Tėvai kalba apie problemas

Mama Nijolė teigė, kad vasario 13 d. savo trimetį vaiką vedė pas šeimos gydytoją, kuri išrašė vaistų. Tačiau kitą dieną, vakarop, vaikui pradėjo darytis vis prasčiau – kilo temperatūra, darėsi vangus, tiesiog cypė susiėmęs galvą, mat sakė, kad ją skauda.

Švėkšniškė išsikvietė greitąją pagalbą. Pasak jos, jau vežant į ligoninę buvo pasakyta, kad tikrai niekas sūnaus neguldys.

„Nuvykus pasitiko gydytoja Violeta, kuri mus priėmė su žodžiais: „Ko čia atvažiavote, visą gydymą turite. Pamatavo temperatūrą. Tuo metu buvo 37,5. Paklausė plaučių, pažiūrėjo burnytę. O į galvos skausmus net nekreipė dėmesio. Įpurškė tik salbutamolio į burnytę, inhaliavo. Kraujo tyrimo neatliko. Pasakė, nėra ko čia cypintis. Kad turėsiu nueiti į ambulatoriją ir ten paims. Peršvietė plaučius ir išsiuntė važiuoti namo. Liepė pasiskambinti ryte. Vaikas jautėsi vis prasčiau. Grįžus jis turėjo 39 laipsnius temperatūros. Vis buvo neramus. Taip – visą naktį. Patikrinau duomenis e.sveikatoje. Pamačiau, kad ten įkelti atsakymai, kad vaikui yra plaučių uždegimas. Ryte anksti skambinau į skyrių. Ten pasakė, kad plaučių uždegimas“, – tęsė mama.

Po to jai paskambino iš Švėkšnos ambulatorijos. Paprašė atvykti, nes tada sudėlios gydymosi planą.

„Skaudžiausia šioje istorijoje, kad medikai neturi užuojautos jausmo. Palaikymo žodis turi didelę reikšmę. Jau antrą kartą patyriau šiame skyriuje nemalonumus“, – tikino pašnekovė.

Apie Vaikų skyriuje egzistuojančias bėdas tėvai ne kartą dalinosi socialiniame tinklapyje Facebook. Apie problemas mažiausiųjų pacientų skyriuje kalbėta ir kandidatų į merus debatuose.

„Šilutėje Vaikų skyriuje tik vienuolika lovų, įskaitant vieną reanimacijai skirtą. Būna taip, kad sergantys vaikai netelpa. Kai kuriems tenka lašines lašinti sėdint ant kėdžių“, – sakė Lijana Jagintavičienė. Po šių žodžių meras Vytautas Laurinaitis išrėžė, jog tai melas, kad skyriuje viskas gerai.

„Aš pati mačiau, kokia ten situacija“, – pakartojo L. Jagintavičienė.

Neleido nė žodžio ištarti

Į pokalbį bandė įsiterpti, tačiau nesėkmingai, pediatrė Regina Kulpienė–Jaunienė . Tačiau jai nebuvo suteiktas žodis. Išeinant po renginio pasidomėjome, ką ji norėjo pasakyti.

Vaikas ligoninėje

„Norėjau klausti apie Vaikų skyriaus išlikimą ir ateitį, bet mums tiesiog neleido pasisakyti. Prastovėjau su mikrofonu rankoje ilgokai, kol žmonės ėmė šaukti, jog duotų man žodį. Buvau nutraukta, aprėkta, kad viskas ten gerai, kad skyriuje dirba geri specialistai. Meras baisiu žvilgsniu tepažvelgė, kad to klausimo nekeltume. Bet juk ta problema egzistuoja, mes teturime dešimt lovų, planai dėl ateities neaiškūs, o kalbėti atvirkščiai ar neigti esant problemą – nesąžininga. Žmonės buvo pikti, visą griūtį emocijų, klausimų ir pasipiktinimo dėl Vaikų skyriaus po renginio turėjau atlaikyti aš viena. Budėdama skyriuje informuoju, kad pirmiausia kviestis pagalbos turi gulintieji, o ne laukiantys priimamajame. Gulintiesiems – pirmumo teisė. Kalbant apie tai, kad skyriaus neuždarys, jog viskas tvarkoje ir jaudintis nėra ko, yra pusiau tiesa arba skendintis migloje klausimas. Slaugos, Dienos stacionarą, Vidaus skyrių paliks tikrai. Traumatologinį, Chirurginį kol kas dar turime. Vaikų skyrius ir Reanimacinis – su klaustuku. Debatuose mano keltas klausimas buvo „numuilintas“, stengiantis sudaryti iliuziją, kad viskas nuostabu“, – sakė R. Kulpienė–Jaunienė.

Skyriaus vedėja Vaidilutė Intinė teigė, jog dabar skyriuje yra taip, kaip yra, ir nėra planų, kad jis bus kažkur įkurtas kitur. Medikė neslėpė, kad buvo daug geresnės sąlygos gydymui prieš pandemiją, kuomet šis skyrius dar veikė savo senosiose patalpose.