LNK Žinių apklausti praeiviai sakė, kad apie tokį tyrimą jau girdėjo.

„Girdėjau, taip. Kaip visada – sako, kad galima, tada, kad nebegalima, po to mokslininkai vėl kažką atranda“, – sakė viena moteris.

„Man atrodo, kad blogai yra perdozavimas bet ko, net ir tos pačios informacijos“, – sakė kita pašnekovė.

Visgi, pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojos dietologės Daivos Pipiraitės-Lazarevičienės, vienareikšmiško atsakymo nėra.

Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė

„Nors tų tyrimų nagrinėta daug, patys mokslininkai nagrinėja kitų mokslininkų tyrimus ir bando daryti apžvalgas, išvadas. Yra vieni duomenys, kurie sako, kad didesnis folio rūgšties vartojimas padidina riziką atsirasti prostatos vėžiui“, – kalbėjo D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Gerokai anksčiau norvegai viešino tyrimą, kurį tęsė 7 metus ir stebėjo daugiau nei 6 tūkstančius pacientų, sergančių išemine širdies liga. Folio rūgštis pacientams buvo skiriama kartu su B12 vitamino skyrimu. Rezultatas buvo siejamas su padidėjusia vėžio rizika ir mirtingumu. Tačiau jis siekė tik kiek daugiau nei 1 proc.

Vėžio ląstelės

„Tarptautinė normali mokslininkų imtis viena tema yra apie 50–100 tyrimų. Kadangi tai yra tik pavieniai tyrimai su pavieniais atsakymais, ir ne galutiniais atsakymais, o tik įtarimais, reikalingi tolimesni tyrimai“, – sakė gydytojas rezidentas Irmantas Aleksa.

Folio rūgštis skiriama planuojančioms nėštumą ar besilaukiančioms. Šio papildo stoka kaip tik siejama su įvairiomis rizikomis. Pavyzdžiui, gali nulemti nugaros smegenų defektą, sukelti apsigimimus.

„Folio rūgštis dalyvauja kraujodaroje, ji labai svarbi vaisiaus išsivystymui, taip pat mažina priešlaikinio gimdymo riziką“, – sakė Karoliniškių poliklinikos moterų klinikos vedėja Daiva Keršulytė.

Todėl pirmąjį trimestrą folio rūgštį rekomenduojama vartoti visoms nėščiosioms.

Daiva Keršulytė

Planuojant nėštumą, folio rūgštį rekomenduojama vartoti ir vyrams.

„Ji mažina spermatozoidų chromosomų mutacijas net 30 proc.“, – kalbėjo D. Keršulytė.

Folio rūgšties gausu avokaduose, špinatuose, pupelėse, juodoje duonoje. Taip pat didelis kiekis yra jaučio kepenyse, petražolėse.

Jei organizme trūksta folio rūgšties, gali pasireikšti nespecifiniai simptomai, tokie kaip silpnumas, nuovargis, galvos svaigimas, apetito stoka, nemiga. Tad be kraujo tyrimo nebus aišku, ar iš tiesų jos trūksta, ar yra per daug.

Anot gydytojų, vartojant pakankamai folio rūgšties, gali sumažėti vėžio tikimybė. Svarbiausia gauti reikiamą kiekį – ne per mažai ir ne per daug. Saugi paros dozė suaugusiam – iki 400 mikrogramų. Tad, jei vartojate multivitaminus, reikia pasitikrinti sudėtį.

Sigita Korbutaitė

„Šis vitaminas gali būti perdozuotas, bet dažniausiai jo perdozavimas nėra pasireiškiantis labai sudėtingai, nes pasišalina su šlapimu. Bet nerekomenduojama sugalvojus patiems pradėti jį vartoti“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Sigita Korbutaitė.

Perdozavus folio rūgšties pasireiškia pykinimas, silpnumas, nuovargis, virškinimo sistemos sutrikimai.

Visą LNK Žinių reportažą galite žiūrėti čia: