Už balsavo 114 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 2 parlamentarai.

Kaip teigiama įstatymo pakeitimo projekte, merui pavedamos iki šiol savivaldybės administracijos direktoriui nustatytas funkcijas.

Pavyzdžiui, merui pavedama kartu su sveikatos apsaugos ministru teikti siūlymą skelbti teritorijas užkrėstomis užkrečiamųjų ligų sukėlėjais ir skelbti teritorijų karantiną vienos savivaldybės teritorijoje.

Taip pat meras iš savivaldybės gydytojo gaus užkrečiamųjų ligų epidemiologinės analizės duomenis ir užkrečiamosiomis ligomis sergančiųjų sveikatos priežiūros vertinimus.

Nuo šiol meras bus atsakingas už užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės valdymą savivaldybėse, galės uždrausti žmonių susibūrimus, kai iškyla pavojingų ir ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų išplitimo pavojus, taip pat riboti gyventojų keliones ir transporto priemonių judėjimą ir išvykimą iš apkrėstos teritorijos.

Savivaldybės administracijai, pakeitus įstatymą, pavedama organizuoti teritorijų karantino režimo priemonių įgyvendinimą, vykdyti kitas užkrečiamųjų ligų ir kontrolės priemones. Taip pat savivaldybės administracija organizuos patalpų, kuriose izoliuojami asmenys, įrengimą.

Be to, sąvoka „savivaldybės gydytojas“ pakeičiama į „sveikatinimo veiklos koordinatorius“.

Įstatymo pakeitimas grindžiamas poreikiu suderinti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą su nuo balandžio 1-osios dienos įsigaliojančiais Vietos savivaldos įstatymo pakeitimais, kuriais įtvirtintas naujas vietos savivaldos modelis, kai savivaldybės vykdomąja valdžia tampa savivaldybės meras.

Iki šiol savivaldybės vykdomosios valdžios institucijos funkcijos buvo pavestos savivaldybės administracijos direktoriui, kuris buvo atsakingas už įstatymų ir Vyriausybės nutarimų įgyvendinimą.

Atsižvelgiant į tai, kad įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Vietos savivaldos įstatymą, kuris įsigalios balandžio 1 d. ir siekiant, kad nesutriktų užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės valdymas savivaldybėse, Seimas įstatymo projektą svarstė ir priėmė skubos tvarka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją