Dėl ko padidėjo minėtų vaistų paklausa, vaisto tiekėjas UAB „Novo Nordisk Pharma“ paaiškinti negalėjo. Tokios informacijos nepateikia ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Tačiau atsakymą galimai rastume „Tik Tok“ programėlėje, kur tarsi virusas ėmė plisti kitas pavojingas šio vaisto vartojimo būdas. Tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek ir JAV nuo 2 tipo diabeto skirtas vaistas vis dažniau naudojamas kaip preparatas, siekiantiems greitai ir efektyviai sulieknėti. Tačiau įspėjama, jog šio vaisto rimtas šalutinis poveikis yra pankreatitas, kuris pavojingas gyvybei, vėmimas ir skrandžio skausmai. Taip pat ekspertai įspėja, kad šis ir kiti panašūs vaistai gali būti itin pavojingi pažeidžiamiems valgymo sutrikimų turintiems žmonėms.

Išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose

„Ozempic“ – tai vaistas nuo cukrinio diabeto, kuris kartu su dieta ir fiziniu aktyvumu skiriamas 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems suaugusiesiems, kurių liga nepakankamai kontroliuojama. „Ozempic“ sudėtyje yra veikliosios medžiagos semagliutido. Semagliutidas yra vaistas, panašus į natūralų hormoną, vadinamą gliukagono tipo peptidu-1 (GLP-1). GLP-1 gaminasi organizme po valgio. Jis sumažina cukraus kiekį kraujyje ir paskatina insulino gamybą. Taip pat sulėtina virškinimą dėl to ilgiau jaučiamas sotumo jausmas.

Pirmiausia 2018 metais rinkoje atsiradęs vaistas tapo labai populiarus tarp Holivudo žvaigždžių. Tačiau, nors preparato kaina yra gana aukšta, jį vartoja ne tik žvaigždės, bet ir paprasti žmonės, norintys turėti gražią figūrą. O tam įtakos turėjo ir „Tik Tok“ programėlė, kur vaizdo įrašai, pažymėti grotažyme „Ozempic“, sulaukė šimtų milijonų peržiūrų. Taip pat informacijos paieška apie šią neva greitai veikiančią liekninamąją priemonę itin išaugo ir „Google“ informacinėje sistemoje.

Socialiniuose tinkluose Facebook, Instagram, TikTok netruko susikurti ir daugybė įvairių su „Ozempic“ susijusių grupių, kuriose dešimtys tūkstančių sekėjų dalijasi savo patirtimis, nuotraukomis, kaip atrodė iki „Ozempic“ vartojimo ir po jo. Kadangi yra nemažai žmonių, kuriems minėtas vaistas sukelia nepageidaujamų šalutinių reakcijų, grupėse nariai skelbia, kaip jie stengiasi jais atsikratyti arba bent jau palengvinti.

Nemalonūs šalutiniai vaisto poveikiai

Nors visa tai gali pasirodyti labai patrauklu, tačiau taip entuziastingai ir pozityviai į vaisto naudojimą ne pagal paskirtį reaguoja ne visi. Internete taip pat galima rasti nemažai istorijų, kiek kančių ir skausmų patyrė tos moterys, kurios siekdamos sulieknėti vartojo „Ozempic“. Jos dalijosi patyrusios energijos stoką, nuolatinį pykinimą, vėmimą, per didelį širdies susitraukimo dažnį, menstruacijų sutrikimus.

Kaip vienas iš šalutinių poveikių įvardijamas ir greitesnis veido senėjimas, kuris net gavo specialų terminą „Ozempic veidas“ (angl. „Ozempic face“). Šią sąvoką sukūrė Niujorko dermatologas, medicinos mokslų daktaras Paulas Jarrodas Frankas. Jos reikšmė – šalutinis vaisto poveikis, skatinantis greitą svorio kritimą, dėl kurio veidas greičiau pasensta, oda suglemba, tampa išsekusi.

Tačiau specialistai įsitikinę, kad tai nėra nieko stebėtino ar keisto, nes senstant ir metant svorį dažnai prarandame ir veido svorį, todėl oda tampa ne tokia elastinga, o tų pacientų, kurie vartoja „Ozempic“, senėjimo požymius pastebime greičiau, nes daug svorio numetama per labai trumpą laiką.

