Toks vitaminų kokteilis į organizmą patenka venomis.

„Po kovido turime daug pacientų, kurie sako, kad pablogėjo atmintis, nuotaika, miego sutrikima atsirado“, – LNK Žinioms sakė klinikos „Unavita“ šeimos gydytoja Rita Seniūnaitė.

Vitaminų terapiją siūlo ne viena privati klinika ir grožio centrai. Procedūra akimirksniu leidžia pasijausti geriau.

„Aplinkui ir kolegos tai daro, kainuoja nuo 60 eurų iki 120 eurų“, – sakė R. Seniūnaitė.

Įvairios privačios klinikos skelbia, kad tokios procedūros neva stiprina imuninę sistemą, valo organizmą, mažina nerimą, gydo pagirių simptomus ar skatina greitesnį svorio metimą.

„Vitaminų kokteiliai tikrai gera procedūra, jei norite greito efekto, ką tik sirgote, su gydytoju pasitarus vitaminus galima susileisti ir intraveniniu būdu“, – sakė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

Santaros klinikų vidaus ligų gydytojas Virginijus Šapoka taip pat pasakoja girdėjęs apie „stebuklingą“ šių lašelinių veikimą.

„Kažkada buvo labai populiaru plauti žarnas, dabar atsiranda kiti metodai“, – kalbėjo V. Šapoka.

Pasak V. Šapokos, ligoninėje intraveniniai vitaminai naudojami neretai.

„Bet tik tais atvejais, kai to reikia, kai būklė sunki, prasidėjęs sepsis, šokas ir panašiai“, – sakė V. Šapoka.

Lašelinė

Aprašymai apie geresnę savijautą suvilioja ne vieną. Tam, kad žmonės plačiau apie tai sužinotų, kai kurios klinikos aktyviai reklamuojasi, pasitelkiami ir nuomonės formuotojai.

„Reklama tikrai įspūdinga. Kokia moteris susilaikytų nuo antisenėjimo eliksyro? Arba greitas ir lengvas svorio metimas“, – sakė Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas profesorius Julius Kalibatas.

Apie tokias terapijas tenka atsakinėti ir šeimos gydytojams poliklinikose. Žmonės klausia, kaip jas gauti.

„Daug žmonių vis dėlto nori, kad viskas būtų staigiai, prabangi karališka terapija. Praktiškai kokteilis nuo visų ligų“, – sakė prof. J. Kalibatas.

Julius Kalibatas

Anot pašnekovo, dažnai žmonės geriau pasijaučia, nes būna dehidratavę, tačiau vitaminai iš organizmo pasišalina labai greitai, todėl tokios procedūros poveikis – trumpalaikis. Todėl kita dalis specialistų pataria aklai nesusižavėti, nes stebuklų nebūna. Kai kurie apskritai dvejoja realiu procedūros poveikiu.

„Yra atlikti moksliniai tyrimai ir vitaminų terapija lyginama su placebu. Tai yra tas pats, kas placebas“, – sakė klinikos „InMedica“ šeimos gydytoja Greta Rimkienė.

Kai kuriems procedūra gali ir pakenkti.

„Tiems, kam yra vitaminų perteklius, arba tiems, kurie serga širdies ligomis, širdies nepakankamumu, taip pat tiems, kurie serga inkstų ligomis ne visada galima“, – sakė G. Rimkienė.

„Gerai žinome, kad B grupės vitaminai neretai sukelia alergines reakcijas, perdozavimas B vitamino gali skatinti susidaryti kalcinatus“, – sakė prof. J. Kalibatas.

Viena iš kalbintų klinikų neslepia, kad tokia procedūra tinka ne bet kam. Pavyzdžiui, ji negalima onkologiniams pacientams.

„Tikrai tokių atvejų nemažai, kai žmogui papildomai reikalingas išsamesnis ištyrimas ir kartais net gydymas“, – sakė R. Seniūnaitė.

Visgi, pasak J. Kalibato, vieno gydytojo apžiūrėjimo prieš tokią vitaminų lašelinę neužtenka, nes reikia įvertinti ir kepenų, ir inkstų būklę.

RVUL Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė laikosi nuomonės, kad vitaminus geriau gerti įprastai – tabletėmis.

Gabija Mikulevičienė

„Aš laikausi tos nuomonės, kad jei galima natūraliai suvartoti per burną, tai yra sveikiau, mažesnė infekcijų rizika ir tikrai efektas nuo to nesumažėja“, – sakė G. Mikulevičienė.

Dėl medžiagų pertekliaus galima patekti ir į ligoninę. Santaros klinikos dalinasi, jog yra turėjusios pacientą, kuris padaugino magnio.

Visą LNK Žinių reportažą žiūrėkite čia: