Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 39 asmenys, iš jų didžioji dalis (35) yra vaikai iki 17 m. Intensyviosios terapijos skyriuose buvo gydomi 2 pacientai, priklausantys 0–17 m. amžiaus grupei. Ankstesnę savaitę į ligonines pateko daugiau asmenų (59 žmonės, iš kurių 52 buvo vaikai iki 17 m. amžiaus).

Vasario 20–26 d. didžiausi sergamumo rodikliai buvo užfiksuoti: Marijampolės sav. – 1269,01 atvejo 100 tūkst. gyventojų; Kauno m. – 1142,08atvejo 100 tūkst. gyventojų; Šiaulių m. – 1087,90 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje epideminis sergamumo lygis, t. y. 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba nebuvo viršytas nuo šių metų antros savaitės (jau septynias savaites iš eilės).

Praėjusią savaitę buvo užregistruotas vienas mirties nuo gripo atvejis. Mirusysis priklausė vyresnių nei 90 m. amžiaus asmenų grupei. Lietuvoje šį gripo sezoną iš viso užregistruota 14 mirties nuo gripo atvejų.

Primename, kad išsamius Lietuvos sergamumo duomenis pagal atskiras savivaldybes, sergančiųjų amžių, viruso tipus, mirties atvejus ir kt. galima rasti čia.

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse


Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 7-ąją šių metų savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 23 ėminiai, iš kurių 17-oje ėminių buvo aptiktas B tipo gripo virusas.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 7-ąją šių metų savaitę iš 66 749 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 10 553 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 49 proc., B tipo – 51 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2022–2023 m. sezonu


NVSC specialistai gripo sezono metu ragina ir toliau kruopščiai laikytis higienos: plauti rankas; neliesti akių, nosies ar burnos, ypač nešvariomis rankomis; dažniau vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas; čiaudint ir kosinti užsidengti nosį ir burną vienkartine nosine. Panaudotas nosinaites išmesti į šiukšliadėžę. Susirgus gripu dėvėti medicininę kaukę, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint. Slaugant sergantį asmenį, taip pat dėvėti medicinines kaukes.

Medicinines veido kaukes arba respiratorius specialistai rekomenduoja dėvėti viešose uždarose vietose: paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių. Veido apsaugos priemones privaloma dėvėti asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją