„Dėl minimo gydytojo oficialių skundų jo darbo laikotarpiu nesame gavę“, – redakcijai atsisųtame atsakyme patikino S. Kaktys. Visą tekstą galite paskaityti čia.

Tačiau su portalu „Delfi“ susisiekusi mažeikiškė tvirtino ką kitą. Skundų A. Miltenio elgesiu būta mažiausiai vienas. Moteris pateikė ir dvi ekrano nuotraukas, liudijančias, kad apie įžūlų A. Miltenio elgesį elektroniniu paštu buvo informuotas ligoninės direktorius ir jo atsakymą, įrodantį, kad skundas gautas.

„Todėl vaikų neturiu ir nenoriu turėti, nes tokie isterikai“

Incidentas, apie kurį buvo informuotas S. Kaktys, įvyko prieš metus. Mažametis moters sūnus patyrė traumą – prasiskėlė galvytę. Į Mažeikių ligoninę vaikas su tėvais atvyko greitosios pagalbos automobiliu. Tąvakar priėmimo skyriuje budėjo liūdnai pagarsėjęs chirurgas A. Miltenis.

Moteris buvo girdėjusi ne vieną neigiamą atsiliepimą iš kitų mažeikiškių apie jį. Neva jis su pacientais, ypač senyvo amžiaus, elgdavęsis nemaloniai, juos užgauliojęs ir su jais nesiskaitęs. Tačiau nusprendė skubotų išvadų nedaryti ir pasitikėti gydytoju.

Tačiau chirurgo elgesys iškart sukėlė įtarimų, kad jis buvo apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotikų, nes elgėsi neadekvačiai.

„Kadangi alkoholio kvapo nejutome, padarėme kitas išvadas“, – portalui „Delfi“ pasakojo moteris.

Neadekvatus elgesys pasireiškė tuo, kad A. Miltenis buvo grubus, visiškai nesistengė būti švelnus su vaiku, bandyti kuo švelniau susiūti žaizdą, maža to, prie mažamečio keikėsi.

Mamai jis rėžė: „Todėl vaikų neturiu ir nenoriu turėti, nes tokie isterikai“.

Maža to, tvarkydamas žaizdą laidė priekaištus mažeikiškei: kas ji per motina, jei nesužiūri vaiko ir pakėlęs toną klausė: „Tai negirdžiu atsakymo: kas per mama, jei nesužiūri vaiko?“

Vos įėjęs iškeikė slaugytoją

Vaiko žaizdą, anot mamos, A. Miltenis, sutvarkė atmestinai: suspaudęs suklijavo, bet iki galo nesutvarstė, paliko kraujuojančią. Tai padaręs, chirurgas viską metė ir išėjo iš palatos, trenkdamas durimis, nė nepataręs, kaip prižiūrėti žaizdą toliau.

Tik sutrikusi slaugytoja, kuri atrodė visiškai įbauginta, atsakė, kad štai ir viskas, ji gali duoti pleistriuką. Su slaugytoja esą A. Miltenis irgi elgęsis grubiai. Vos įėjęs jai mestelėjo: „Na**ui čia tuos dokumentus atsinešei“.

„Baisu, kai dėl tokio elgesio ir tokio chirurgo darbo dabar Mažeikių ligoninę stengiamės apeiti ratu, kad tik nereikėtų daugiau turėti susitikimų su juo. Toks jausmas, kad jaučiasi neliečiamas ir neaišku, kas dar turės pasiskųsti, kad būtų pagaliau reaguojamą iš pono S. Kakčio“, – sakė moteris.

Priminė prievolę laikytis profesinės etikos taisyklių

Apie minėtąjį incidentą mamai pranešus ligoninės vadovui S. Kakčiui, šis tada atsakė mandagiu laišku: „Apgailestauju dėl Jūsų vaiko gydymo aplinkybių, neginčijamai blogo, neetiško gydytojo elgesio. Paprašiau šį atvejį audituoti ligoninės vidaus audito sistemoje. Tokio elgesio toleruoti negalime“.

Tačiau dabar moteris nustebo „Delfi“ portale perskaičiusi direktoriaus teiginį, kad dėl A. Miltenio jis skundų neva nesulakęs. Tą patį, beje, portalui tvirtino ir Mažeikių rajono savivaldybės, kuri yra ligoninės steigėja, atstovė.

Paklausus S. Kakčio, kodėl jis portalui teigė skundų Miltenio elgesiu negavęs, jeigu jų būta, ligoninės direktorius atsakė: „Oficialių skundų (t. y. tokių, kurie atitinka teisės aktais nustatytus skundui keliamus reikalavimus, įskaitant jų pateikimą priemonėmis, užtikrinančiomis galimybę nustatyti skundą teikiančio asmens tapatybę) gydytojo A. Miltenio atžvilgiu jo darbo laikotarpiu mūsų įstaigoje gauta nebuvo.