Staigiai nutraukus vartojimą galimos neigiamos pasekmės

Jei vis dėlto nusprendžiama vaisto nebevartoti ir jo atsisakyti, gydytojų teigimu, staiga nutraukus semaglutido vartojimą, gliukozės kiekis kraujyje vėl padidėja. Pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, ir vėl gali pasireikšti tokie pat simptomai, kokie buvo iki diagnozuojant jiems diabetą – neryškus matymas, nuovargis, itin didelis troškulys ar šlapinimasis. Kai kurie dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje gali netgi atsidurti ligoninėje. Žmonės taip pat gali tapti jautresni kai kurioms infekcijoms.

Vis tik, nors, kaip minėta, „Ozempic“ yra skirtas 2 tipo diabeto gydymui ir medikai įspėja nesavivaliauti bei nevartoti vaisto svorio metimui, tačiau kai kurie specialistai įsitikinę, kad šie vaistai gali būti naudingi, kai jie vartojami tinkamai. Tiems, kurių per didelis svoris yra dėl medicininių problemų, dažnai dietos ir mankštos nepakanka. Ir nors, anot gydytojų, tiek dietos, tiek mankštos yra svarbūs gyvenimo būdo pokyčiai, tačiau tokie vaistai kaip „Ozempic“ ir „Wegovy“ padeda žmonėms juos padaryti šiek tiek tvaresnius.

Tačiau įspėjama, kad be galimo šalutinio poveikio sveikatai, kai vaistas vartojamas ne pagal paskirtį, kitas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį – galimas yo-yo efektas vartojančiojo svoriui. Tai reiškia, kad nustojus vartoti vaistus ir nesilaikant tinkamo gyvenimo būdo, numestoas svoris gali vėl sugrįžti ar net padidėti.

Dar vienas dalykas, dėl ko nerimaujama, kad antidiabetinės injekcijos naudojimas svorio metimui be recepto gali pridaryti nemažų problemų valgymo sutrikimų turintiems žmonėms.

Pasaulyje pritrūko vaisto

Kaip jau minėta, „Ozempic“ yra semaglutido prekės ženklas, kuris padidindamas insulino gamybą, mažina cukraus kiekį kraujyje. Anot ekspertų, tai gali pakeisti nutukusių žmonių gyvenimą, tačiau vaistas nėra skirtas diabetu nesergantiems žmonėms.

Dėl vaisto populiarumo atsirado jo trūkumas ne tik JAV ar Europoje, bet ir Lietuvoje. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) komentuoja, jog toks vaisto stygius susidarė dėl jo išaugusio poreikio.

„Dėl išaugusio vaisto poreikio „Ozempic“ Lietuvoje kurį laiką buvo tiekiamas vieno mėnesio poreikiui, patiekiant jį kiekvieno mėnesio pradžioje, todėl pacientams tekdavo eiti į vaistinę įsigyti „Ozempic“ kas mėnesį. Pagal mūsų turimą informaciją iš Europos vaistų agentūros, panaši situacija išliks ir visais šiais metais“, – rašoma „Rinkos aikštei“ pateiktuose ministerijos atsakymuose ir pabrėžiama, „Lietuvoje šio vaisto galima įsigyti tik turint gydytojo išrašytą receptą“.

Vaistai nuo skausmo

Tiems, kurie serga 2 tipo diabetu ir niekaip negali gauti jiems reikalingo vaisto, SAM žada, kad dalis jo jau šį mėnesį turėtų pasiekti ligonius: „2023 m. vasario 20 d. buvo gauti pranešimai apie:

– vaistinio preparato „Ozempic“ 0,25 mg (injekcinis tirpalas užpildytame švirkštiklyje) tiekimo sutrikimą. Planuojama tiekimo atnaujinimo data – 2023 03 19,

– vaistinio preparato Ozempic 1 mg (injekcinis tirpalas užpildytame švirkštiklyje) tiekimo sutrikimą. Planuojama tiekimo atnaujinimo data – 2023 05 16“.

„Ozempic“ gamintojas „Novo Nordisk“ pranešė, jog dėl vaistų trūkumo vien 2022 m. investavo 1,6 mlrd. JAV dolerių (1,5 mlrd. eurų), kad padidintų gamybos pajėgumus. Bendrovės pasaulinės gamybos įmonės dirba 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, kad pasivytų „didesnę nei tikėtasi“ paklausą, rašoma „Novo Nordisk“ pranešime.