„Dažniausiai registruojama lytiškai plintanti infekcija – chlamidiozė. Lietuvoje pastarąjį dešimtmetį stebima sergamumo lytiškai plintančiomis infekcijomis – gonorėjos, sifilio ir chlamidiozės – mažėjimo tendencija“, – Eltai perduotame komentare teigė G. Hartwig.

Pasak specialistės, Lietuvoje registruojami žemesni šių ligų sergamumo rodikliai, lyginant su Europos šalių vidurkiu.

„Lyginant Lietuvos sergamumą lytiškai plintančiomis infekcijomis Europos šalių kontekste, Lietuvoje registruojami žemesni sergamumo rodikliai už Europos Sąjungos ir Europos Ekonominės Erdvės šalių vidutinius sergamumo lytiškai plintančių infekcijų rodiklius“, – pažymėjo G. Hartwig.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasdien lytiškai plintančiomis infekcijomis pasaulyje užsikrečia daugiau nei 1 mln. žmonių, kurių dauguma yra besimptomiai.

Kiekvienais metais pasaulyje diagnozuojama apie 218 mln. susirgimų išgydomomis lytiškai plintančiomis ligoms – sifiliu (7,1 mln.), gonorėja (82 mln.), chlamidioze (129 mln.).

Užsikrėsti gali kiekvienas lytiškai aktyvus žmogus

NVSC specialistai primena, kad užsikrėsti šiomis infekcijomis kiekvienas lytiškai aktyvus asmuo. Lytiškai plintančių infekcijų sukėlėjai gali būti perduodami vaginalinių, analinių ir oralinių lytinių santykių metu.

„Sifilis, gonorėja ir chlamidiozė gali būti perduodamos iš motinos vaikui nėštumo ar gimdymo metu“, – atkreipia dėmesį G. Hartwig.

Sifiliu taip pat galima užsikrėsti vartojant švirkščiamuosius narkotikus, dalijantis užkrėstais švirkštais ir adatomis, perpilant užkrėsto kraujo arba jo komponentų, rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai.
Tačiau šiomis infekcijomis neužsikrečiama liečiant durų rankenas, tualeto sėdynes, dalijantis drabužiais ar valgymo indais.

NVSC specialistų teigimu, dėl lytiškai plintančių infekcijų rekomenduojama pasitikrinti, jei žmogus ar jo partneris pajautė infekcijoms būdingų simptomų – išskyros iš makšties / šlaplės, opa lyties organų srityje, skausmingas ir dažnesnis šlapinimasis ar kraujavimas tarp mėnesinių. Taip pat, jei partneriui buvo diagnozuota viena iš infekcijų, po nesaugių lytinių santykių su nauju arba atsitiktiniu lytiniu partneriu ar dažnai keičiantiems lytinius partnerius.

„Svarbu pasitikrinti prieš invazines gimdos kaklelio ar dirbtinio apvaisinimo procedūras, nėščiosioms (siekiant apsaugoti naujagimius nuo užsikrėtimo), asmenims, patyrusiems prievartą“, – atkreipia dėmesį NVSC.

Tikrintis turėtų rizikos grupėms priklausantys asmenys: seksualinių paslaugų už atlygį teikėjai ir jų klientai, vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, švirkščiamųjų narkotikų vartotojai ir jų partneriai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją