Remiantis turimais viruso genetinės analizės duomenimis, atmaina pirmiausia plinta JAV ir Europoje ir jau patvirtinta 29 šalyse. Tai esą nuo 2021 metų pabaigos cirkuliuojančios omikron atmainos potipis. Šiuo metu, anot ekspertės, rengiama rizikos analizė, kuri netrukus bus paskelbta.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, XBB.1.5 paskutinę praėjusių metų savaitę sudarė 40,5 proc. visų naujų užsikrėtimų JAV.

„Praėjusiomis savaitėmis padaugėjo pranešimų apie hospitalizacijas ir spaudimą sveikatos sistemoms ypač šiaurinio pusrutulio regionuose, kur siaučia ir tokios kvėpavimo takų ligos, kaip gripas“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

PSO trečiadienį paskelbtais duomenimis, Kinijoje nerasta jokių naujų koronaviruso atmainų, o tai sumažina susirūpinimą dėl protrūkio, kuris sparčiai išplito po to, kai Pekinas staiga atšaukė „nulinio COVID“ politiką.

Tačiau PSO sukritikavo Kinijos „labai siaurą“ mirčių nuo COVID-19 apibrėžtį ir įspėjo, kad oficiali statistika neparodo tikrojo protrūkio poveikio.

„Mes vis dar neturime išsamių duomenų, – žurnalistams sakė PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas. – Manome, kad dabartiniai iš Kinijos skelbiami skaičiai nepakankamai atspindi tikrąjį ligos poveikį, kalbant apie hospitalizaciją, gydymą intensyviosios terapijos skyriuose ir ypač apie mirtis“.

Jo komentarai pasirodė augant susirūpinimui dėl staigaus COVID-19 atvejų skaičiaus didėjimo Kinijoje po to, kai Pekinas praėjusį mėnesį staiga panaikino daugelį metų galiojusius griežtus apribojimus, o ligoninės ir krematoriumai greitai tapo perpildyti.

Tačiau Kinija nuo gruodžio mėnesio užregistravo tik 22 mirties nuo COVID-19 atvejus ir smarkiai susiaurino tokių mirčių klasifikavimo kriterijus, o tai reiškia, kad Pekino statistiniai duomenys apie beprecedentę bangą dabar plačiai vertinami kaip neatitinkantys tikrovės.

PSO duomenimis, Kinijos ligų ir prevencijos centro (CDC) atlikta analizė parodė, kad tarp vietinių infekcijų vyrauja omikron BA.5.2 ir BF.7 linijos.