Patikslinus pagal jūsų užklausą duomenis, radome, kad prieš daugiau nei metus buvo gautas el. pranešimas apie galimai netinkamą gydytojo elgesį, teikiant neįvardintam pacientui asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Gydytojas apie neoficialų pranešimą buvo informuotas, jam buvo priminta prievolė laikytis profesinės etikos taisyklių“.

Mažeikių ligoninė

Primename, kad pasidomėjus, kodėl A. Milteniui, žemesnės instancijos teisme nuteistam už žuvusios merginos išžaginimą, nuspręsta leisti dirbti Mažeikių ligoninėje, S. Kaktys atsakė: „Gydymo įstaiga tokiais duomenimis dėl teistumo nedisponuoja, įsiteisėjusios teismo nutarties neturime. Gyd. A. Milteniui Akreditavimo tarnyboje licencija nėra sustabdyta ar kaip nors apribota“.

Paaiškino, kodėl nesustabdė licencijos

Portalas „Delfi“ pateikė klausimus ir Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai dėl A. Miltenio darbo licencijos.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Veronika Bobrovskaja nurodė, kad Medicinos praktikos licencijų stabdymo ir naikinimo pagrindai yra apibrėžti Lietuvos Respublikos medicinos praktikos įstatyme.

Pagrindiniai licencijų stabdymo ir naikinimo pagrindai yra susiję su tiesiogine gydytojo veikla, t. y. asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu.

Licencija stabdoma, jeigu:

1)asmuo per nustatytą laiką nepateikia visų reikalingų duomenų, kai licencija yra išduota pagal deklaraciją arba kai vykdoma asmens licencijuojamos veiklos priežiūra;

2) profesinės kompetencijos vertinimo komisija nusprendžia, kad gydytojo profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų, arba kad gydytojas padarė grubią medicinos praktikos klaidą arba per vienus metus nuo paskutinės medicinos praktikos klaidos padarymo padarė medicinos praktikos klaidą, ir nusprendė, kad gydytojo profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų;

3) gydytojas dėl sveikatos būklės negali atlikti profesinių pareigų;

Taip pat licencija gali būti sustabdyta, jeigu gydytojas šiurkščiai arba du ar daugiau kartų per kalendorinius metus pažeidžia bent vieną iš šio Įstatymo 10 straipsnio 4–12 punktuose nustatytų profesinių pareigų (pvz., nediskriminuoti pacientų dėl lyties, amžiaus, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų; gerbti pacientų teises, jų nepažeisti; laikytis gydytojo profesinės etikos principų; tvarkyti medicinos praktikos dokumentus teisės aktų nustatyta tvarka; teisės aktų nustatyta tvarka pranešti teisėsaugos bei kitoms įgaliotoms valstybės institucijoms apie sužalotus pacientus, kuriems žala galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir kt.).

Licencija panaikinama, jeigu:

1) gydytojas pateikė suklastotus dokumentus licencijai gauti;

2) gydytojas per vienus metus nepašalino licencijas išduodančios institucijos nurodytų trūkumų, kai licencijos galiojimas buvo sustabdytas vadovaujantis šio Įstatymo 8 straipsnio 1 dalies 1, 2, 3 ar 5 punktu;

3) profesinės kompetencijos vertinimo komisija nustato, kad gydytojas per vienus metus nuo paskutinės grubios medicinos praktikos klaidos padarymo padarė grubią medicinos praktikos klaidą;

4) gydytojas grubiai pažeidė paciento teises: šiurkščiai ir žeminančiai elgėsi su pacientu; pasinaudojo pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų; seksualiai priekabiavo prie paciento; atliko prieš pacientą veiką, turinčią vagystės, sukčiavimo požymių, ir gydytojui teisės aktų nustatyta tvarka buvo pritaikyta atsakomybė; būdamas neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių ar toksinių medžiagų teikė pacientui medicinos praktikos paslaugas; nustatyta kitų panašaus pobūdžio pažeidimų, kuriais buvo grubiai pažeistos paciento teisės;

5) gydytojui įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu uždrausta verstis medicinos praktika;

6) teismas pripažino gydytoją neveiksniu arba apribojo jo veiksnumą;

7) gydytojas miršta.

„Kadangi Jūsų minimas asmens nusikaltimas tiesiogiai nėra susijęs su jo, kaip gydytojo, veikla ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu, todėl ir pagrindo stabdyti ar naikinti jo medicinos praktikos licenciją nėra, todėl minimam gydytojui licencija šiuo metu nėra sustabdyta ar panaikinta“, – paaiškino V. Bobrovskaja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)