Sugriežtino tvarką

Panevėžio savivaldybės sumanymas, kaip padaryti, kad finansinė pagalba neįgaliesiems ar sunkiems ligoniams pasiektų tikrai tuos, kuriems ji reikalinga, sukėlė tikrą audrą.

Iki šiol panevėžiečiai, priklausomai nuo ligos sudėtingumo ir pajamų, bent kartą per metus sulaukdavo vienkartinės paramos, siekdavusios beveik iki pusės tūkstančio eurų.

Tačiau šįmet Savivaldybė gerokai sugriežtino sąlygas tokiai paramai gauti. Dabar į ją pretenduojantiesiems teks rinkti čekius. Mat tik pateikęs įrodymus, kad išleido pinigus gydytis, ligų prispaustasis galės tikėtis kompensacijos.

Pasijuto neįdomi kandidatams

Negalią turinti panevėžietė Dalia pasakoja esanti ir įžeista, ir apstulbinta. Dėl Panevėžio savivaldybės įvestos naujos tvarkos ji jau kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Neįgalioji įsitikinusi: reikalauti į Savivaldybę nešti čekius yra pasityčiojimas iš neturinčiųjų sveikatos.
Neįgalumą turinti ir neseniai pensininke tapusi Dalia pasakoja gaunanti vos 440 eurų pensiją, nors sukaupusi keturių dešimtmečių darbo stažą.

Socialinių reikalų skyrius

Anot jos, pensijos vos užtenka susimokėti už komunalines paslaugas ir maistui. Būdavo tokių mėnesių, kai net negalėjo sau leisti nusipirkti visų paskirtų vaistų.

Savivaldybės skiriama vienkartinė pašalpa jai buvo tikras išsigelbėjimas.

„Kartą per metus, pavasarį, iš Savivaldybės gaudavau po 480 eurų. Man tai labai dideli pinigai. Vien vaistams per mėnesį išleidžiu apie šimtą eurų. Kai kurie tik iš dalies kompensuojami, o reikia ir maisto papildų ar vitaminų“, – pasakojo panevėžietė.

Prieš porą savaičių ji atvyko į Savivaldybę susitvarkyti dokumentų tikslinei pašalpai gauti, tačiau išgirdo, kad nuo kovo 1-osios pasikeitė tvarka. Kad gautų pašalpą, nuo šiol turės pateikti čekius ar kitus pirkimo dokumentus už visus metus.

„Bet kaip man neturint pinigų nusipirkti tuos vaistus? Neįgaliesiems turėtų pridėti pinigėlių, bet dabar ir paskutinę kapeiką nori atimti. Rinkimai ant nosies, bet nė vienas kandidatas į merus savo programoje nėra numatęs pagalbos senjorams ir neįgaliesiems. Viskas tik jaunimui, bet nereikėtų pamiršti, kad Panevėžyje yra ir tokių žmonių kaip aš“, – kalbėjo Dalia.

Socialinių reikalų skyrius

Vaistus pirks skolon

Dalia sako niekaip nesurandanti rimtų argumentų, kodėl prireikė neįgaliuosius paversti čekių kolekcininkais.

Anot jos, šitaip papildomu darbu bus apkrauti Savivaldybės darbuotojai, medikai ir, žinoma, patys pašalpos prašytojai.

„Girtuokliams ir veltėdžiams kelia pajamas, nors jie aludėse mirksta, o tiems, kurie sveikatą paaukojo dirbdami, tuos pačius atima. Pašiurpau išgirdusi, kad dabar reikės į Savivaldybę keliauti su čekiais. O iš kur man gauti pinigų vaistams? Skolon pirkti ir paskui maldauti pašalpos? Valdžia leido pačioms savivaldybėms skirstyti lėšas, tai kiekviena daro kaip tinkama. Bet aš taip tikrai nepaliksiu“, – nusiteikusi teisybės ieškoti Dalia.

Panevėžietė jau užsiregistravo vizitui ir pas Savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus vedėją, ir pas miesto merą.

Paskambino ir į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

„Savivaldybė negali taip savivaliauti. Juk kalbama apie skurdžiai gyvenančius ir dar ligotus žmones. Tokia tvarka, kai kompensuojamos jau patirtos išlaidos, nėra gera“, – guodėsi Dalia.

Socialinių reikalų skyrius

Stebės, kur išleidžia

Panevėžio savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Zita Ragėnienė patvirtino, kad išties Tarybos sprendimu tikslinių pašalpų mokėjimo tvarka pakeista dar šių metų sausį. Anot vedėjos, tai buvo būtina padaryti, kad parama sergančius sunkiomis ligomis asmenis, taip pat gyjančius po traumų ar operacijų pasiektų tikslingiau.

„Iki šiol Panevėžio savivaldybėje sąlygos gauti tokią paramą buvo gana liberalios – sergantis sunkia liga gautus pinigus galėdavo naudoti savo nuožiūra. Tikrai negalvojame, kad galėtų būti piktnaudžiaujama tokia parama, bet norime, kad ji pasiektų tuos, kuriems labiausiai reikalinga“, – aiškino Z. Ragėnienė.

Anot jos, nuo šiol bus vertinamos ne tik prašančiųjų paramos pajamos, bet ir išlaidos sveikatai.
Z. Ragėnienės teigimu, paramai gauti nebūtinai bus reikalingi čekiai. Įrodymu gali būti ir sveikatos priežiūros įstaigų dokumentai, receptai, išduoti per 12 pastarųjų mėnesių. Prie kreipimosi reikės pateikti ir gydytojo rekomendaciją nekompensuojamiesiems vaistams įsigyti ar vaistų pirkimo dokumentus, reabilitacijos paslaugų būtinumą.

Maksimalus tokios pašalpos dydis – 3 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžiai (nuo 2023 m. vienas VRP siekia 157 Eur).

Pirmadienio popietė Vilniuje

„Jeigu žmogus Savivaldybės skiriamą pašalpą panaudodavo vaistams pirkti, manau, nebus problemų pateikti įrodymus, kad jam reikalingi medikamentai, kurie nėra 100 proc. kompensuojami ligonių kasų. Čekius galima rinkti visus dvylika mėnesių“, – komentavo Z. Ragėnienė.

Tik sunkiems ligoniams

Be to, kad sunkiems ligoniams ir neįgaliesiems nuo šiol teks rinkti įrodymus, kad gautų Savivaldybės finansinę paramą, į ją galės pretenduoti mažesnis ratas panevėžiečių.

Mat pašalpos bus galima kreiptis susirgus ligomis iš Sunkių ligų sąrašo ar onkologine liga, kai kreipiamasi per 24 mėnesius nuo šių aplinkybių atsiradimo arba nuo operacijos atlikimo praėjus ne daugiau kaip pusmečiui.

„Sąlygas tikslinei pašalpai gauti sugriežtinome. Suprantame, kad paramą nori gauti ir tie, kurie patiria minimalias išlaidas ar visai jų nepatiria, bet šios paramos tikslas ir yra suteikti pagalbą užklupus ligai“, – pabrėžė Z. Ragėnienė.

Pasak vedėjos, pernai vienkartinės paramos gydytis sulaukė 2891 asmuo. Vidutiniškai per mėnesį ji pasiekdavo apie 240 panevėžiečių.