityje, kad galėtų sukurti Visapusiškos vėžio priežiūros centrą ir siekti dar aukštesnės tarptautinės akreditacijos. Nuo 2013 m. NVI – Europos vėžio institutų organizacijos akredituotas kaip klinikinis vėžio centras. Tai kaip dabar atrodo tas instituto žeminimas ministro lūpomis? Ir kaip vienas trišalės sutarties dalyvis gali tiesiog suvalgyti kitą dalyvį?“ – klausia O. Leiputė.

Ji rekomenduoja A. Dulkiui ir valdantiesiems „skubiai keisti plokštelę“ ir „su derama pagarba žvelgti į mokslininkų, gydytojų darbą bei įjungti „atjautos mygtuką“, kad suprastų pacientų interesus“.

Socialdemokratai primena, kad ministras A. Dulkys neseniai išsakė vertinimą, esą „pastarojo metu duomenys rodo, kad Vėžio instituto klinikiniai rodikliai yra prastesni nei kitų onkologines ligas gydančių įstaigų".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)